Το «Lion» και 5 ακόμα ταινίες που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες και είναι γροθιά στο στομάχι

Τζένη Ντεμιράι
Το «Lion» και 5 ακόμα ταινίες που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες και είναι γροθιά στο στομάχι

Οι ταινίες που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες έχουν μία ξεχωριστή μαγεία, ενώ ταυτόχρονά έχουν τη δύναμη να κάνουν τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται ακόμα πιο έντονα. 

Η σειρά που βασίζεται στη ζωή της Griselda Blanco, της βαρώνης των ναρκωτικών που έδρασε τις δεκαετίες ’70 και ’80 αλλά και η υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, «Society of the Snow», η οποία βασίζεται στην αληθινή ιστορία επιβίωσης των επιζώντων της πτήσης 571 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης το 1972, μου κίνησαν το ενδιαφέρον σε μεγάλο βαθμό.

Η αληθινή διάσταση των γεγονότων ενός μυθοπλαστικού δημιουργήματος κάνει πάντοτε πιο ενδιαφέρουσα την ιστορία και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θέλησα να βρω τις καλύτερες ταινίες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα. Ε, τις βρήκα και δε θα μπορούσα απλώς να το κρατήσω για τον εαυτό μου.

Έτσι, λοιπόν, σε αυτό το άρθρο, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες ταινίες που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες για ένα ανεπανάληπτο binge-watching που ξέρουμε ήδη ότι ετοιμάζεσαι να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο.

Society of the Snow: Ποια είναι η αληθινή ιστορία επιβίωσης και κανιβαλισμού που έγινε ταινία

1. Spotlight (2015)

Ακολουθώντας τη βραβευμένη με Πούλιτζερ (2003) ιστορία της δημοσιογραφικής ομάδας της Boston Globe, η ταινία με τίτλο «Spotlight» διηγείται τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη ομάδα αποκάλυψε την εκτεταμένη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από καθολικούς Ιερείς στη Μασαχουσέτη.

Με πρωταγωνιστές τους Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Liev Schrieber και Michael Keaton, η ταινία απεικονίζει την καθημερινότητα του ρεπορτάζ, τους μήνες που προσπαθούν να βρουν χαμένα στοιχεία και το προσωπικό τίμημα των τραυμάτων. Πρόκειται για μία ταινία που ξεχειλίζει από ανθρωπιά, ειδικά στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα θύματα του δράματος που δυστυχώς ήταν αληθινό.

2. Hustlers (2019)

Η ταινία με τίτλο «Hustlers» αφηγείται ένα θέμα που θέτει και πάλι στο επίκεντρο την κοινωνία. Σε αυτή την περίπτωση, στο επίκεντρο τίθενται stripers που κλέβουν χρήματα από πλούσιους διευθύνοντες συμβούλους και τραπεζίτες. Το «Hustlers» οφείλει τη δημιουργία του σε ένα ρεπορτάζ του New York Times που έγινε το 2015 από την Jessica Pressler και είχε τίτλο «The Hustlers at Scores».

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε τη Jennifer Lopez, ενώ στην ταινία βλέπουμε επίσης τους: Constance Wu, Keke Palmer και Lili Reinhart.

3. Lion (2016)

Η ταινία με τίτλο «Lion» αποτελεί την πιο βαθιά αληθινή ανθρώπινη ιστορία που μπορείς να βρεις και σίγουρα θα χρειαστείς πολλά χαρτομάντιλα. Πρωταγωνιστής του «Lion» είναι ο Dev Patel, ο οποίος υποδύεται τον Saroo Brierly, έναν Ινδό υιοθετημένο από Αυστραλούς (Nicole Kidman και David Wenham).

Η ταινία μας παρουσιάζει το πως ο Saroo χάθηκε ως παιδί στην Καλκούτα, αφού αποκοιμήθηκε σε ένα βαγόνι τρένου. Μετά από χρόνια, χρησιμοποιώντας το Google Earth, ο Saroo προσπαθεί εμμονικά να βρει και να θυμηθεί τη γενέτειρά του με την ελπίδα να επανενωθεί με την οικογένειά του, μια επώδυνη και επίπονη διαδικασία που τον κατατρώει ολόκληρο.

