«Let It Snow» & άλλα 38 χριστουγεννιάτικα τραγούδια που δεν πρέπει να λείπουν από την playlist σου

Τζένη Ντεμιράι
«Let It Snow» & άλλα 38 χριστουγεννιάτικα τραγούδια που δεν πρέπει να λείπουν από την playlist σου

Ήρθε η εποχή που τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια επιβάλλεται να κατακλείσουν τις playlists μας! 

Μπορεί να βρισκόμαστε περίπου στα μέσα του μήνα, να έχεις στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και να έχεις φάει τα πρώτα μελομακάρονα, ωστόσο, να μην έχεις καταφέρει ακόμα να μπεις σε εορταστικό mood.

Όμως, υπάρχει τρόπος να νιώσεις το Christmas Spirit! Όταν τίποτα δε μοιάζει να λειτουργεί σωστά, η μουσική συνεχίζει να έχει τη δύναμη να μας δημιουργεί συναισθήματα και να μας αλλάζει τη διάθεση!

Η λύση, επομένως, είναι τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στις καρδίες μας!

Συγκεντρώσαμε για σένα τα 39 καλύτερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια όλων των εποχών, στην πλειονότητά τους, όπως τα έχει ταξινομήσει το βρετανικό Cosmopolitan. Στη λίστα έχουμε εντάξει και 7 ελληνικά κομμάτια, που πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να λείπουν από την χριστουγεννιάτικη playlist σου!

1. «All I Want for Christmas Is You», Mariah Carey

Πέντε δευτερόλεπτα αρκούν για να σε βάλει σε γιορτινή διάθεση το «All I Want for Christmas Is You». Το τραγούδι είναι παραγωγή των Mariah Carey και Walter Afanasieff και κυκλοφόρησε στις 29 Οκτωβρίου 1994 από την Columbia Records. Είναι ένα uptempo ερωτικό κομμάτι που έχει γίνει χριστουγεννιάτικος «ύμνος», με σημαντική αύξηση της δημοτικότητας κάθε Δεκέμβριο, τα τελευταία 29 χρόνια!

2. «Merry Christmas, Happy Holidays», NSYNC

Το «Merry Christmas, Happy Holidays» είναι τραγούδι του αμερικανικού boy band NSYNC. Κυκλοφόρησε στις 29 Νοεμβρίου 1998 ως το πρώτο και μοναδικό single από το άλμπουμ τους «Home for Christmas» και εμφανίστηκε επίσης στους τίτλους τέλους της χριστουγεννιάτικης ταινίας της Disney του 1998 «I'll Be Home For Christmas».

3. «Santa Claus Is Comin’ to Town», Bruce Springsteen

Το «Santa Claus Is Comin' to Town» είναι ακόμα ένας χριστουγεννιάτικος «ύμνος» που γράφτηκε από τους J. Fred Coots και Haven Gillespie και ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από τους Harry Reser και His Band.

Όταν διασκευάστηκε από τον Eddie Cantor στη ραδιοφωνική του εκπομπή τον Νοέμβριο του 1934 έγινε επιτυχία, αφού μέσα σε 24 ώρες πουλήθηκαν 500.000 αντίτυπα παρτιτούρας και περισσότεροι από 30.000 δίσκοι.

Η εκδοχή για την Bluebird Records από τους George Hall και His Orchestra (φωνητικά από Sonny Schuyler) ήταν πολύ δημοφιλής το 1934, με αποτέλεσμα να μπει στα διάφορα charts της εποχής.

Το τραγούδι έχει ηχογραφηθεί από περισσότερους από 200 καλλιτέχνες, όπως ο Bing Crosby και οι Andrews Sisters, Crystals, Neil Diamond, Fred Astaire, Bruce Springsteen, Frank Sinatra, Bill Evans, Chris Isaak, Temptations, Pointer Sisters, Carpenters, Michael Bublé, Luis Miguel και Jackson 5.

4. «It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas», Perry Como

Το «It's Beginning to Look a Lot Like Christmas» είναι ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι που γράφτηκε το 1951 από τον Meredith Willson. Το τραγούδι είχε αρχικά τον τίτλο «It's Beginning to Look Like Christmas» (Αρχίζει να μοιάζει με Χριστούγεννα). Έχει ηχογραφηθεί από πολλούς καλλιτέχνες, αλλά έγινε επιτυχία από τον Perry Como.

5. «Let It Snow», Vaughn Monroe

Το «Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!», επίσης γνωστό ως απλά «Let It Snow», είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε από τον στιχουργό Sammy Cahn και τον μουσικοσυνθέτη Jule Styne τον Ιούλιο του 1945 στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, καθώς ο Cahn και ο Styne φαντάζονταν πιο δροσερές συνθήκες. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά εκείνο το φθινόπωρο από τον Vaughn Monroe, κυκλοφόρησε αμέσως μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών και έγινε επιτυχία μέχρι τα Χριστούγεννα.

