Σημεία και Τέρατα στο Μουσείο Μπενάκη

Σημεία και Τέρατα στο Μουσείο Μπενάκη

Η τερατολαγνεία μπαίνει σε πρώτο πλάνο και εξυμνείται στην έκθεση «ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα»,που ξεκινάει στις 14 Μαΐου και θα φιλοξενείται στο χώρο του Μουσείο Μπενάκη μέχρι τέλη του Ιούλη.

Παράξενοι χαρακτήρες, υπερφυσικά χαρακτηριστικά και δύστροπες φιγούρες γίνονται το θέμα της εντυπωσιακής έκθεσης που θα παρουσιαστεί στο νέο κτίριο του Μουσείου της Πειραιώς. Τα τερατόμορφα πρόσωπα βγαίνουν στην επιφάνεια ως αποτέλεσμα της οργιώδους φαντασίας καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων σχεδιαστών μόδας.

Οι περούκες του Charlie Le Mindu, αγαπημένου σχεδιαστή της Lady Gaga, τα αρκουδάκια του Issey Miyaki, πλεχτές μάσκες που καλύπτουν τα πρόσωπα και αντρικά κοστούμια με αντιασφυξιογόνες μάσκες είναι κάποιες από τα εκθέματα αυτής της έκθεσης που δίνει μια άλλη άποψη στη μόδα και στο ρούχο.

«Στην αρχαιότητα τέρας ήταν το ανοίκειο, το εξωπραγματικό, όπως το ουράνιο τόξο», λέει ο επιμελητής της έκθεσης Βασίλης Ζηδιανάκης. «Άλλωστε, ανέκαθεν η ομορφιά είχε σχέση με την κοινωνία. Αυτό που είναι άσχημο για έναν πολιτισμό, μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή είναι όμορφο για κάποιον άλλο πολιτισμό σε μια άλλη ιστορική στιγμή» προσθέτει.

«Το φαινόμενο των χαρακτήρων στο ντιζάιν» επισημαίνουν οι διοργανωτές, «εμφανίστηκε αρχικά στις Η.Π.Α. και στην Ιαπωνία, ως εργαλείο προώθησης προϊόντων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τη δεκαετία του '90 και με τη διάδοση του διαδικτύου -το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ο χώρος καταγωγής και δράσης των χαρακτήρων-, η χρήση τους κατακλύζει τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή. Οι χαρακτήρες εμφανίζονται σε διάφορους τομείς έκφρασης όπως είναι η street art και τα video games, το graphic design, τα animation films, τα vinyl τους και φυσικά η μόδα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα καθιερωμένα πρότυπα αισθητικής».

Η έκθεση έχει ενταχθεί στο Φεστιβάλ Αθηνών 2011 και στο πρόγραμμα Athens Every Week του ΥΠΠΟΤ.