Ο Parov Stelar ξεσήκωσε το κοινό στο Release Athens & έστειλε ένα «ηχηρό» μήνυμα μέσω του Queen.gr

Ανθή Μιμηγιάννη
Ο Parov Stelar ξεσήκωσε το κοινό στο Release Athens & έστειλε ένα «ηχηρό» μήνυμα μέσω του Queen.gr

«Κυρίες μου, να έχετε επίγνωση της εσωτερικής σας πριγκίπισσας. Γιατί κάθε γυναίκα είναι πριγκίπισσα». Αποκλειστική συνέντευξη με τον Master της electroswing.

Premium αισθητική και απαράμιλλος ήχος, αύρα κομψότητας και ενέργειας, βουτηγμένος βαθιά στην τέχνη και -με πιο απλά λόγια- μουσική μέσα από την οποία προ(σ)καλεί τον ακροατή να εξερευνήσει νέες πτυχές και συναισθήματα του εαυτού του. Γνωστός ως Master της electroswing, η αλήθεια είναι πως ο Parov Stelar αγαπάει την Ελλάδα και αυτό δεν περιορίζεται στις παραπάνω από 50 παρουσίες του στην τοποθεσία αλλά και στην ταύτιση σε βασικές αρχές της ζωής του. Ακόμα μια αλήθεια είναι πως η Ελλάδα τον αγαπάει το ίδιο και κάθε του εμφάνιση είναι πάντα κοινός τόπος συνάντησης για όλους εκείνους που θέλουν να φορτιστούν συναισθηματικά μαζί του και να εκπέμψουν σε συχνότητες με jazz, house, electro και breakbeat, στοιχεία.

Τα κομμάτια του αυστριακού μουσικού, παραγωγού και DJ Marcus Füreder έχουν χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες συλλογές σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε τηλεοπτικές εκπομπές, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και διαφημιστικά σποτ, τα οποία και του έφεραν τη διεθνή αναγνώριση. Η Ελλάδα αποτελεί πάντα ένα κομβικό σημείο στη ζωή του καθώς είναι ταυτισμένη με την παγκόσμια φήμη του.

Ο Parov Stelar με την τεράστια απήχηση στην πλατεία Νερού

Πιστοί στο ραντεβού του Σαββάτου (18/6), οι Parov_stelar-αρικοί έφτασαν από νωρίς στην Πλατεία Νερού προκειμένου να αλληλοεπιδράσουν ενεργειακά με τους ήχους των Lights off, Booty Swing, Catgroove, Cuba Libre, Berlin Shuffle, Voodoo Sonic, Venom κ.α. Το live ξεκίνησε στις 23:00 και ξεπέρασε κάθε προσδοκία ενώ η διάθεση πριν κορυφωθεί, είχε ήδη ανέβει στα ύψη από νωρίς το απόγευμα με τα beat των El Siciliano, Kevin de Vries και ARTBAT.

unnamed-(31).jpg

Η προσθήκη της νέας τραγουδίστριας της μπάντας, Elena Karafizi από τη Μολδαβία, καταχειροκροτήθηκε όπως και ο τραγουδιστής της Lee Anduze, ο σαξοφωνίστας Markus Ecklmayr αλλά και ο μετρ της τρομπέτας Marc Osterer.

Συνέντευξη με τον Parov Stelar λίγο πριν ανέβει στη σκηνή

287692365_10226038063925751_3996221970183886911_n-(1).jpg

Κύριε Füreder ή -καλύτερα- Parov Stelar, μετά από περίπου 30 χρόνια πορείας τα κομμάτια σας εξακολουθούν να σημειώνουν άνοδο. Τι κάνει τελικά τη μουσική σας να παίζει στο repeat;

Νομίζω ότι είναι πολύ επικίνδυνο αν σαν μουσικός κάνεις focus στα trends. Νομίζω ότι έχω τον δικό μου τύπο αντίληψης και γραφής. Παίρνω πολλά στοιχεία και από τη μουσική των 30s. Αυτό σημαίνει πως η μουσική μου έχει ήδη κάποια στοιχεία διαχρονικότητας.

Όταν βλέπετε κάποιους -όχι και τόσο καλούς- καλλιτέχνες να βρίσκονται στην κορυφή των charts, νευριάζετε;

Δεν με ενδιαφέρει αυτή η διαδικασία. Ποτέ δεν με ενδιέφερε. Αυτό δεν είναι μουσική, αυτό είναι βιομηχανία. Αν έχεις μια ουσιαστική εικόνα όλου αυτού, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μια μηχανή πίσω από αυτό που δεν έχει να κάνει με την τέχνη της μουσικής. Δεν το κρίνω, δεν λέω ότι είναι κακό, απλά δεν είναι του τύπου μου.

