Έτερος Εγώ: Νέμεσις - Τα thumps up (και όχι μόνο) της πολυαναμενόμενης επιστροφής

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Έτερος Εγώ: Νέμεσις - Τα thumps up (και όχι μόνο) της πολυαναμενόμενης επιστροφής

Είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας σεζόν του «Έτερος Εγώ: Νέμεσις» και βρίσκουμε όλα όσα μας κάνουν (και αυτά που λίγο δεν μας κάνουν) για να ξέρετε ακριβώς τι να περιμένετε.

Το "Έτερος Εγώ" ετοιμάζεται για τη μεγάλη του επιστροφή στην Cosmote TV με την τρίτη σεζόν του. Μετά την ομώνυμη ταινία μεγάλου μήκους που μας πρωτοεισήγαγε στον εγκληματικό υπόκοσμο το 2017, έκτοτε έκανε τη μεταπήδηση στη μικρή οθόνη με δύο σεζόν που ακολούθησαν το μοτίβο των αστυνομικών σειρών με διαφορετική σειρά εγκλημάτων κάθε φορά, αλλά μια υποϊστορία να εξελίσσεται στο παρασκήνιο. Οι πρώτη σεζόν ήταν το "Χαμένες Ψυχές" το 2019 και η δεύτερη το "Κάθαρσις" το 2020. Τρία χρόνια μετά έχουμε το "Νέμεσις" που κάνει πρεμιέρα στις 13 Φεβρουαρίου 2023. Τι απολαύσαμε και τι όχι και τόσο από την πολυαναμενόμενη επιστροφή που καταφέραμε να δούμε πιο νωρίς;

Προσοχή: Το άρθρο περιέχει spoilers από όλες τις σεζόν.

https://www.instagram.com/p/CoelfOaoZ2m

Σωτήρης Τσαφούλιας: «Από τη στιγμή που το #ΜeToo έγινε hashtag και κίνημα ήταν καταδικασμένο»

Έτερος Εγώ: Η Κάθαρση που δεν ήρθε ποτέ

Το "Νέμεσις" διαδραματίζεται αμέσως μετά τα γεγονότα που μας άφησαν έκπληκτους στο φινάλε της 2ης σεζόν. Για όσους δεν θυμούνται, ο 2ος κύκλος ασχολήθηκε με μια υπόθεση δολοφονημένων κοριτσιών που οδήγησε στην ανακάλυψη μιας μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης. Μια οργάνωση που φαίνεται να απλώνει τα πλοκάμια της όπου χρειάζεται (πανεπιστήμια, μαγαζιά, μέχρι και στην αστυνομία) για να μπορέσει να εκπληρώνει τους σκοπούς της.

Η πρωταγωνίστρια ομάδα ερευνητών είχε νέο επικεφαλής αυτήν τη φορά: τον θερμόαιμο Νίκο Βανόρτα (Τάσος Νούσιας), με τον πρωταγωνιστή μας, Λαΐνη (Πυγμαλίων Δαδακαρίδη) να τελεί και πάλι χρέη συμβούλου και ειδικού στην ψυχανάλυση και την αναγνώριση μοτίβων κυρίως των κατά συρροή εγκληματιών και δολοφόνων. Ωστόσο, ο Λαΐνης στον δεύτερο κύκλο βρέθηκε μπλεγμένος, κατηγορούμενος και φυλακισμένος σε μια μεγάλη παρανόηση που είχε ενορχηστρώσει -μεταξύ άλλων- ο διαβόητος επικεφαλής της οργάνωσης που ακούει στο όνομα Ερπετό. Η 2η σεζόν κορυφώθηκε σε μια αιματηρή αντιπαράθεση των αστυνομικών με πολλά μέλη της οργάνωσης, απ' όπου υπήρξαν πολλά θύματα: μεταξύ αυτών και η Τόνια, το κορίτσι που κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να αιχμαλωτίσει τη -φαινομενικά- κρύα καρδιά του Λαΐνη. Εκτός από τη δυσάρεστη αυτή απώλεια μάθαμε και την ταυτότητα του Ερπετού (με Usual Suspects vibes): ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης: ο χαρακτήρας που υποδύεται ο ίδιος ο Σωτήρης Τσαφούλιας και που μας παρουσιάστηκε ως ένα αφελής και αθώος, μικρής σημασίας εγκληματίας που δεν ενοχλεί και δεν τον ενοχλούν.

