Οι ταινίες της εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Όλες οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα σήμερα στις αίθουσες της χώρας.

Το κορίτσι με το τατουάζ («The Girl With The Dragon Tattoo»)
Το best-seller του Stieg Larsson ξανά στη μεγάλη οθόνη μετά την πρώτη του σουηδική κινηματογραφική μεταφορά το 2009, αυτή τη φορά από τον «μεγάλο» σκηνοθέτη David Fincher και με πρωταγωνιστές το ταλαντούχο δίδυμο Daniel Craig και Rooney Mara. Ένας καταδικασμένος για συκοφαντική δυσφήμιση δημοσιογράφος αναλαμβάνει να ερευνήσει την εξαφάνιση της κόρης πανίσχυρης σουηδικής οικογένειας που έγινε πριν πέντε χρόνια. Για να τα καταφέρει όμως, ζητά την βοήθεια μιας ιδιαίτερης και αντικοινωνικής ερευνητριας-χάκερ, η οποία κουβαλά αρκετά προσωπικά προβλήματα. Εξαιρετική σκηνοθεσία, ατμοσφαιρικό soundtrack από τον Trent Reznor και υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα τόσο για το soundtrack όσο και για την εκπληκτική Rooney Mara.

Η Σιδηρά Κυρία («The Iron Lady»)
Από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, η βιογραφία της Margaret Thatcher, πιάνει την ιστορία της σιδηράς κυρίας της Αγγλίας από την δεκαετία του '50 ως την ενδεκαετή πρωθυπουργική της θητεία αλλά και την τωρινή της κατάσταση όπου την βρίσκουμε χτυπημένη από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η σιδηρά κυρία του παγκόσμιου κινηματογράφου, Meryl Streep, δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία που κατά 99% θα της δώσει ένα ακόμα Όσκαρ.

Κολαστήριο («Damnation»/ «Karhozat»)
Ουγγρική, κλασική ταινία του 1988 σε σκηνοθεσία Bela Tarr. Ένας μοναχικός μεσήλικας, ερωτευμένος με την τραγουδίστρια ενός μπαρ, πείθει τον άντρα της να αναλάβει την μεταφορά ενός παράνομου φορτίου για να κερδίσει λίγο χρόνο μόνος μαζί της. Πλάνα που θυμίζουν Θόδωρο Αγγελόπουλο, μελαγχολική μουσική, ασπρόμαυρο φιλμ και η αίσθηση μιας υπαρξιακής απόγνωσης κάνουν την ταινία κατάλληλη για σινεφίλ και μόνο.

Ο Νεαρός Κύριος Γκαίτε («Goethe!»/ «Young Goethe In Love»)
Ο Γερμανός σκηνοθέτης Philipp Stolzl γυρίζει μια ταινία, μισή κωμωδία και μισή δράμα, γύρω από τη ζωή του μεγάλου Γκαίτε. Η κάμερα ακολουθεί τον 23χρονο ατίθασο και ονειροπόλο Johann Wolfgang Goethe, ο οποίος εκπαιδεύεται σε ένα επαρχιακό γραφείο εισαγγελέα και ερωτεύεται την όμορφη Lotte. Το δράμα αρχίζει όταν η Lotte αναγκάζεται να αρραβωνιαστεί τον προϊστάμενο του Goethe για να καταφέρει να συντηρήσει την οικογένειά της.

Τα Κορίτσια της Βροχής
Ελληνική ταινία της Αλίντας Δημητρίου σε ρεπορταζιακό στιλ, όπου γυναίκες που συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της χούντας εξομολογούνται στην κάμερα τις αληθινές ιστορίες τους. Συγκινητικός λόγος και μεγάλες αλήθειες σε μια ταινία-ντοκιμαντέρ που κρύβει μέσα της σημαντικά κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.