Υπάρχουν στιγμές που χρησιμοποιείτε τον θυμό προκειμένου να δημιουργήσετε;

Όχι. Νομίζω ότι με τον θυμό και τον φόβο δεν μπορείς να είσαι δημιουργικός. Τουλάχιστον όχι στη μουσική. Μπορείς να είσαι στη ζωγραφική ενδεχομένως, αλλά όχι στη μουσική.

Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σας εμμονές;

Είμαι ζωγράφος και μουσικός. Μου αρέσει και η αρχιτεκτονική και κάθε είδος τέχνης, αλλά αυτά τα δύο είναι τα «μωρά» μου.

Το άλμπουμ σας "Moonlike Love Affair" μόλις κυκλοφόρησε και φέρει τη σφραγίδα σας και στο εικαστικό μέσω της ενασχόλησής σας με τη ζωγραφική. Μπορείτε να μας περιγράψετε τα συναισθήματά σας και για αυτό το νέο «μωρό» σας;

Έχει μεγάλη σημασία για εμένα γιατί συνδέεται με το «καινούριο». Γράφτηκε όταν ένιωθα πως τελείωνε η πανδημία και όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία με το διαζύγιό μου. Είπα ότι ξεκινάω πάλι και είχα ένα θετικό αίσθημα για restart.

https://www.instagram.com/p/Cc7WdQ-IpLd

Ποια είναι η σχέση σας με τη θετικότητα;

Θα έλεγα πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την αρνητικότητα. Και τα δύο πράγματα πρέπει να υπάρχουν γιατί ζούμε σε έναν διπολικό κόσμο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κανένα από αυτά τα δύο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.

Τι χρώμα έχει η μουσική σας;

Θα έλεγα σκούρο κόκκινο.

Επειδή το κόκκινο συμβολίζει το πάθος;

Ναι και επειδή είναι ένα πολύ δυνατό χρώμα. Το σκούρο κόκκινο είναι το χρώμα του αίματος και το αίμα είναι το υγρό της ζωής.

"Toxic Lover", λέει ένα από τα κομμάτια σας. Κάποιες φορές πρέπει να περάσετε μέσα από μια τοξική σχέση για να δημιουργήσετε;

Όχι, δεν χρειάζεται. Το βίωσα μια φορά και μου απορροφούσε όλη την ενέργεια. Είναι μια διδακτική εμπειρία φυσικά. Σε μια τοξική σχέση, αν τη δεις «καθαρά», συνειδητοποιείς και τα δικά σου θέματα που πρέπει να λύσεις.

https://www.instagram.com/p/CbzPrAiF_OA

Ποια είναι τα συστατικά που συνθέτουν το προφίλ της επιτυχίας σας;

Πρώτα από όλα πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου. Άρχισα 30 χρόνια πριν και είναι 10 χρόνια τώρα που μερικά τραγούδια έγιναν τελικά πολύ γνωστά και εγώ έγινα διάσημος. Οπότε, χρειάζεται εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και να μην ξεφεύγεις από τον δρόμο σου.

Είστε τυχερός στην επαγγελματική σας ζωή;

Είμαι ναι. Είμαι τυχερός γιατί μπορώ να ζήσω τη ζωή που πάντα ήθελα. Κάνω αυτό που αγαπώ και κερδίζω έτσι χρήματα.

Πότε συνειδητοποιήσατε τις δημιουργικές δυνατότητες που θα μπορούσε να σας προσφέρει η μουσική;

Είχα αυτό το συναίσθημα αρκετά νωρίς γιατί νομίζω πως η μουσική και η τέχνη γενικά σου προσφέρουν αυτή τη δημιουργικότητα.

Στην εποχή μας οι άνθρωποι λόγω της ταχύτητας και των social media ανησυχούν για τον χρόνο. Εσείς νιώσατε ποτέ τέτοιου είδους ανησυχία;

Όχι, δεν δίνω δεκάρα για να είμαι ειλικρινής. Είσαι όσο χρόνων νιώθεις. Και εγώ νιώθω πως κάνω ακόμη αυτό που αγαπώ. Είναι καθαρά θέμα πνεύματος. Εγώ νιώθω 30.

