Επαναστατική πράξη είναι να πηγαίνεις κόντρα στο mainstream, λέει ο Parov Stelar λίγο πριν τα 2 live

Ανθή Μιμηγιάννη
Επαναστατική πράξη είναι να πηγαίνεις κόντρα στο mainstream, λέει ο Parov Stelar λίγο πριν τα 2 live

Η συνέντευξη του καλλιτέχνη στο Queen.gr και στην Ανθή Μιμηγιάννη με αφορμή τα δύο live του στο Floyd στις 15 και 16 Δεκεμβρίου. 

Τελειομανής, πρωτοπόρος, αντισυμβατικός, ανυπόμονος. Με αυτές και πολλές άλλες λέξεις θα μπορούσες να πέσεις εντελώς μέσα αν θα ήθελες να περιγράψεις κάπως πιο εύστοχα τον Parov Stelar. Απαλλαγμένος από cliché- διές που συνοδεύουν πολλούς καλλιτέχνες αναφορικά με το ύφος που ακολουθούν ή που πρέπει να ακολουθούν, εκείνος θέλει να αναζητά νέα μονοπάτια που πάντα όμως οδηγούν στη δική του αισθητική και ταυτότητα. Είναι γνωστό πως η προσέγγισή του στη μουσική είναι πιο σύνθετη και έχει ως άξονα το momentum όχι γιατί τού το επιτάσσει η εποχή αλλά για το γεγονός πως πάντα ήταν πρωτοπόρος. As simple as that.

Ο κατά κόσμον Marcus Füreder είναι ο Αυστριακός μουσικός, παραγωγός και mixmaster DJ γνωστός και ως ο βασιλιάς του electro-swing που έχει αφήσει τη σφραγίδα του στη μουσική βιομηχανία με το μοναδικό του μείγμα μουσικής με house, jazz, electro dance, pop & hip-hop στοιχεία.

Η μουσική σε συνδυασμό με τη ζωγραφική είναι κάτι βαθύτερο από εκφραστική ανάγκη για εκείνον. Είναι στάση ζωής, δεν περιορίζεται και έχει το δικαίωμα να ξεπερνάει τα όρια με σκοπό την εξέλιξη. 1, 5 χρόνο μετά την εμφάνισή του στο Release Athens 2022, μαζί με τη μπάντα του δίνουν ραντεβού στο Floyd και στο πρώτο indoor club show που θα πραγματοποιήσουν μετά από χρόνια. 1,5 χρόνο αφότου μιλήσαμε για δημιουργία στη μεταπανδημική εποχή και λίγο πριν τα δύο live στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, με τον Parov Stelar τα ξαναείπαμε με αφορμή το γεγονός, και αναλύοντας εν συντομία έννοιες όπως επαναστατικότητα και γενναιότητα, καταλήξαμε σε ένα απλό συμπέρασμα (στο τέλος του Q&A). Cheers!

Ο Parov Stelar ξεσήκωσε το κοινό στο Release Athens & έστειλε ένα «ηχηρό» μήνυμα μέσω του Queen.gr

33.jpg

Marcus Füreder, έχετε πραγματοποιήσει παραπάνω από 50 εμφανίσεις στην Ελλάδα με την πιο πρόσφατη να τοποθετείται χρονικά τον Ιούνιο του 2022. Ποιο είναι το πιο έντονο συναίσθημά σας κάθε φορά που επιστρέφετε στη χώρα μας;

Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα αισθάνομαι σαν να είμαι στο «σπίτι» μου. Υπάρχει συναισθηματισμός. Με το που ανεβαίνω στη σκηνή αισθάνομαι αυτόν τον συγχρονισμό με τον κόσμο. Αυτή την αλληλεπίδραση. Αυτό είναι κάτι τόσο συναρπαστικό για μένα. Αισθάνομαι πάντα χαρούμενος κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ.

Αποτελεί πρόκληση το indoor club show στις 15 και 16/12; Σας έχουμε συνηθίσει σε μεγάλους εξωτερικούς συναυλιακούς χώρους.