Ο αληθινός Saroo έγραψε την ιστορία του σε βιβλίο, το οποίο έχει τίτλο «A Long Way Home» και είναι μια υπέροχα συγκινητική εξερεύνηση της ταυτότητας. Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο του.

4. Erin Brockovich (2000)

Η ταινία με τίτλο «Erin Brockovich» χάρισε στη Julia Roberts ένα Όσκαρ και αυτό σίγουρα αποτελεί έναν από τους λόγους που αξίζει να σου κινήσει την περιέργεια. Σε αυτή την ιστορία, η Roberts υποδύεται την Brockovich, μια αγωνιζόμενη ανύπαντρη μητέρα που στρέφεται εναντίον ενός ομίλου φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος δηλητηριάζει με μολυσμένα υπόγεια ύδατα, εν γνώσει του, τους κατοίκους μιας μικρής πόλης της Καλιφόρνια.

Η Brockovich εξασφαλίζει μόνη της έναν διακανονισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων για τους πελάτες της, οι οποίοι μαστίζονται από όγκους ως αποτέλεσμα των αποβλήτων.

Άλλο ένα μάθημα ζωής, βγαλμένο από την ίδια τη ζωή.

5. BlacKkKlansman (2018)

Η ταινία με τίτλο «BlacKkKlansman είναι ένα αστυνομικό δράμα εγκληματικής κωμωδίας που θέτει στο επίκεντρο την Klu Klux Klan.

Σε αυτή την ιστορία, ο John David Washington υποδύεται τον Ron Stallworth, ο οποίος παριστάνει τον λευκό στο τηλέφωνο σε ένα τοπικό παράρτημα της KKK, αλλά ζητά τη βοήθεια του Εβραίου συναδέλφου του, Flip Zimmerman (Adam Driver), όταν χρειάζεται να συναντήσει την ομάδα αυτοπροσώπως. Αυτό που καταλήγει να συμβαίνει είναι ένα είδος ταυτοποίησης με την ταυτότητά του, καθώς η ένταση και η καχυποψία τους πλησιάζουν. Με σκηνοθέτη τον Spike Lee, η ταινία καταφέρνει να πετύχει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ φυλετικής πολιτικής ανησυχίας και κωμωδίας, κάνοντας κάθε γέλιο να μοιάζει με γροθιά στο στομάχι.

6. Can You Ever Forgive Me? (2018)

Το «Can You Ever Forgive Me?» είναι μια από εκείνες τις ταινίες που έχουν μεταφερθεί με έναν εξαιρετικό τρόπο από την αληθινή ζωή, στον κινηματογράφο.

Πρωταγωνίστρια είναι η Melissa McCarthy, η οποία υποδύεται τη Lee Israel, μια αγωνιζόμενη συγγραφέα βιογραφιών που αναζωογονεί την καριέρα της πλαστογραφώντας επιστολές από νεκρούς συγγραφείς και θεατρικούς συγγραφείς.

Ο Richard E Grant συμπρωταγωνιστεί επίσης ως Jack Hock, ένας φίλος που η Israel υποδέχεται απρόθυμα στη ζωή και τα σχέδιά της. Μπορεί να μιλά για ένα έγκλημα, αλλά στην ουσία της η ιστορία θέτει στο επίκεντρο τη ζωή μιας μοναχικής γυναίκας που φοβάται τη σύνδεση και την οικειότητα. Η McCarthy και ο Grant ήταν και οι δύο υποψήφιοι για Όσκαρ για τους ρόλους τους στο «Can You Ever Forgive Me?», το οποίο αισθάνονται ως και σήμερα ως σημείο καμπής στην καριέρα τους.

Πηγή κεντρικής εικόνας: @lionmov