6. «My Only Wish (This Year)», Britney Spears

Το «My Only Wish (This Year)» είναι ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι της Britney Spears. Τη σύνθεση και την παραγωγή του έγραψαν οι Brian Kierulf και Josh Schwartz. Κυκλοφόρησε αρχικά στο χριστουγεννιάτικο συλλεκτικό άλμπουμ Platinum Christmas (2000).

7. Holly Jolly Christmas, Michael Bublé

Το «A Holly Jolly Christmas», επίσης γνωστό ως «Have a Holly Jolly Christmas», είναι ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι που γράφτηκε από τον Johnny Marks και ερμηνεύτηκε από τον Burl Ives. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1964. Το τραγούδι έχει γίνει έκτοτε ένα από τα 25 πιο δημοφιλή «εορταστικά» τραγούδια που έχουν γραφτεί από μέλη της ASCAP (Αμερικανική Κοινωνία Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών). Επιτυχημένες διασκευές έχουν κυρίως ηχογραφηθεί από τους Alan Jackson, Jerrod Niemann, Lady Antebellum και Michael Bublé.

Δες την υπόλοιπη λίστα με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια

8. «Santa Tell Me», Ariana Grande

Η Ariana Grande στο απόλυτα Christmas mood με το «Santa Tell Me»! Το τραγούδι κυκλοφόρησε παγκοσμίως από την Republic Records στις 24 Νοεμβρίου 2014, μέσω του iTunes Store.

9. «Christmas Lights», Coldplay

Οι Coldplay ξέρουν καλά να μιλούν για τα συναισθήματά μας, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο κυκλοφόρησαν το «Christmas Lights» για όλες τις στιγμές που τα Χριστούγεννα μας προκαλούν μελαγχολία και ψάχνουμε απλώς ήχους που θα μας κάνουν να ταυτιστούμε.

10. «Like It’s Christmas», Jonas Brothers

«Like It's Christmas» για τις πιο ανάλαφρες στιγμές και σίγουρα για την playlist που θα βάλεις όσο θα στολίζεις το χριστουγεννιάτικό δέντρο!

11. «Make It to Christmas», Alessia Cara

Ακόμα μία καλή επιλογή για την playlist του στολισμού ή και εκείνη που θες να βάζεις στο αμάξι για να φτιάχνει η διάθεσή σου τα πρωινά πριν ξεκινήσεις μία μεγάλη μέρα γεμάτη υποχρεώσεις! «Make It to Christmas», από την Alessia Cara.

12. «Christmas Wrapping», The Waitresses

Το «Christmas Wrapping» είναι ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι του αμερικανικού new wave συγκροτήματος the Waitresses. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο άλμπουμ «A Christmas Record της ZE Records» το 1981.

13. «Drummer Boy», Justin Bieber feat. Busta Rhymes

Το «Drummer Boy» είναι μια διασκευή του χριστουγεννιάτικου τραγουδιού «The Little Drummer Boy» των Katherine Davis, Henry Onorati και Harry Simeone από τον Justin Bieber, με τη συμμετοχή του ράπερ Busta Rhymes, από το δεύτερο άλμπουμ του και την πρώτη χριστουγεννιάτικη κυκλοφορία του, Under the Mistletoe (2011). Το κομμάτι αντιμετωπίστηκε σύγχυση από τους επαγγελματίες κριτικούς, οι οποίοι το θεώρησαν παράξενο και «κακοποίηση του νοήματος του πρωτότυπου τραγουδιού».

14. «Last Christmas», Wham!

Το "Last Christmas" είναι ένα τραγούδι του βρετανικού ποπ ντουέτου Wham!. Kυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου 1984 μέσω της CBS Records kai έχει διασκευαστεί από πολλούς καλλιτέχνες μετά την πρώτη του κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων των Taylor Swift, Ariana Grande, Jimmy Eat World, Backstreet Boys και The Braxtons.

15. «All I Want (for Christmas)», Liam Payne

Το «All I Want (For Christmas)» είναι ένα τραγούδι του Βρετανού τραγουδιστή Liam Payne. Κυκλοφόρησε ως single στις 25 Οκτωβρίου 2019.

16. «What Christmas Means to Me», Stevie Wonder

Το τραγούδι «What Christmas Means to Me» ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Stevie Wonder για το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ του 1967, Someday at Christmas, το οποίο κυκλοφόρησε σε στερεοφωνική και μονοφωνική έκδοση από την Tamla Records.Παραγωγός του τραγουδιού ήταν ο Henry Cosby.