Αυτή τη φορά επιλέξαμε έναν χώρο που θα μπορούμε να νιώσουμε πιο οικεία με το κοινό. Φυσικά και λατρεύω τις συναυλίες σε μεγάλους χώρους που η ενέργεια είναι σε τεράστια επίπεδα. Στα πιο μικρά κλαμπ υπάρχει διαφορετικού ύφους ατμόσφαιρα και εξίσου σημαντική. Πραγματικά ανυπομονώ για τη νέα συνάντηση και τα δυο live.

Μετά από 30 χρόνια η μουσική σας εξακολουθεί να είναι relevant. Είναι κάτι που επιδιώκετε ή απλώς συμβαίνει;

Ως μουσικός παραγωγός, ακούω ένα ευρύ φάσμα μουσικής σε τακτική βάση. Είναι σημαντικό να παραμένω ανοιχτός σε διαφορετικά είδη και στιλ, καθώς αυτό με βοηθά να ανακαλύψω νέα έμπνευση. Δεν ακολουθώ τα trends απλά προσπαθώ να είμαι επίκαιρος. Κοιτάω τη στιγμή και την προσαρμόζω στη δική μου αισθητική.

https://www.instagram.com/p/CYuUUGQoVoc/

Θα αποκαλούσατε εαυτόν επαναστάτη;

Επαναστάτης είσαι αν δεν είσαι mainstream και πας κόντρα στο mainstream. Οπότε ναι, ίσως είμαι. Διότι επαναστατική πράξη είναι να πηγαίνεις κόντρα στο mainstream. Όταν μπορείς να απορρίπτεις τις προτάσεις που δεν σού ταιριάζουν. Το να λες «όχι» είναι επαναστατική πράξη.

Τι σημαίνει να είσαι γενναίος μουσικά;

Ότι δεν πρέπει να φοβάσαι. Πρέπει να πειραματίζεσαι, να συνδυάζεις διαφορετικά στιλ, όργανα και ρυθμούς. Να παραμένεις ανοιχτόμυαλος, περίεργος, να ξεπερνάς τα όρια. Είναι απαραίτητο να είσαι γενναίος και να βγαίνεις από την comfort zone σου όταν είσαι καλλιτέχνης. Αλλιώς είναι βαρετό. Φυσικά και υπάρχουν κάποιοι φανατικοί θαυμαστές που δεν δέχονται το γεγονός πως μπορείς να κάνεις κάποιες αλλαγές ακολουθώντας νέα μονοπάτια. Ωστόσο όταν θέλεις να εξελίσσεσαι, επιβάλλεται να εξερευνείς.

Εκτός από μουσικός είστε και ζωγράφος που εκτός των άλλων έχει πάθος με την αρχιτεκτονική και κάθε είδους τέχνη. Αλήθεια, νιώθετε ποτέ περιορισμένος από την ίδια σας τη φαντασία;

Δεν νιώθω περιορισμένος από τη φαντασία μου αλλά κάποιες φορές αισθάνεσαι περιορισμένος από την ίδια σου την επιτυχία. Πρέπει να παίρνεις γενναίες αποφάσεις και να σκεφτείς πολλά. Σε όποια απόφαση, στόχος μου είναι να παρουσιάσω τις διάφορες μουσικές μου εκφράσεις με συνέπεια και να προσφέρω στο κοινό ένα άρτιο ηχητικά αποτέλεσμα.

Πιστεύετε πως έχει πάει καλά «όλο αυτό»; Πετύχατε μέχρι στιγμής όσα θέλατε να πετύχετε;

Αισθάνομαι ευλογημένος. Είναι σαν δώρο. Το ότι μπορώ να κάνω αυτό που αγαπάω περισσότερο και να αμείβομαι. Νιώθω ευγνώμων που δεν κάνω μία δουλειά που δεν μου αρέσει. Η επιτυχία από την αποτυχία χωρίζεται με μία λεπτή γραμμή. Δυστυχώς είναι πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι εκεί έξω που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την τέχνη τους κι έτσι κάνουν μια άλλη δουλειά προκειμένου να βιοποριστούν. Εγώ είμαι ευλογημένος που μπορώ να περνώ τις ώρες της ημέρας μου κάνοντας ό,τι αγαπώ. Και αυτός είναι ο ορισμός της ελευθερίας.

