Από τη Δράμα στις Κάννες: Η μικρού μήκους ταινία που βραβεύτηκε είναι η ελπίδα του ελληνικού σινεμά

Τζένη Ντεμιράι
Από τη Δράμα στις Κάννες: Η μικρού μήκους ταινία που βραβεύτηκε είναι η ελπίδα του ελληνικού σινεμά

Ο Γιάννης Τσορτέκης πρωταγωνιστεί στην ταινία «Το Χάος που άφησε πίσω της», η οποία πήρε βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών την Πέμπτη 23 Μαΐου.

H ταινία του Νίκου Κολιούκου «Το Χάος που άφησε πίσω της», στην οποία πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Τσορτέκης και η Μαρίνα Σιώτου έλαβε το δεύτερο βραβείο του Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Τμήματος στο 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Η ταινία έκανε τη διεθνή της πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα La Cinef, μαζί με ακόμα 17 ταινίες από όλο τον κόσμο. Αποτελεί την δεύτερη συμμετοχή με ελληνική υπογραφή στην ιστορία της La Cinef. Η πρώτη ήταν «Τα Μάτια Που Τρώνε» του Σύλλα Τζουμέρκα, 23 χρόνια πριν, το 2001.

438100398_18001689503608087_5121132574632858714_n.jpg

Επί ελληνικού εδάφους «Το Χάος που άφησε πίσω της» προβλήθηκε αρχικά στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας καταφέρνοντας να διακριθεί και να λάβει το Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τη Μαρίνα Σιώτου καθώς και το Βραβείο Σκηνοθεσίας για τον Νίκο Κολιούκο στο Εθνικό Σπουδαστικό τμήμα.

Στη συνέχεια, προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας του Athens International Film Festival και τελικά, έφτασε στις Κάννες, όπου δεν συμμετείχε απλώς αλλά κατάφερε να ξεχωρίσει, δείχνοντας ότι αξίζει να υπάρξει αισιοδοξία για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου.

Ποια η υπόθεση της ταινίας «Το Χάος που άφησε πίσω της»

Πρωταγωνίστρια της ταινίας «Το Χάος που άφησε πίσω της» είναι η Άννα, μία κοπέλα λίγο πριν τα τριάντα που αισθάνεται ότι έχει έρθει η στιγμή να αρπάξει την τελευταία ευκαιρία που θα τη οδηγήσει σε όσα έχει ονειρευτεί. Η επιτυχία και η μουσική καριέρα στο Παρίσι που επιθυμεί θα μπορούσε να μην αποτελέσει μία άπιαστη φαντασίωση, αν ο αυτοκαταστροφικός αλκοολικός πατέρας της δεν στεκόταν εμπόδιο στον δρόμο της.

https://www.instagram.com/reel/C6HGVhnO7Zn/

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε απόσταση αναπνοής από το Κολούμπια

Η κριτική επιτροπή ταινιών μικρού μήκους και La Cinef, υπό την προεδρία της Lubna Azabal και με τη συμμετοχή των Marie-Castille Mention-Schaar, Paolo Moretti, Claudine Nougaret και Vladimir Perišić, απένειμε την Πέμπτη 23 Μαΐου τα βραβεία La Cinef σε μια τελετή στην αίθουσα Salle Buñuel, την οποία ακολούθησε προβολή των βραβευμένων ταινιών. Η επιτροπή είχε να διαλέξει ανάμεσα σε 18 ταινίες φοιτητών κινηματογράφου που επιλέχθηκαν από 2.263 συμμετοχές από 555 σχολές κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο.

Το πρώτο βραβείο στο διαγωνιστικό τμήμα La Cinef έλανε η ταινία «Out the window through the wall» της Asya Segalovich από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ. Το γεγονός ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το διεθνούς φήμης αμερικανικό πανεπιστήμιο αποτελεί έναν ακόμα λόγο που κάνει αξιοσημείωτη τη διάκριση της ταινίας «Το Χάος που άφησε πίσω της».

https://www.instagram.com/p/C7UekEbsBVS/

Πηγή κεντρκής εικόνας: @theleomil