Navigating in the Dark: Μια περιπλάνηση στο σκοτάδι της εσωτερικής αναζήτησης του ανθρώπου

Navigating in the Dark: Μια περιπλάνηση στο σκοτάδι της εσωτερικής αναζήτησης του ανθρώπου

Το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς φιλοξενεί την πρώτη έκθεση της Καλλιόπης Λεμού, μια σειρά από γλυπτά που προσπαθούν να μεταφράσουν το σκοτάδι που κρύβεται μέσα σε όλους μας.

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της Καλλιόπης Λεμού και παρουσιάζει τη νέα γλυπτική της ενότητα, με γλυπτά μεγάλης κλίμακας από ατσάλι.

Ο χώρος μετασχηματίζεται σε ένα περιβάλλον εσωτερικής αναζήτησης με τη μορφή κυψέλης. Η δυναμική που προσφέρει ο πολλαπλασιασμός και η ενίσχυση της εξαγωνικής κυψελωτής δομής με πυρήνα ανθρώπινα κεφάλια λειτουργεί ως μηχανισμός ενδοσκόπησης. Η κυκλική περιμετρική πλατφόρμα με τις οργανικές μορφές γλυπτών λειτουργεί σαν παρατηρητήριο και επιτρέπει στο θεατή να ενσωματωθεί και να έρθει σε έναν άμεσο διάλογο με το έργο.

Η έκθεση αυτή αποτελεί τον πρώτο σταθμό μίας τριλογίας σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, με τίτλο "Navigating in the Dark". Οι άλλοι δύο σταθμοί είναι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και στο Τζαμί Ibrahim Khan στο Ρέθυμνο (Μάιος-Αύγουστος 2011) και στη κρύπτη της εκκλησίας του Αγίου Παγκράτιου στο Λονδίνο. (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2011).
Πρόκειται για τρεις αυτόνομες εκθέσεις που ωστόσο διατηρούν τα στοιχεία της συνέχειας και της μεταξύ τους σύνδεσης.

Οι τρεις σταθμοί είναι μία συμπαραγωγή του Μουσείου Μπενάκη και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Την έκθεση επιμελείται η κριτικός τέχνης και Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μαρία Μαραγκού, και θα διαρκέσει έως τις 26 Μαρτίου.

Μουσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, αρ.138, Αθήνα
Τηλ: 210 3453111
www.benaki.gr