Η NASA έγραψε Ιστορία! Διαστημόπλοιο «άγγιξε τον ήλιο» για πρώτη φορά

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Η NASA έγραψε Ιστορία! Διαστημόπλοιο «άγγιξε τον ήλιο» για πρώτη φορά

Κι όμως, δεν είναι επιστημονική φαντασία! Το Parker Solar Probe της NASA έφερε ένα βήμα πιο κοντά τον άνθρωπο με τον ήλιο!

Ποιος μπορεί άραγε να κοιτάξει κατάματα τον ήλιο; Κανείς! Όσο κι αν καταφέραμε να φτάσουμε στο φεγγάρι, ο ήλιος αποτελεί το άπιαστο όνειρο κάθε ανθρώπου! Ή μήπως όχι;

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η ηλιακή επιστήμη έχει κάνει ένα τεράστιο άλμα στο μέλλον χάρη στο Parker Solar Probe της NASA.

Για τι πράγμα μιλάμε; Πρόκειται για έναν ανιχνευτή που εκτοξεύτηκε το 2018 και έγραψε ιστορία εισερχόμενος στο στέμμα του Ήλιου. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος «αγγίζει τον Ήλιο» και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα σωματίδια και τα μαγνητικά πεδία από τα οποία δειγματολήφθηκε ο ανιχνευτής θα τους δώσουν περισσότερες πληροφορίες για αυτό το αστέρι.

Πετώντας μέσα από την ανώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου, το Parker Solar Probe έχει αντίκτυπο που η NASA συγκρίνει με την πρώτη επίσκεψη της ανθρωπότητας στη Σελήνη. «Το Parker Solar Probe "αγγίζει τον Ήλιο" είναι μια μνημειώδης στιγμή για την ηλιακή επιστήμη και ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, ο αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής στα κεντρικά γραφεία της NASA.


https://www.instagram.com/p/CXeqeiUJ_Wa/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Και συνέχισε: «Όχι μόνο αυτό το ορόσημο μας παρέχει βαθύτερες γνώσεις για την εξέλιξη του Ήλιου μας και τις επιπτώσεις του στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά όλα όσα μαθαίνουμε για το δικό μας αστέρι μας διδάσκουν επίσης περισσότερα για τα αστέρια στο υπόλοιπο σύμπαν», είπε χαρακτηριστικά.

ekleici selinis

Η σελήνη βάφτηκε κόκκινη! Φωτογραφίες από την πιο εντυπωσιακή έκλειψη των τελευταίων 580 χρόνων

Τι σημαίνει να «αγγίζεις τον Ήλιο»;

Λοιπόν, είναι λίγο διαφορετικό από ό,τι φαντάζεσαι. Ο Ήλιος δεν έχει στερεή επιφάνεια. Αντίθετα, η υπερθερμασμένη ατμόσφαιρά του αποτελείται από ένα ηλιακό υλικό που συνδέεται με τον Ήλιο με τη βαρύτητα και τις μαγνητικές δυνάμεις. Μερικές φορές, η αυξανόμενη θερμότητα και η πίεση σπρώχνουν αυτό το υλικό μακριά από τον Ήλιο με τέτοια δύναμη που διασπά τη βαρύτητα και το μαγνητικό πεδίο.

Αυτή η στιγμή, που ονομάζεται κρίσιμη επιφάνεια Alfvén, σηματοδοτεί το τέλος της ηλιακής ατμόσφαιρας και την αρχή του ηλιακού ανέμου. Αυτός ο άνεμος πραγματικά «σέρνει» μαζί του το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου καθώς κινείται γρήγορα στο ηλιακό σύστημα. Και, κυρίως, αυτός ο άνεμος κινείται τόσο γρήγορα που η σύνδεσή του με τον Ήλιο διακόπτεται οριστικά. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν καταλάβαιναν πού βρισκόταν η κρίσιμη επιφάνεια του Alfvén. Οι αρχικές εκτιμήσεις, βασισμένες σε απομακρυσμένες εικόνες, το τοποθετούσαν σε απόσταση μεταξύ 10 και 20 ηλιακών ακτίνων (4,3 έως 8,6 εκατομμύρια μίλια) από την επιφάνεια του Ήλιου.

Τι γνωρίζουμε τώρα;

Αυτές οι εκτιμήσεις έχουν τώρα περιοριστεί από το Parker Solar Probe καθώς, αργά με την πάροδο του χρόνου, περνούσε πιο κοντά στον Ήλιο. Κατά την όγδοη πτήση του τον Απρίλιο του 2021, αντιμετώπισε συγκεκριμένες συνθήκες σε 18,8 ηλιακές ακτίνες (περίπου 8,1 εκατομμύρια μίλια) που επέτρεψε στους ερευνητές να γνωρίζουν ότι είχε διασχίσει την κρίσιμη επιφάνεια του Alfvén. Με την επίσημη είσοδο στην ηλιακή ατμόσφαιρα για πρώτη φορά, το Parker Solar Probe έγραψε ιστορία.

Αυτή η στιγμή είναι τόσο σημαντική γιατί, από αυτό το κοντινό πλεονέκτημα, το Parker θα παρατηρήσει πράγματα που είναι αδύνατα από μακριά. «Πετώντας τόσο κοντά στον Ήλιο, το Parker Solar Probe αισθάνεται τώρα συνθήκες στο μαγνητικά κυριαρχούμενο στρώμα της ηλιακής ατμόσφαιρας - το στέμμα - που δεν μπορούσαμε να δούμε ποτέ πριν», δήλωσε ο Nour Raouafi, επιστήμονας του έργου Parker στο Johns Hopkins Applied Physics Laboratory στο Laurel, του Μέριλαντ. «Βλέπουμε στοιχεία ύπαρξης στο στέμμα σε δεδομένα μαγνητικού πεδίου, δεδομένα ηλιακού ανέμου και οπτικά σε εικόνες. Μπορούμε πραγματικά να δούμε το διαστημόπλοιο να πετά μέσα από στεφανιαίες δομές που μπορούν να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου».

Αυτή είναι μόνο η «πρώτη από τις πολλές βουτιές στην ατμόσφαιρα του Ήλιου» που έχουν προγραμματιστεί για τον ανιχνευτή. Τα επόμενα χρόνια, το Parker θα πλησιάσει σπειροειδώς πιο κοντά στον Ήλιο, φτάνοντας τελικά μέχρι τις 8,86 ηλιακές ακτίνες (3,83 εκατομμύρια μίλια) από την επιφάνεια.



Η επόμενη πτήση, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2022, πιθανότατα θα το φέρει ξανά στο στέμμα, οπότε αναμένουμε πιο ...συναρπαστικές εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μαμούθ 17.000 ετών που έκανε 2 φορές τον γύρο της γης

Aνακαλύφθηκαν απολιθωμένα αποτυπώματα των πρώτων ανθρώπων στη Β. Αμερική