H Lily Gladstone δέχτηκε τη Χρυσή Σφαίρα ευχαριστώντας τη φυλή Blackfeet Nation στην οποία μεγάλωσε

Πατούλια Κατερίνα
H Lily Gladstone δέχτηκε τη Χρυσή Σφαίρα ευχαριστώντας τη φυλή Blackfeet Nation στην οποία μεγάλωσε

«Μίλησα λίγο τη γλώσσα των Blackfeet, της όμορφης κοινότητας/ λαού, που με μεγάλωσε, που με ενθάρρυνε να προχωράω και να συνεχίσω να κάνω αυτό», είπε χαρακτηριστικά η Lily Gladstone.

Με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού σε δράμα έφυγε από την 81η τελετή των Golden Globes η Lily Gladstone.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Οι δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» (The Killers of the Flower Moon) έγραψε ιστορία αφού είναι η πρώτη γυναίκα ιθαγενής που κατακτά το συγκεκριμένο βραβείο.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Blackfeet Nation, που επίσημα ονομάζεται Blackfeet Tribe of the Blackfeet Indian Reservation of Montana, μια ομοσπονδιακά αναγνωρισμένη φυλή ανθρώπων Siksikaitsitapi στη Μοντάνα, η 37χρονη ηθοποιός, στην πρώτη ever απονομή της για Χρυσή Σφαίρα, έφυγε με το βραβείο στο χέρι και δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της.

https://www.instagram.com/reel/C102HMbrYhk/

Η Lil υποδύεται στην ταινία του Martin Scorsese τη Mollie Burkhart ενώ όλο το φιλμ στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα σχετικά με τις δολοφονίες των Ινδιάνων Osage.

H Gladstone κατά τον ευχαριστήριο λόγο της μίλησε για τη φυλή στην οποία μεγάλωσε, με λόγια συγκινητικά:

GLOBOS DE ORO

«Τους αγαπώ όλους εδώ μέσα αυτή τη στιγμή. Σας ευχαριστώ. Δεν έχω λόγια. Μίλησα για λίγο στη γλώσσα των Blackfeet, της όμορφης κοινότητας/ λαού, που με μεγάλωσε, που με ενθάρρυνε να προχωράω και να συνεχίσω να κάνω αυτό. Είμαι ευγνώμων που μπορώ να μιλήσω λίγο από τη γλώσσα μου και δεν έχω ευφράδεια, εδώ πάνω, γιατί στη βιομηχανία του θεάματος, οι ιθαγενείς ηθοποιοί συνηθίζουν να λένε τις ατάκες τους στα Αγγλικά και έπειτα οι μοντέρ ήχου πηγαίνουν προς τα πίσω για να πετύχουν τις μητρική γλώσσα on κάμερα», τόνισε η 37χρονη και συμπλήρωσε γεμάτη περηφάνεια:

Golden Globe Awards

«Η νίκη δεν ανήκει μόνο σε εμένα. Το κρατάω το βραβείο με όλες τις όμορφες αδερφές μου στην ταινία, σε αυτό το τραπέζι εδώ και στη μητέρα μου -στην ταινία-, Tantoo Cardina» και η Lily δεν παρέλειψε στην ομιλία της να αφιερώσει τη Χρυσή Σφαίρα της σε όλους τους νέους ιθαγενείς εκεί έξω και σε κάθε μικρό ιθαγενή συγκεκριμένα που έχει ένα όνειρο, που βλέπει τον εαυτό του να εκπροσωπείται και βλέπει πως οι ιστορίες μας λέγονται πια στην γλώσσα μας ενώ είπε "ευχαριστώ" και στον Μάρτιν Σκορτσέζε και στον Leonardo DiCaprio.

Αυτή η ιστορική νίκη και η ομιλία της 37χρονης ιθαγενούς, είναι μια νίκη και του Marlon Brando όταν το 1973 αρνήθηκε να εμφανιστεί και να παραλάβει το βραβείο του στα Oscar για την ταινία «Ο Νονός».

Τότε, ο Brando είχε ζητήσει από την ιθαγενή Sacheen Littlefeather να τον εκπροσωπήσει κι ενώ είχε προετοιμάσει μια μεγάλη ομιλία αρκέστηκε να πει εν μέσω χειροκροτημάτων και γιουχαΐσματος, πως η πράξη αυτή του Marlon ήταν μια πράξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που η κινηματογραφική κοινότητα παρουσιάζει τους αυτόχθονες.

Obit Sacheen Littlefeather

Αργότερα ο Marlon Brando με μια μακροσκελή δήλωσή που δημοσιεύτηκε στους New York Times εξήγησε πως ήθελε με τον τρόπο αυτό να στηλιτεύσει την προβολή των ιθαγενών ως άγριους, κακούς και βάρβαρους, καυτηριάζοντας παράλληλα το γεγονότα που εξελίσσονταν εκείνες τις μέρες στην ιστορική για τους Ινδιάνους κωμόπολη Γούντεντ Νι.

Οι «Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» απομυθοποιούν ό,τι ρομαντικό έχει απομείνει στην ψυχή σου