17. «8 Days of Christmas», Destiny’s Child

Το «8 Days of Christmas» είναι ένα τραγούδι που ηχογραφήθηκε από το αμερικανικό γυναικείο συγκρότημα Destiny's Child για το ομώνυμο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ τους (2001). Γραμμένο από τα μέλη του γκρουπ (Beyoncé και Kelly Rowland) αλλά και από τον Errol McCalla Jr. που ανέλαβε την παραγωγή του, είναι ένα τραγούδι με θέμα τα Χριστούγεννα με έντονα R&B και dance pop στοιχεία.

18. «Frosty the Snowman», the Ronettes

Αν θες να δημιουργήσεις την απόλυτα ζεστή ατμόσφαιρα, άναψε τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου, ένα κερί με άρωμα μελομακάρονο και βάλε να παίζει το «Frosty the Snowman». Εγγυημένα αποτελέσματα Christmas Spirit!

19. «Silent Night», Sharon Jones & the Dap-Kings

Λίγη ακόμα ζεστή ατμόσφαιρα με μία δυναμική ερμηνεία του «Silent Night».

20. «(There's No Place Like) Home for the Holidays», Perry Como

Το «(There's No Place Like) Home for the Holidays» είναι ένα τραγούδι του 1954 που συνδέεται συνήθως με την περίοδο των Χριστουγέννων και των διακοπών. Οι στίχοι περιγράφουν λεπτομερώς τις χαρές του να βρίσκεσαι στο σπίτι σου κατά τη διάρκεια των διακοπών και δίνουν παραδείγματα για το πώς κάποιοι άνθρωποι ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για να είναι με τους αγαπημένους τους.

21. «Sleigh Ride», TLC

Αν θες κάτι να σε ανεβασει αυτές τις μέρες όσο κάνεις τη γυμναστική σου, αυτή είναι ιδανική επιλογή, αφού έχει ιδανικό ρυθμό για άθληση και θα σου δώσει το boost που χρειάζεσαι!

22. «Everybody Knows the Claus», Hanson

«Everybody Knows the Claus» για τις λίγο πιο ροκ στιγμές του Δεκεμβρίου που έχεις ανάγκη από ένταση!

23. «Santa Baby», Eartha Kitt

Επιστροφή στα κλασικά και αγαπημένα με το «Santa Baby» και την hot φωνή της Eartha Kitt. Κυκλοφόρησε το 1953 αλλά συνεχίζει μέχρι σήμερα να βρίσκεται στις καρδίες μας!

24. «Christmas Treat», Julian Casablancas

Για όλους όσους πάντα βιάζονται, στολίζουν από αρχές Νοέμβρη και λατρεύουν αυτή τη μαγευτική περίοδο των γιορτών γράφτηκε μάλλον το «Chrismas Treat», που εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο όλα όσα θέλουν αυτοί οι μεγάλοι fans των Χριστουγέννων.

25. «Christmas in Hollis», Run-DMC

Το «Christmas in Hollis» είναι ένα single των Run-DMC που συμπεριλήφθηκε σε δύο χριστουγεννιάτικα άλμπουμ του 1987 με διάφορους καλλιτέχνες: A Very Special Christmas (A&M 3911) και Christmas Rap.

26. «Hard Candy Christmas», Dolly Parton

Το «Hard Candy Christmas» είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε από τη συνθέτη-στιχουργό Carol Hall για το μιούζικαλ The Best Little Whorehouse in Texas.

27. «I Am the Grinch», Tyler, the Creator

Το soundtrack της ταινίας «The Grinch». Αν αγαπάς την ταινία θα αγαπάς και το τραγούδο με τίτλο «I Am the Grinch».

28. «The Christmas Song», Ella Fitzgerald

Λίγη jazz pop επιβάλλεται τα Χριστούγεννα και η Ella Fitzgerald με το «The Christmas Song» μοιάζει ιδανική επιλογή!

29. «Have Yourself a Merry Little Christmas», Cat Power

Λίγη ακόμα μελαγχολία για όσους δε θέλουν να νιώσουν την αισιοδοξία των γιορτών και προτιμούν να ζήσουν το βάθος των συναισθημάτων τους, μη προσπαθώντας να δείξουν καλά, χωρίς να είναι. Thanks to Cat Power για αυτό!

30. «Rockin’ Around the Christmas Tree», Brenda Lee

Το «Rockin' Around the Christmas Tree» είναι ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι που γράφτηκε από τον Johnny Marks και ηχογραφήθηκε από την Brenda Lee το 1958- έκτοτε έχει ηχογραφηθεί από πολλούς άλλους μουσικούς καλλιτέχνες. Μέχρι την 50ή επέτειο του τραγουδιού το 2008, η αρχική εκδοχή της Lee είχε πουλήσει πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, με τα 4 περισσότερα ψηφιακά downloads που έχουν πουληθεί από οποιοδήποτε χριστουγεννιάτικο single.

