Sound Of Freedom: Τί έπαθε ο Tim Ballard μετά την κυκλοφορία της ταινίας για το trafficking

Τζένη Ντεμιράι
Sound Of Freedom: Τί έπαθε ο Tim Ballard μετά την κυκλοφορία της ταινίας για το trafficking

Η ταινία «Sound Of Freedom» προωθήθηκε δηλώνοντας ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της φαίνεται να αποτελεί προϊόν φαντασίας.

Μπορεί οι ταινίες «Barbie» και «Oppenheimer» να κυριάρχησαν το 2023, ωστόσο, το «Sound of Freedom» είναι μία εξίσου μεγάλη επιτυχία, αφού έχει βγάλει πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια και έχει γίνει το ένατο μεγαλύτερο box-office hit στις ΗΠΑ, για το έτος 2023.

Στην εγχώρια αγορά, η ταινία «Sound Of Freedom» έφτασε στις 18 Ιανουαρίου και φαίνεται πως μέσα σε δύο εβδομάδες έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού.

Βarbie: Μία ταινία για γυναίκες με υποψήφιο έναν άντρα - Bρες το λάθος

Η Υπόθεση

Στο επίκεντρο της ταινίας «Sound Of Freedom» τίθεται ο Tim Ballard, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού κατά του εμπορίου λευκής σαρκός «Operation Underground Railroad».

Ο Tim εργάζεται για τις Ερευνητικές Εργασίες Εσωτερικής Ασφάλειας και καταλήγει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο με σκοπό να καταφέρει να σώσει τη μικρή αδερφή ενός αγοριού που ήταν θύμα εμπορίου λευκής σαρκός.

Screenshot-2024-02-01-114947.png

Οι ενστάσεις για την σύνδεση της ταινίας με την αλήθεια

Η ταινία προωθήθηκε δηλώνοντας ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της φαίνεται να αποτελεί προϊόν φαντασίας, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ανώτερης διευθύντριας κατά του εμπορίου λευκής σαρκός στο Ινστιτούτο ΜακΚέιν, KristenAbrams.

Ο Tim Marchman του Vice News δήλωσε στο NPR: «Δεν είναι ολοκληρωτικά ψευδείς ιστορίες, αλλά συνδυάζουν πράγματα που είναι αληθινά ή σχεδόν αληθινά σε ιστορίες που είναι εντελώς διαφορετικές από αυτό που πραγματικά συνέβη».

Ποια είναι η αληθινή ιστορία του Tim Ballard

Δεδομένων των παραπάνω σχολιασμών, δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ταινία «Sound Of Freedom» βασίζεται στην ιστορία του Tim Ballard. Αυτό, ωστόσο, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι το γεγονός ότι η πραγματική ιστορία του με το trafficking έγινε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της ταινίας.

https://www.instagram.com/p/CxGkQCfxGYu/

Ο πραγματικός Tim Ballard χαρακτηρίζεται ως ένας ακτιβιστής αμερικανικής καταγωγής, ο οποίος ίδρυσε την Operation Underground Railroad (O.U.R.), μια οργάνωση κατά της σεξουαλικής εμπορίας το 2013 και διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ως το 2023, μέχρι δηλαδή να κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση από πέντε γυναίκες, οι οποίες συνεργάστηκαν μαζί του στις επιχειρήσεις του O.U.R..

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της O.U.R., η οργάνωση έχει συνδεθεί με περισσότερες από 7.000 ανθρώπινες ζωές, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 6.500 συλλήψεις και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις. Ο O.U.R. επιβλέπει πολυάριθμες αποστολές για τη διάσωση παιδιών και άλλων ατόμων από την εμπορία ανθρώπων στο σεξ στις Ηνωμένες Πολιτείες και μερικές φορές σε άλλες χώρες, κάτι που κατέστη δυνατό χάρη στον Ballard.

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2024: 11 υποψηφιότητες για το Poor Things του Λάνθιμου

Τι έπαθε ο Tim Ballard μετά το «Sound Of Freedom»

Η κυκλοφορία της ταινίας με τίτλο «Sound Of Freedom» επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του Tim Ballard. Η κυκλοφορία του «Sound of Freedom» έφερε στην επιφάνεια μερικές διαμάχες από το παρελθόν του Ballard, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών εναντίον του μη κερδοσκοπικού του οργανισμού, Operation Underground Railroad.

Η Εισαγγελία της κομητείας Davis στη Utah ξεκίνησε έρευνα για τον O.U.R. μετά από μια σειρά καταγγελιών τον Οκτώβριο του 2020. Ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι η οργάνωση συμμετείχε σε παράνομες ευκαιρίες συγκέντρωσης χρημάτων. Τελικά, το Γραφείο του Εισαγγελέα της κομητείας Davis δεν υπέβαλε ποτέ κατηγορίες και έκλεισε την υπόθεση τον Μάρτιο του 2023.

https://www.instagram.com/p/Cv3GFxduOL-/

Σύμφωνα με το Vice, ο Tim Ballard αποχώρησε από την Operation Underground Railroad λίγο πριν από την κυκλοφορία του Sound of Freedom στις αίθουσες στις 4 Ιουλίου 2023. Η αποχώρησή του από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση κατά της εμπορίας ανθρώπων του σεξ έγινε αθόρυβα, γι' αυτό και η είδηση δεν έγινε γνωστή παρά μόνο μια εβδομάδα μετά την πρεμιέρα της ταινίας.

Οι λόγοι πίσω από την αποχώρηση του Ballard θεωρείται ασαφείς, αλλά υποστηρίζεται από το screenrant.com ότι τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του O.U.R. τον ανάγκασαν να αποχωρήσει, μετά από ισχυρισμούς για σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά που διατυπώθηκαν εναντίον του.

Σήμερα, έχει το δικό του podcast με τίτλο «The Tim Ballard Podcast», όπου μοιράζεται ιστορίες που έζησε τα χρόνια που συμμετείχε ενεργά στην O.U.R.