Οι ταινίες και οι σειρές που μας βοήθησαν να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τη βασίλισσα Ελισάβετ

Νατάσσα Σχοινά
Οι ταινίες και οι σειρές που μας βοήθησαν να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τη βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασιλική οικογένεια και ειδικά η κεφαλή της, βασίλισσα Ελισάβετ, έχει πρωταγωνιστήσει αρκετές φορές στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

«Κάθε μέρα είναι μία νέα αρχή. Ξέρω ότι ο μόνος τρόπος να ζήσω τη ζωή μου είναι να προσπαθήσω να κάνω αυτό που είναι σωστό, να βλέπω μακροπρόθεσμα, να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό σε ό,τι φέρνει η μέρα και να εμπιστευτώ τον Θεό». Μία από τις πολλές ατάκες που είχε πει η βασίλισσα Ελισάβετ ανά διαστήματα. Αυτό που χρησιμοποιούσε για να περάσει το δικό της μήνυμα στο κοινό σχετικά με τα όσα πρέσβευε, τον τρόπο που ζούσε και τη φιλοσοφία πάνω στην οποία «έχτισε» τη βασιλεία της.

Πολλά είχαν ακουστεί ανά τα χρόνια σχετικά με τα όσα συνέβαιναν όταν οι πόρτες του παλατιού έκλειναν. Η Ελισάβετ είχε σκιαγραφηθεί ως μία αυστηρή, «παγωμένη» μονάρχης που δυσκολευόταν στις διαπροσωπικές της σχέσεις, που έβαζε στο στόχαστρο οποιονδήποτε δεν ακολουθούσε κατά γράμμα τις οδηγίες της και που δεν έβαζε τίποτα πάνω από το «Στέμμα».

Ένα μέρος αυτών των φημών βρέθηκε έπειτα σε ταινίες και σειρές, παρουσιάζοντας τα πράγματα άλλοτε πιο κοντά και άλλοτε πιο μακριά από την πραγματικότητα. Σπανίως το παλάτι έμπαινε στη διαδικασία να σχολιάσει αν ίσχυαν ή όχι οι εικόνες που έφταναν στο κοινό και, όταν το έκανε, κατά κύριο λόγο ήταν για να διαψεύσει. Δεν περίμενε και κανείς ότι θα παραδεχόντουσαν κατηγορίες που τους καταλόγιζαν, ωστόσο πηγές ανέφεραν πως όλο και κάποια δόση αλήθειας υπήρχε, ακόμα και στα πιο «τραβηγμένα» σενάρια.

Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι παραγωγές μάς βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο τη βασιλική οικογένεια στο σύνολό της όσο και τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Πάμε να δούμε μερικές από τις πιο γνωστές.

The Crown (2016 - )

Ίσως η πιο πολυσυζητημένη παραγωγή των τελευταίων ετών που παρουσιάζει τη ζωή της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας από τον θάνατο του πατέρα της Ελισάβετ, βασιλιά Γεωργίου VI το 1952. Η σειρά είναι «χτισμένη» πάνω στη μονάρχη, παρουσιάζει διάσημα και πολυσυζητημένα συμβάντα με τα υπόλοιπα royal μέλη και δείχνει μία διαφορετική της πλευρά. Μία που φανερώνει ευαισθησίες της, ειδικά αναφορικά με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο.

The Queen (2006)

Η Helen Mirren είναι πάντοτε εξαιρετική στις ερμηνείες της και η ταινία «The Queen» δεν περίμενε κανείς να είναι εξαίρεση. Η ίδια η παραγωγή, τώρα, παρουσιάζει την αντιμετώπιση του θανάτου της πριγκίπισσας Diana από τη βασιλική οικογένεια -και συγκεκριμένα την Ελισάβετ- και την επιλογή τους να μην τον χειριστούν ως έναν βασιλικό θάνατο, την ώρα που ο λαός θρηνούσε σαν να ήταν δική του οικογένεια.

The Queen in Australia (1954)

Δύο χρόνια μετά την άνοδο της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο, κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την επίσκεψή της στην Αυστραλία την ίδια χρονιά, το οποίο αποτέλεσε, μάλιστα, και την πρώτη έγχρωμη ταινία που γυρίστηκε στην Αυστραλία. Η κάμερα ακολουθεί τη βασίλισσα στο ταξίδι της και δείχνει πώς ακριβώς είναι σε υπηρεσία.

Royal Family (1969)

Το «Royal Family» είναι το κατά κόσμον «απαγορευμένο» ντοκιμαντέρ της βασιλικής οικογένειας. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο BBC1 και στο ITV τον Ιούνιο του 1969 και το είδαν συνολικά περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι. Έπειτα, όμως, απαγορεύθηκε και από το 1977 δεν έχει ξαναπαιχτεί στη Βρετανική τηλεόραση. Το πιο πιθανό είναι ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας κάπου στη συνέχεια μετάνιωσαν για τη μεγάλη έκθεση της προσωπικής τους ζωής, καθώς το φίλμ τούς έδειχνε να τρώνε πρωινό, να βλέπουν τηλεόραση, να πηγαίνουν για μπάρμπεκιου στο Balmoral, μέχρι και να γευματίζουν με τον Richard Nixon.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

10 φορές που η βασίλισσα Ελισάβετ όρισε την πραγματική ουσία της ζωής μέσα από τα λόγια της

Queen rules! Οι 4 μεγάλες παραξενιές της Βασίλισσας Ελισάβετ