Γνωρίζατε πάντα τί θέλετε να επικοινωνήσετε μέσω της μουσικής;

Δεν υπάρχει χώρος για πολιτική ή θρησκεία. Εγώ θέλω να χαρίσω στον κόσμο δύο ώρες προκειμένου να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Να χαρίσω ποιοτικό χρόνο ανάμεσα σε όλη τη μαυρίλα που επικρατεί με όλα αυτά που γίνονται. Η πιο σημαντική επιτυχία μου είναι η ικανότητα να δημιουργώ μουσική που συνδέεται με τους ανθρώπους και τους οδηγεί στο να ξεσπάσουν ευχάριστα.

Τι έκανε το Moonlight Love Affair τόσο ελκυστικό σύμφωνα με τους φίλους σας; Ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε πέρσι και σηματοδοτούσε και ένα restart στη ζωή σας.

Τα 13 κομμάτια του άλμπουμ είναι γεμάτα με διαφορετικά στοιχεία που κάθε άνθρωπο τον επηρεάζουν και διαφορετικά. Για μένα αυτό το άλμπουμ είναι σαν ένα βιβλίο με διαφορετικούς χαρακτήρες. Έχει μεγάλη σημασία γιατί συνδέεται και με το «νέο».

Ποια είναι τα επαγγελματικά highlights του 2024;

Το 2024 θα κυκλοφορήσουν νέα τραγούδια ενώ θα πραγματοποιηθούν εμφανίσεις σε πολλές χώρες. Έχω αφιερώσει πολύ χρόνο στο νέο άλμπουμ Stelartronic, το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στο έτος. Ένα από τα σημαντικότερα highlights του '24 θα είναι και η επερχόμενη περιοδεία Parov Stelar Theatre Tour.

Πώς και τίνι τρόπω θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη τη μουσική βιομηχανία;

Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τη διάσταση αλλά σίγουρα θα είναι καταλυτική. Θα έχει τεράστιο αντίκτυπο. Και στη μουσική και παντού. Ο τρόπος που θα γίνει μπορεί να είναι ευχή και κατάρα. Για παράδειγμα, σκέψου ένα ερωτευμένο ζευγάρι να ακούει σε κάποια στιγμή ένα τραγούδι και να ξέρει ότι το εν λόγω κομμάτι που μιλάει για έρωτα είναι δημιούργημα μιας μηχανής. Σε κάθε περίπτωση, σαφέστατα και θα είναι όπλο η AI για έναν παραγωγό. Ένα όπλο που θα πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί σωστά.

Πριν από λίγες ημέρες γιορτάσατε τα γενέθλιά σας. Αναρωτιέμαι ποια ήταν η ευχή που κάνατε. Είστε ευτυχισμένος;

Θέλω να ζω στο τώρα. Να απολαμβάνω αυτά που έχω. Η ζωή είναι υπέροχη με τα πάνω και τα κάτω της. Θέλω να είμαι υγιής. Και να περνάω χρόνο με τους δικούς ανθρώπους. Είμαι ευτυχισμένος.

Σε αντίστοιχα γενέθλια στην εφηβεία σας, τι ευχή κάνατε; Τι θέλατε να γίνετε όταν μεγαλώσετε;

Όταν ήμουν έφηβος ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το τένις. Αλλά γύρω στα 16 είδα την τεράστια επιρροή των γυναικών και αντιλήφθηκα πως υπάρχουν τόσα πολλά ωραία πράγματα εκεί έξω (γέλια). Έτσι ασχολήθηκα με τη ζωγραφική και την τέχνη. Στη συνέχεια, οδηγήθηκα εκεί που έπρεπε να οδηγηθώ.

