Πολιτιστική ατζέντα Ιανουαρίου: Πού να πας και τι να δεις για να πάει καλά η χρονιά

Τζένη Ντεμιράι
Πολιτιστική ατζέντα Ιανουαρίου: Πού να πας και τι να δεις για να πάει καλά η χρονιά

Η ζωή χρειάζεται χιούμορ και για μία χρονιά γεμάτη γέλια και αισιοδοξία απαιτείται να δεις μία (τουλάχιστον) κωμωδία! Δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι «πού να βγω τον Ιανουάριο του 2024», το μόνο που χρειάζεται είναι να ρίξεις μία ματιά στην ατζέντα μας.

Το 2024 μπήκε στις ζωές μας και μαζί με αυτό ευχόμαστε να μπουν και πολλές διασκεδαστικές στιγμές, που θα ομορφαίνουν την καθημερινότητα μας.

Ένας από τους τρόπους για να το πετύχουμε αυτό είναι να επιλέγουμε να ζούμε ξεχωριστές εμπειρίες. Τα πολιτιστικά δρώμενα είναι συνήθως τέτοιου είδους εμπειρίες, αφού μας ψυχαγωγούν, μας προβληματίζουν και γίνονται η αρχή για αναθεώρηση και φιλοσοφικές συζητήσεις!

Έτσι, λοιπόν, φτιάξαμε την παρακάτω ατζέντα όπου μπορείς να βρεις πού αξίζει να πας και τι να δεις τον πρώτο μήνα του 2024!

ΘΕΑΤΡΟ

Η Μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη

Η ζωή χρειάζεται χιούμορ και για μία χρονιά γεμάτη γέλια και αισιοδοξία απαιτείται να δεις μία (τουλάχιστον) κωμωδία τον πρώτο μήνα της (για γούρι). Κι αν αυτό δεν αρκεί για να δεις την παράσταση που σκηνοθετεί η Σμαράγδα Καρύδη, έχουμε να σου πούμε ότι «Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη» αποτελεί έργο του βραβευμένου με Νόμπελ θεατρικού συγγραφέα Dario Fo.

imarixouanatismamas.jpg

Σάτιρα και κοινωνικός σχολιασμός αναμειγνύονται και σε βυθίζουν στον κόσμο του Λουίτζι, ενός χρήστη χασίς, μαριχουάνας και LSD, ο οποίος μετά από μακρά απουσία από το σπίτι του λόγω ενός καυγά με τη μητέρα του, επιστρέφει μια μέρα και διαπιστώνει προς έκπληξή του, ότι η μητέρα του και ο παππούς του καπνίζουν χασίς και μαριχουάνα. Σαν να μην έφτανε αυτό, μαθαίνει επίσης ότι, όχι μόνο καλλιεργούν παράνομα φυτά μαριχουάνας στην αυλή τους, αλλά γίνονται και λαθρέμποροι. Στο γαϊτανάκι των ανατροπών μπαίνουν: Η Καμέλια, που πάντα ψάχνει για γαμπρό, ο φίλος του Λουίτζι, το πρεζόνι, που πάντα ψάχνει για τη δόση του, και ο Αντόνιο, ο ανιψιός της μαμάς, που είναι μέλος της ομάδας δίωξης ναρκωτικών. Φυσικά, δεν μπορεί να λείπει ο παπάς, ο οποίος, μαζί με τους υπόλοιπους, ηγείται ενός ταραχώδους παιχνιδιού καταστάσεων.

Πού; Θέατρο ΗΒΗ

Πότε; Έως 28 Ιανουαρίου

Αινιγματικές Παραλλαγές

Κι από τον βραβευμένο Fo περνάμε στον επίσης βραβευμένο με Νόμπελ συγγραφέα, Amber Znorko, ο οποίος ζει μόνος, αποτραβηγμένος στο Ροσβανοϋ, ένα μικρό νησί στη Θάλασσα της Νορβηγίας, αποφεύγοντας τα πάντα και ειδικά τους ανθρώπους. Έχοντας πρόσφατα εκδώσει το 21ο του βιβλίο που έχει γίνει τεράστια επιτυχία, δέχεται να δώσει συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο που τον πολιορκεί καιρό, τον Erik Larsen.

Τον Znorko τον υποδύεται ο Γιάννης Μπέζος, ενώ τον Erik Larsen ενσαρκώνει ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης. Η παράσταση είναι sold out μέχρι τις 6 Ιανουαρίου και αυτό μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ευτυχώς, όμως, μπορείς να δεις το έργο μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου.

Πού; Θέατρο Βεάκη

Πότε; Έως 29 Φεβρουαρίου

https://www.instagram.com/p/Cy0Sq4iMbjl/

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Και επειδή αγαπάμε τα έντονα συναισθήματα, αλλά και τα βραβευμένα έργα, σου προτείνουμε να δεις και την παράσταση «Θέλω να σου κρατάω το χέρι», του Τάσου Ιορδανίδη. Το έργο κέρδισε το 2022 το πρώτο βραβείο νεοελληνικού έργου στα θεατρικά βραβεία κοινού all4fun, ενώ φέτος είναι η τρίτη χρονιά που ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι.

Σε αυτή την παράσταση, που έχει αρκετά βιογραφικά στοιχεία του δημιουργού, η κούραση στον γάμο, η κρίση που βιώνουν οι άνθρωποι μετά από πολλά χρόνια συγκατοίκησης, η απιστία κι ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής γίνονται το σκηνικό για δύο «παράνομους» εραστές.

