Οι δύο –μαγικοί- κόσμοι του Δημήτρη Πικιώνη

Οι δύο –μαγικοί- κόσμοι του Δημήτρη Πικιώνη

Μια αναδρομική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη στο έργο του μεγάλου έλληνα αρχιτέκτονα και ζωγράφου.

Από τις 15 Δεκεμβρίου 2010 έως τις 13 Μαρτίου 2011, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει μια μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους έλληνες αρχιτέκτονες, αλλά και ζωγράφους, τον Δημήτρη Πικιώνη.
Η έκθεση «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ 1887-1968» θα είναι και η πρώτη παρουσίαση του μεγαλύτερου μέρους του αρχιτεκτονικού και ζωγραφικού έργου του αρχιτέκτονα, η οποία ανήκει πλέον στο Μουσείο έπειτα από δωρεά της οικογένειας Πικιώνη.Θα αποτελείται από δύο κύριους άξονες, αυτόν της αρχιτεκτονικής του δουλειάς και αυτόν της ζωγραφικής.

Στο αρχιτεκτονικό κομμάτι, παρουσιάζονται τα περισσότερα έργα του καθώς και σημαντικές μελέτες του αρχιτέκτονα, και τεκμήρια (επιστολές, φωτογραφίες, βιβλία) των σχέσεών του με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης, ο Lewis Mumford κ.α.
Στο κομμάτι της ζωγραφικής, τα έργα παρουσιάζονται σε ενότητες που είχε επιλέξει ο ίδιος ο Πικιώνης και οι οποίες αποτελούνται από: Από τη Φύση, Αναμνήσεις από το Παρίσι, Αρχαία, Βυζαντινά, της Φαντασίας, Λαϊκά.

Περισσότερο ζωγράφος παρά αρχιτέκτονας, όπως ομολογούσε και ο ίδιος, ο Δημήτρης Πικιώνης υπήρξε μια από τις μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού καλλιτεχνικού στερεώματος και η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη ξεναγεί τον θεατή σε όλες τις πτυχές του ταλέντου του, φανερές και μη.

Στον χώρο της έκθεσης προβάλλεται η νέα παραγωγή της εκπομπής «Παρασκήνιο», η οποία είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του αρχιτέκτονα, σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσου.

Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο της οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλ: 210 3453111
www.benaki.gr