Τα σκίτσα λένε πάντα την αλήθεια! 9 καλλιτέχνες αποτυπώνουν τα όσα εκτυλίσσονται στην Ουκρανία

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Τα σκίτσα λένε πάντα την αλήθεια! 9 καλλιτέχνες αποτυπώνουν τα όσα εκτυλίσσονται στην Ουκρανία

Οι καλλιτέχνες εκφράζουν τη θλίψη τους για την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ζωγραφίζοντας συναισθήματα και σκέψεις που γεμίζουν θλίψη αλλά παράλληλα ξυπνούν συνειδήσεις. Καλλιτέχνες εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην Ουκρανία με απίστευτα συγκινητικά σκίτσα

Ο κόσμος παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία από την περασμένη Πέμπτη 24/2, όπου τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη γειτονική τους χώρα. Η φρίκη όλες αυτές τις ημέρες δεν έχει σταματημό. Δεν είναι μόνο η επεκτατική πολιτική της Ρωσίας που αφήνει στο πέρασμά της συντρίμμια, είναι και ο ξεριζωμός αλλά και όλες οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται σε κάθε κίνηση των Ρώσων στρατιωτών (που κατά γενική ομολογία υπερέχουν σε όλα τα επίπεδα).

Ο ρωσικός στρατός προχώρησε με στρατεύματα, αεροπλάνα και εκτοξευτές πυραύλων που στόχευαν σε πόλεις και αεροδρόμια, καλύπτοντας μεγάλο μέρος μιας χώρας που είναι ανεξάρτητη για περισσότερα από 30 χρόνια. Η στρατιωτική δράση από τη Ρωσία σηματοδοτεί τραγικά τον «σημαντικότερο ευρωπαϊκό πόλεμο εδώ και σχεδόν 80 χρόνια», όπως δηλώνουν οι καθηγητές διεθνών σχέσεων. Μέσα από το αίσθημα της αδυναμίας πολλών ανθρώπων για να εμποδίσουν ή ακόμα και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της φρικτής εισβολής, η τέχνη έρχεται για ακόμα μια φορά να γίνει η μεγάλη φωνή των αμάχων.

gynaikes stratos oukrania

«Θα κρατήσουμε την Ουκρανία ζωντανή» - Οι γυναίκες παίρνουν τα όπλα (και τη μοίρα) στα χέρια τους

Η τέχνη έχει αποδειχθεί, ξανά και ξανά, ως ένας τρόπος έκφρασης αυτών των συναισθημάτων. Καθώς οι καλλιτέχνες επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους, τα βάζουν σε σχέδια και η δύναμή τους μεγαλώνει...Μεταφέρει μηνύματα και ξυπνά συνειδήσεις.

Αυτό συμβαίνει σε ένα έργο της καλλιτέχνιδας Kasia Rubin. Μέσα από την ακουαρέλα της δείχνει μια γυναίκα να κρατά μια ουκρανική σημαία και να παρακολουθεί από μακριά καθώς ο ήλιος ανατέλλει πάνω από ένα αφηρημένο τοπίο. Κοντά στη γυναίκα υπάρχουν σημαίες άλλων χωρών. «Είμαι μια Πολωνή καλλιτέχνης που ζω στη Γαλλία», εξηγεί. «Αυτή η τέχνη ήταν η αντίδρασή μου στη στρατιωτική επίθεση την Πέμπτη το πρωί. Γρήγορη και έξαλλη τέχνη. Ήταν από τα βάθη της καρδιάς μου με την ελπίδα ότι άλλες χώρες θα αντιδράσουν. Και τώρα όλοι βλέπουν τι συμβαίνει. Ειρήνη και αγάπη για την Ουκρανία».


https://www.instagram.com/p/CaWx6vDNy2R

H Kasia Rubin δεν είναι η μόνη καλλιτέχνης που έχει εκφράσει τη θλίψη της μέσα από το Instagram αναρτώντας τον συγκινητικό πίνακά της. Δες κι άλλα έργα που κόβουν την ανάσα...


https://www.instagram.com/p/CaX0UGdPv6v

Συνέχισε στη gallery που ακολουθεί για να δεις περισσότερα έργα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα κρατήσουμε την Ουκρανία ζωντανή» - Οι γυναίκες παίρνουν τα όπλα (και τη μοίρα) στα χέρια τους

Πώς μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις τον ουκρανικό λαό που σε χρειάζεται