31. «Santa Claus Is Coming to Town», the Jackson 5

Το «Santa Claus Is Coming to Town» περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Jackson 5 Christmas Album», το οποίο κυκλοφόρησε στις 15 Οκτωβρίου 1970.

32. «Christmas Tree Farm», Taylor Swift

Το κορίτσι που είναι μέσα σε όλα δε θα μπορούσε να μην έχει δικό της χριστουγεννιάτικο τραγούδι! Το «Christmas Tree Farm» γράφτηκε το 2019 από την Taylor Swift και κυκλοφόρησε στις 6 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Ξεκινώντας με μια ενορχηστρωμένη μπαλαντοειδή εισαγωγή, το «Christmas Tree Farm» είναι ένα χαρούμενο uptempo ποπ τραγούδι που οδηγείται από swing τύμπανα, πλούσιες ορχηστρικές ενορχηστρώσεις, jingle bells, χορωδιακές αρμονίες και στίχους για τις παιδικές αναμνήσεις των Χριστουγέννων.

Bonus! Τα 7 ελληνικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια που δεν πρέπει να λείπουν από τη λίστα σου

33. Χριστούγεννα, Δέσποινα Βανδή

Μπορεί η Mariah Carey να έχει το απόλυτα χριστουγεννιάτικο τραγούδι σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά στην Ελλάδα πρώτα θα ακούσουμε το «Χριστούγεννα» της Δέσποινας Βανδη και μετά θα πούμε ότι θέλουμε μόνο εκείνον για δώρο!

Το βίντεοκλιπ για το τραγούδι «Χριστούγεννα» γυρίστηκε στο Λονδίνο και παρόλο που χρειαζόταν άδεια για μία τέτοια κίνηση, αυτή δεν πάρθηκε και η Δέσποινα βρέθηκε με μία μόνο κάμερα να μας δείχνει πόσο φανταστική μπορεί να είναι η ζωή τις ημέρες των εορτών!

«Τότε είχαμε γελάσει πάρα πολύ. Για να κάνεις γυρίσματα στους δρόμους του Λονδίνου χρειάζεσαι άδεια. Εμείς όλο αυτό το κάναμε πολύ στα μουλωχτά. Πηγαίναμε σε κάτι έρημους δρόμους, μπροστά σε κάτι βιτρίνες και ξεκινούσαμε το playback. Το κάναμε για πλάκα και μας έμεινε» είχε αποκαλύψει η τραγουδίστρια.

34. Χρόνια Πολλά, Σάκης Ρουβάς

Κι ενώ σχεδόν όλα τα εορταστικά τραγούδια μιλούν για Χριστούγεννα, ο Σάκης Ρουβάς, με το «Χρόνια Πολλά» συνεχίζει να μας συντροφεύει κάθε χρόνο λίγο πριν την Πρωτοχρονιά!

35. Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα, Άντζυ Σαμίου

Αυτό το τραγούδι μπορεί να σου φτιάχνει τη διάθεση από τα πρώτα δευτερόλεπτα ακρόασής του! Κι αν ακόμα δε σου «μυρίζουν» Χριστούγεννα, η Άντζυ Σαμίου μπορεί να σε βοηθήσεις να εντοπίσεις τις... μυρωδιές!

36. Φέτος τα Χριστούγεννα, STAN

Ο STAN μπορεί να έχει αλλάξει είδος μουσικής, διχάζοντας το κοινό ως προς το στυλ που του ταιριάζει περισσότερο, ωστόσο, το «Φέτος τα Χριστούγεννα» του ταιριάζει γάντι και όλοι μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό!

37. Τα Χριστούγεννα Αυτά, Καλομοίρα

Τα Χριστούγεννα οφείλουν να έχουν μπόλικο κέφι και η καλή διάθεση είναι σίγουρα κάτι που πάντα χαρακτήριζε την Καλομοίρα, η οποία μπορεί να σε ξεσηκώσει με τη μουσική που έγραψε ο Ανδρέας Λάμπρου και τους στίχους που εμπνεύστηκε ο Αργύρης Χατζηνάκης.

38. Στην Πόλη των Αγγέλων, Onirama

Ένα από τα αγαπημένα μου χριστουγεννιάτικα τραγούδια! Φαντασία, υπέροχοι στίχοι, νοσταλγία. Ο Θοδωρής Μαραντίνης «πιστεύει στους ήρωες» και τα Χριστούγεννα, τελικά, είναι απλώς η αγάπη που χρωστάς!

39. Τα Χριστούγεννα με σένα, Θάνος Καλλίρης

Ακόμα ένα ξεσηκωτικό τραγούδι γεμάτο αισιοδοξία που ερμηνεύει ο Θάνος Καλλίρης. Τους στίχους έγραψε η Ελένη Μαβίλη ενώ τη μουσική ο Θάνος Καλλίρης.