Parov Stelar, εκτός από -έξω από το κουτί- καλλιτέχνης: ποιος είστε;

Υπάρχουν στιγμές που αισθάνομαι πως δεν έχω άλλη υπομονή. Πολλές φορές νιώθω πως έχω πάρα πολύ υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό μου με αποτέλεσμα να με σαμποτάρω. Αν πιστέψω σε κάτι θα το υπερασπιστώ και θα παλέψω γι' αυτό.

Ως καλλιτέχνης αποφεύγετε -ξεκάθαρα- να δίνετε συμβουλές. Αν κάποιος σάς ζητούσε να μοιραστείτε κάτι, να όπως εγώ τώρα, τί θα λέγατε;

Ο σεβασμός είναι πάνω από όλα. Και μέσα από τον σεβασμό έρχεται η αγάπη. Υπάρχουν μέρες που δεν είναι τόσο φωτεινές. Μπορεί να βρέχει. Αλλά σκέψου να πίνεις ένα ποτήρι κρασί, απολαμβάνοντας εκείνη τη στιγμή με φόντο εκείνη τη βροχερή μέρα.

https://www.instagram.com/reel/CzLnwp-MDGq/

Ο Parov Stelar είναι η απόλυτη πρόταση της εβδομάδας

ooo.png

Τα κομμάτια του Αυστριακού μουσικού, παραγωγού και DJ Marcus Füreder έχουν χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες συλλογές σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε τηλεοπτικές εκπομπές, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και διαφημιστικά σποτ, τα οποία και του έφεραν τη διεθνή αναγνώριση.

Την Παρασκευή 15 & το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου o βασιλιάς της electro-swing θα μας προσφέρει το ευφορικό ξέσπασμα που όλοι έχουμε ανάγκη, με ένα χορταστικό setlist γεμάτο κλασικές & νέες επιτυχίες.

Παντρεύοντας ήχους της house με τη jazz, της electro dance μουσικής με την pop & το hip-hop, ο Parov Stelar γνωρίζει πώς να ξεσηκώνει το κοινό, δημιουργώντας μια εκρηκτική live εμπειρία που θες να ζήσεις ξανά & ξανά.

Αν η ερώτηση που έχεις για το επερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι «πώς θα διασκεδάσω;» o Parov Stelar & το full band show του είναι η απάντηση.

Τις δύο βραδιές θα ανοίξει ο El Siciliano, με ένα πολυσυλλεκτικό warm up set που θα προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος για το πάρτυ που θα ακολουθήσει.

Εξασφάλισε τώρα το εισιτήριό σου:

• Online: www.more.com/music/parov-stelar/
• Τηλεφωνικά στο 2117700000
• Φυσικά σημεία: Καταστήματα Νova, Public, Ευριπίδης, Yoleni’s και Viva Spot Τεχνόπολης

Floyd live music venue: Πειραιώς 117, Γκάζι, πλησίον Στ. Μετρό Κεραμεικός.
Τηλ: 210 3416706

Follow Parov Stelar:
Official website
Facebook
YouTube
Instagram
Twitter

FLOYD | PAROV STELAR | 15 &16/12

Το FLOYD είναι το νέο μεγάλο μουσικό venue της πόλης. Με συνθήκες που παρέχουν μία ουσιαστική βάση ώστε κάθε συναυλία, κάθε party, κάθε εκδήλωση να αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία που ο καθένας θα μπορεί να απολαύσει ανεμπόδιστα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με προδιαγραφές που κάθε μουσικό venue οφείλει να διαθέτει ώστε την ώρα που θα ξεκινήσει ένα live να έρχεται η κορύφωση μίας πραγματικά σπουδαίας εμπειρίας για όλες και όλους, η οποία όμως θα ξεκινάει από την ώρα που μπαίνεις σε αυτό.

Σκοπός, η δημιουργία ενός χώρου που θα προσφέρει στους επισκέπτες του την καλύτερη δυνατή εμπειρία, με κινητήρια δύναμη την ομάδα πίσω από το ιστορικό Fuzz Live Music Club και, εδώ και μερικά χρόνια, το Release Athens.

Follow Floyd:
Official Website
Facebook
Instagram
TikTok
YouTube