Πώς αισθάνεστε όταν σας αποδίδουν τον τίτλο «ένας από τους καλύτερος μουσικούς της γενιάς του»;

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή. Δεν είμαι σίγουρος, όμως, ότι μπορώ να το δεχθώ 100%. Νιώθω πως με τιμά, απλά δεν ξέρω αν είναι σωστό.

Είναι αλήθεια πως δεν θα σταματούσατε να ασχολείστε με τη μουσική ασχέτως του πόσο επιτυχημένη έκβαση θα είχε όλο αυτό;

Νομίζω πως ναι. Βασικά είμαι σίγουρος. Γιατί δεν το κάνω για την επιτυχία ή τα χρήματα. Φυσικά πρέπει να πληρώσω και το ενοίκιό μου, αλλά νομίζω ότι ήμουν προορισμένος για αυτό. Νομίζω ότι για αυτό ήρθα σε αυτόν τον πλανήτη.

Νιώθετε πως έχετε πλήρη επίγνωση του ποιος είστε αυτή τη στιγμή;

Νομίζω ότι όσο πάει και βελτιώνεται αυτό. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, είναι ένα ταξίδι στο οποίο συνειδητοποιείς ποιος είσαι. Με τη λέξη «ταξίδι» εννοώ την ανακάλυψη της ζωής σου και του ποιος είσαι. Νομίζω ήρθαμε στη ζωή όχι για να μάθουμε, αλλά για να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε ήδη. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζω ότι έχουν χάσει κατά μία έννοια αυτό το ταξίδι από την ηλικία των 25.

Ποια είναι τα σκοτεινά σας σημεία;

Αυτό είναι περίπλοκο. Μερικές φορές είμαι καταθλιπτικός. Δεν είναι κακό πράγμα, είναι σκοτεινό όμως, γιατί δεν μπορείς να δεις το φως.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;

Είναι τόσοι πολλοί! Δεν θέλω καν να πω ποιοι είναι. Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι να μιλήσω για τον μεγαλύτερό μου φόβο.

Υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνετε;

Δεν μετανιώνω για τίποτα, γιατί όλα με βοήθησαν να εξελιχθώ σε αυτό που είμαι τώρα και να είμαι στη θέση που βρίσκομαι.

Τι σας ενοχλεί περισσότερο στους ανθρώπους;

Να μου λένε πόσα χρήματα έχουν.

Ποια είναι η σχέση σας με τα χρήματα;

Τα χρήματα είναι ελευθερία. Μπορώ να ακολουθήσω το μονοπάτι μου, δεν χρειάζεται να εργαστώ σε κάτι που δεν μου αρέσει για παράδειγμα προκειμένου να επιβιώσω. Μπορώ να περνώ τις ώρες της ημέρας μου κάνοντας ό,τι αγαπώ. Και αυτός είναι ο ορισμός της ελευθερίας.

Είναι η αγάπη πιο σημαντική για εσάς από τη μουσική;

Η μουσική είναι αγάπη, οπότε είναι το ίδιο πράγμα.

Η Ελλάδα σάς αγαπάει και αποτελεί κομβικό σταθμό στην επαγγελματική σας πορεία. Τι σας αρέσει περισσότερο στην ελληνική κουλτούρα;

Το ανοιχτό μυαλό των ανθρώπων εδώ. Πράγματι, συμπεριφέρονται σαν κανείς να μην τους κοιτάει. Έτσι, δεν φοβάμαι ούτε και εγώ πως θα με κρίνουν αν κάνω οτιδήποτε.

«Αν η ζωή μου ήταν ταινία το κομμάτι Princess θα ήταν αυτό που θα ήθελα να ντύσει τη ζωή μου κινηματογραφικά». Αυτό είναι ένα κοινό σχόλιο στο YouTube. Πώς αισθάνεστε που επηρεάζετε με αυτόν τον τρόπο τα συναισθήματα των ανθρώπων;

Είναι τιμή μου αν κάποιος έτσι έτσι. Φυσικά, αν μοιράζεσαι συναισθήματα με διαφορετικούς ανθρώπους και αντανακλούν την αντίδρασή σου, αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε αυτή τη δουλειά.

Μπορείτε να μας δώσετε ένα μήνυμα ενδυνάμωσης για κάθε "Princess" που κυκλοφορεί εκεί έξω;

Κυρίες μου, να έχετε επίγνωση της εσωτερικής σας πριγκίπισσας. Γιατί κάθε γυναίκα είναι μια πριγκίπισσα.

Parov Stelar, είστε ευτυχισμένος;

Ναι.

*Το Release Athens μέσα από τον φακό του Νίκου Χριστοφάκη.