H έκρηξη του ηφαιστείου στην Tonga ήταν 500 φορές μεγαλύτερη από την πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
H έκρηξη του ηφαιστείου στην Tonga ήταν 500 φορές μεγαλύτερη από την πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα

Σύμφωνα με τη NASA η δύναμη του ηφαιστείου της Tonga ήταν τόσο μεγάλη σε ισχύ που την παρομοίωσαν με την πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα. Όμως αυτή η έκρηξη ήταν 500 φορές μεγαλύτερη!

Από την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου κοντά στην Τόνγκα που συνέβη στις 15 Ιανουαρίου, ο κόσμος ανυπομονεί να μάθει όλο και περισσότερες πληροφορίες για το τι συνέβη και η οστική ένταση δημιούργησε τέτοιο τσουνάμι που κατέστρεψε ολόκληρες παραθαλάσσιες περιοχές. Ενώ ελάχιστα δεδομένα είναι ακόμη γνωστά για το τι συμβαίνει στο έδαφος στην Τόνγκα, οι ερευνητές παρέχουν τώρα περισσότερα στοιχεία για την επική αυτή έκρηξη.

Πόσο μεγάλη ήταν λοιπόν η έκρηξη, η οποία μπορούσε να φανεί πεντακάθαρα ακόμη και μέσω δορυφόρου;

maldives2

10 μαγευτικοί προορισμοί που αξίζει να επισκεφθείς το 2022

Σύμφωνα με τη NASA λοιπόν, ήταν πιο ισχυρή από την πυρηνική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν έψαχνε να συγκρίνει ποσοτικά το φαινόμενο αυτό και να το παρομοιώσει με κάποια αντίστοιχα έντονη οστική ένταση, ο James Garvin, επικεφαλής επιστήμονας στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA είπε στο NPR ότι εκτιμά πως η έκρηξη ήταν ισοδύναμη με 10 μεγατόνους TNT. Αυτό όχι μόνο την κάνει πιο ισχυρή από τη βόμβα στη Χιροσίμα, αλλά και πάνω από 500 φορές ισχυρότερη.


https://www.instagram.com/tv/CYxvCWcj72x/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η έκρηξη προκάλεσε ένα καταστροφικό τσουνάμι που έδειξε τα «δόντια» του σε πολλές περιοχές του κόσμου. Δύο άνθρωποι μάλιστα βρήκαν τραγικό θάνατο στα ανοικτά των ακτών του Περού λόγω των κυμάτων που προκλήθηκαν από το ηφαίστειο.

Το χρονικό της έκρηξης

Το Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai εξερράγη στις 15 Ιανουαρίου, στέλνοντας μια τεράστια ποσότητα στάχτης και καπνού στην ατμόσφαιρα. Το ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται περίπου 20 μίλια από την ακτή του νησιού Fonuafo'ou της Τόνγκα, εκτείνεται 6.500 μίλια στον πυθμένα του ωκεανού.



Από την έκρηξη, η επικοινωνία με την Τόνγκα ήταν σπάνια. Η κύρια γραμμή επικοινωνίας που συνδέει το νησιωτικό σύμπλέγμα με τον υπόλοιπό κόσμο βρίσκεται υποβρύχια και είναι σπασμένη σε δύο σημεία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επισκευή θα μπορούσε να διαρκέσει έως και έναν μήνα, ανάλογα με τα ευρήματά που θα εντοπίσουν μόλις φτάσουν στην περιοχή. Οι προσπάθειες ανακούφισης έχουν επίσης παρεμποδιστεί από το παχύ στρώμα ηφαιστειακής τέφρας που κάλυψε τον διάδρομο του κεντρικού αεροδρομίου. Οι κάτοικοι συμμετείχαν σε μια ηρωική προσπάθεια να καθαρίσουν τη στάχτη, ώστε τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία να καταφέρουν να στείλουν προμήθειες. Ευτυχώς, τα πρώτα αεροσκάφη βοήθειας κατάφεραν να προσγειωθούν την περασμένη Πέμπτη (20/1).

Πολλές αεροφωτογραφίες δείχνουν την ατυχή καταστροφή που άφησε το ηφαίστειο στον απόηχο του. Πολλά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή απλά έχουν εξαφανιστεί. Αν και έχουν αναφερθεί λίγοι θάνατοι, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει καθώς κάθε μέρα που περνά έρχονται στο φως όλο και περισσότερες πληροφορίες. Οι ιστορίες που βγαίνουν στο φως από τους ανθρώπους της περιοχής αποτυπώνουν την ανθεκτικότητα του λαού της Τόνγκα.

Ο Lisala Folau, ένας 57χρονος άνδρας από την Τόνγκα, αποκαλείται «Aquaman» επειδή κολύμπησε για 27 ώρες αφού παρασύρθηκε στα κύματα. Παρασύρθηκε από τα κύματα από το μικρό νησί του Ατάτα και τον κράτησαν στη ζωή μέχρι να φτάσει στο κύριο νησί ,λίγο περισσότερο από μια μέρα αργότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η NASA έγραψε Ιστορία! Διαστημόπλοιο «άγγιξε τον ήλιο» για πρώτη φορά

Το ξενοδοχείο στην Κίνα που είναι εμπνευσμένο από την φιλοξενία αρχαίων πολιτισμών