Ο Τάσος Ιορδανίδης δηλώνει για το έργο του:

«Μία νύχτα στην καραντίνα. H Θάλεια Ματίκα ξενυχτούσε μαζί μου. Σιγοτραγουδώντας για να μην ξυπνήσουμε τα παιδιά μας αποφασίσαμε να μιλήσουμε για όλα όσα αποτελούν την καθημερινότητα που μας κυνηγά, μας κάνει ευτυχισμένους και που εν τέλει είναι η ζωή μας.

Λίγες ώρες μετά βρέθηκα να γράφω ασταμάτητα. Αφορμή τα 14 χρόνια συμβίωσης με τη Θάλεια, οι γέννες των παιδιών μας, η κοινή μας επαγγελματική ζωή, οι ώρες στο σπίτι. Το έργο περιλαμβάνει πολλά δραματοποιημένα βιογραφικά στοιχεία. Για πράγματα που έχουμε βιώσει, για πράγματα που έχω παρατηρήσει, για κάποιες προσωπικές εμπειρίες ζωής. Για τη συμβίωση. Για τον έρωτα. Για την κοινή πορεία. Για τα προβλήματα. Για τις αμφισβητήσεις. Για τις ανάγκες, τον σεβασμό, την απόγνωση, την αγάπη, την έννοια της συντροφικότητας. Εύχομαι το κοινό αποτέλεσμα να μην απογοητεύσει κανέναν θεατή».

Πού; Θέατρο Άλφα

Πότε; Έως 14 Ιανουαρίου

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ

Ευρυδίκη και Μπλε

Οι όμορφες στιγμές είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά στην κάθε χρονιά που περνά και είναι τελικά αυτές που θυμόμαστε κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό μας. Η μουσική αγαπημένων καλλιτεχνών γίνεται αφορμή για τη δημιουργία τέτοιου είδους στιγμών.

Η Ευρυδίκη και οι Μπλε ξέρουν σίγουρα πως να σε κάνουν να περάσεις καλά και νομίζω ότι από μόνη της η συνύπαρξή τους σε έχει πείσει να επισκεφτείς τον Σταυρό του Νότου Plus!

Πού; Σταυρός του Νότου Plus

Πότε; 6, 13, 20 και 27 Ιανουαρίου

Η Ευρυδίκη και η Τζώρτζια καταρρίπτουν τα στερεότυπα και «ψηφίζουν» ουσία και αλληλεγγύη στην τέχνη

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Poor Things

O Γιώργος Λάνθιμος έχει πολλά να σου πει με την ταινία «Poor Things», την οποία περιμέναμε να δούμε με ανυπομονησία. Ακόμα κι αν δεν είσαι fan του συγκεκριμένου σκηνοθέτη και δεν σου αρέσουν οι σουρεάλ καταστάσεις, αξίζει να δώσεις μία ευκαιρία σε αυτή την ταινία καθώς υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να σε εντυπωσιάσει ευχάριστα. Αν πάλι αγαπάς τις προηγούμενες δουλειές του Λάνθιμου, αυτή μάλλον θα τη λατρέψεις!

Στο κέντρο της υπόθεσης βρίσκεται η Bella Baxter, ένα μωρό σε σώμα γυναίκας, το οποίο μαθαίνει να ζει τη ζωή από το μηδέν. Μαθαίνει να περπατά, να μιλά, να φέρεται με ευγένεια και αγένεια. Ανακαλύπτει το σώμα και το μυαλό της καθώς ταξιδεύει σε μέρη του κόσμου με έναν εγωκεντρικό τύπο με το όνομα Duncan Wedderburn.

Από 1 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους

Η Bella από το «Poor Things» μας έβαλε στον σουρεαλιστικό κόσμο της & μας θύμισε 3 αλήθειες

Griselda

Η σειρά Griselda αναμένεται να διηγηθεί την ιστορία της γυναίκας που έχει γραφτεί στην ιστορία ως η «Νονά της Κοκαΐνης». Πρόκειται για την Κολομβιανή Griselda Blanco, μία γυναίκα που δημιούργησε ένα από τα πιο κερδοφόρα κοκτέιλ ναρκωτικών, μπήκε στη φυλακή για παραγωγή και διακίνηση, ενώ ομολόγησε ότι είχε διαπράξει τρεις φόνους.

Οι εγκληματικές της ενέργειες ξεκίνησαν από την παιδική της ηλικία, όταν σε ηλικία 11 ετών φαίνεται να απήγαγε ένα παιδί από μία πολυτελή γειτονιά, θέλοντας να πάρει λύτρα, αλλά τελικά το πυροβόλησε.

Από τις 25 Ιανουαρίου στο Netflix

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;

Το ΕΜΣΤ κατακλύζεται από έργα γυναικών δημιουργών, φιλοξενώντας εκθέσεις κάτω από τον γενικό τίτλο «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο»; Αυτή τη στιγμή στο μουσείο βρίσκονται οι παρακάτω εκθέσεις: «Γυναίκες, μαζί», «Χρόνος στα χέρια μου», «Η αναζήτηση της ευτυχίας για όσους περισσότερους γίνεται» και «D Possessions». Όλες τους από γυναίκες δημιουργούς που έχουν την μαγευτική δύναμη να σε κάνουν να αναρωτηθείς «τι θα γινόταν αν οι γυναίκες έβρισκαν την θέση που τους αρμόζει στην ιστορία της τέχνης»; Άραγε, θα έκλειναν οι πληγές;

Πού; Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Πότε; Έως το φθινόπωρο του 2024

Η τέχνη είναι δύναμη και το ΕΜΣΤ ανακαλύπτει τι θα άλλαζε «αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο»

01_Danai-Anesiadou_D-POSSESSIONS.jpg

Δανάη Ανεσιάδου, D POSSESSIONS, 2023 στο Wiels Contemporary Art Centre, Βρυξέλλες