Η τρίτη σεζόν μάς βρίσκει αμέσως μετά το αιματηρό σκηνικό: ο Βανόρτας έχει αποσυρθεί εξαιτίας των χειρισμών του στην υπόθεση του Ερπετού και τη θέση του πλέον έχει αναλάβει η αποφασισμένη Αθηνά Λυγερού (Μαριάννα Τουμασάτου). Ο Λαΐνης πενθεί κλεισμένος στο σπίτι του, δεν διδάσκει και βρίσκει παρηγοριά στα όνειρα, γιατί μόνο εκεί συνάντα την Τόνια. Η Μάρθα βρίσκεται σε δίλημμα για την υπόθεση του Έτερος Εγώ μιας και δεν βρίσκει τρόπο να συλλάβει τη Δανάη χωρίς να εμπλέξει τον Λαΐνη. Μια έκρηξη σε ένα γραφείο τελετών που αφήνει πίσω της ένα πτώμα, βάζει το τμήμα ανθρωποκτονιών σε κίνηση.

Eteros-Ego-Nemesis-5.jpg

Οι 10 μεγαλύτερες και πιο καυτές τηλεοπτικές επιστροφές που περιμένουμε το 2023

Έτερος Εγώ: Νέμεσις - Τα "thumps up" (και όχι μόνο) της πρεμιέρας

Thumps up: Ένα χαρακτηριστικό του "Έτερος Εγώ" είναι οι ανατροπές του και έτσι μας έχει καλομάθει. Ευτυχώς, στα νέα επεισόδια, το μυστήριο και οι αντίπαλοι είναι πρωταγωνιστές, όπως και η προσπάθεια να χτιστεί κάτι νέο. Εξίσου θετικό (που δεν συμβαίνει πάντα με τις αστυνομικές σειρές) είναι το γεγονός πως η συνέχεια είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους χαρακτήρες και το ταξίδι τους: όποιος είναι θερμοκέφαλος εξακολουθεί να είναι (βλ. Βανόρτα), όποιος απογοητεύτηκε προσπαθεί να βρει νόημα (βλ. Απόστολο και Μαρκάτο), όποιος έχασε τον κόσμο κάτω από τα πόδια του, τον έχει ακόμα χαμένο (βλ. Λαΐνη).

Ναι αλλά: Η αρχή του "Έτερος Εγώ" έχει αναγκαστικά αργό ρυθμό. Ακριβώς επειδή παραήταν εκρηκτικό το φινάλε του 2ου κύκλου, ο 3ος παίρνει (όπως οφείλει), να πάρει τον χρόνο του, και για να θυμίσει στο κοινό όλα αυτά που πρέπει να θυμάται, αλλά και για να μπορέσει σιγά σιγά να χτίσει κάτι εξίσου "δυνατό". Αυτό βέβαια ενδεχομένως να δυσαρεστήσει αρκετούς, από τη στιγμή που χαρακτήρες όπως του Λαΐνη δεν έχουν πάρει ακόμα μπρος. Για εμάς πάλι, είναι κάτι που πρέπει να γίνεται και ίσως να ήταν μείον της σειράς αν ξεκινούσε "τρέχοντας". Φυσικά, προς το παρόν δεν έχει διαφοροποιηθεί γιατί παραείναι νωρίς για να πούμε μετά από μόνο δύο επεισόδια. Σίγουρα όμως έχει περισσότερη έμφαση για αρχή στο δράμα, παρά στο έγκλημα. Μένει να δούμε πώς θα μεταβληθεί αυτή η δυναμική.

https://www.instagram.com/p/Cnu12rPD-u8

Έτερος Εγώ: Νέμεσις - Έμφαση στο δράμα (για την ώρα) και στην προσπάθεια ενός νέου ίσως πιο προσωπικού crime-thriller

Thumbs up: Ένα από τα μεγάλα ατού του "Έτερος Εγώ" είναι ότι έχει την ικανότητα να δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα, κάτι που λείπει από την ελληνική τηλεόραση. Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί μια λαχταριστή ανάσα, αφού μας δίνει ένα σοβαρό αστυνομικό δράμα, όμορφα περίπλοκο, αρκετά ελληνικό που μπορούμε να πούμε ότι είναι καλό, όχι για τα "ελληνικά δεδομένα", αλλά γιατί είναι όντως αξιόλογο.

Ναι αλλά: Το γεγονός πως εμφανέστατα πατάει (και καλά κάνει) σε παρόμοιες σειρές και ταινίες του εξωτερικού (ειδικά τίτλους όπως Χάνιμπαλ, τηλεοπτικό και κινηματογραφικό), σημαίνει ότι μερικές φορές μπορεί να χάσει την ταυτότητά του. Πολύ έξυπνα για να διαχωριστεί από τη μάζα έχει περιπλέξει την ελληνική μυθολογία ως κομμάτι ενός γρίφου, ενός κουβαριού που σε κάθε σεζόν πρέπει να ξετυλιχτεί. Αυτό είναι κάτι που πάντα θα την ξεχωρίζει ως σειρά και αν το χάσει, θα χάσει και μέρος της ταυτότητάς της.

Thumbs Up: Υπάρχει μια ένα απολαυστικότατο ρόστερ από χαρακτήρες σκοτεινούς και περίπλοκους, με ποικιλία στους νέους (μέχρι και τον Σταν είδαμε να κάνει ένα πέρασμα) και με λογικά σκαμπανεβάσματα οι παλιοί. Στα highlight των δύο πρώτων επεισοδίων, ήταν το "Απαράδεκτο" reunion του Σπύρου Παπαδόπουλου με τον Γιάννη Μπέζο και το ζεύγος Αθηνά Τσιλύρα - Φώτη Θωμαΐδη που υποδύονται τους γονείς της αδικοχαμένης Τόνιας και παραδίδουν μια σπαρακτική ερμηνεία.

Ναι αλλά: Ενώ η συνολική ιστορία του Έτερος Εγώ, από την ταινία ακόμα, είναι απολαυστική με τα κατάλληλα plot-twists, τα παιχνιδιάρικα hints και τα cliffhangers που πάντα μας κάνουν να ζητάμε τη συνέχεια, οι διάλογοί του ωστόσο δεν είναι το δυνατό του κομμάτι και ανά διαστήματα δεν ευνοούνται και από τους ίδιους τους ηθοποιούς (αν και βέβαια, αυτά τα δυο στοιχεία πάνε συνήθως χεράκι-χεράκι).

The Last of Us: Η πρεμιέρα που όλοι περιμέναμε φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα της

Τι μας έδωσε εν τέλει η επιστροφή του Έτερος Εγώ;

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας φαίνεται να έχει μελετήσει καλά το είδος του αστυνομικού δράματος και του θριλερικού crime. Η μετάβαση από το 2ο στο 1ο, είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση, (ειδικά μετά από ένα έντονο φινάλε), που θέλει χρόνο και προσοχή.

Στοιχεία που οι δημιουργοί (Σωτήρης Τσαφούλιας σε συνεργασία με Κατερίνα Φιλιώτου) φαίνεται να έχουν λάβει σοβαρά υπόψιν τους. Όπως φαίνεται και ότι κρατάνε τα δυνατά χαρτιά της πλοκής τους για την κατάλληλη στιγμή. Η πρεμιέρα της νέας σεζόν γίνεται με αργούς ρυθμούς, τόσο για να δώσουν στον θεατή τον απαραίτητο χρόνο να θυμηθεί, όσο και στην ίδια τη σειρά τον απαραίτητο χρόνο να ωριμάσει και -μακάρι- να αφήσει και αυτή η σεζόν το στίγμα της και να παραδώσει ένα συνολικό φινάλε του Έτερος Εγώ που όντως του αξίζει. Προσμένουμε σίγουρα τη συνέχεια!

ETEROS EGO NEMESIS _PARAGOGI_BRANDED

Το "Έτερος Εγώ: Νέμεσις" έρχεται στις 13 Φεβρουαρίου 2023 στις 23.00 σε COSMOTE CINEMA 1HD & COSMOTE TV Plus. Τα 8 νέα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε Δευτέρα στις 23:00 στο COSMOTE CINEMA 1HD.