Best of TV: Οι 15 καλύτερες ξένες σειρές του 2023 (μέχρι τώρα)

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Best of TV: Οι 15 καλύτερες ξένες σειρές του 2023 (μέχρι τώρα)

Ποιες ξένες τηλεοπτικές σειρές κατέκτησαν τις καρδιές μας για το 2023 (τουλάχιστον μέχρι στιγμής).

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας, κάθε χρονιά που περνάει φέρνει μαζί της ένα νέο κύμα συναρπαστικών τηλε-δημιουργιών, εξαιρετικών ερμηνειών και πρωτοποριακών αφηγήσεων.

Τηλεοπτικός οδηγός: Τι ανανεώθηκε, τι ακυρώθηκε και τι τελείωσε το 2023

Από έντονα ψυχοδράματα που εξερευνούν πολύπλοκους χαρακτήρες, έξυπνα who-dunnit, ιδιαίτερες κωμωδίες και ανέλπιστα επιτυχημένες δραμεντί, η μικρή οθόνη για φέτος, μας έδωσε αρκετό φρέσκο υλικό.

Τώρα που είμαστε στην καρδιά του 2023, είναι μια κατάλληλη στιγμή για να αναλογιστούμε τα τηλεοπτικά αριστουργήματα που μας αιχμαλώτισαν στις οθόνες μας.

Καλοκαιρινό binge 2023: 11 Νέες σειρές για ένα τηλεοπτικό καλοκαίρι

best-tv-series-0223-so-far-IG-story3.jpg

Οι καλύτερες σειρές το 2023 (μέχρι τώρα)

The Last of Us (HBO) - Σεζόν 1

Η σειρά που κατέρριψε το στερεότυπο ότι μια videogame μεταφορά δεν θα είναι ποτέ καλή. Βασισμένη στο ομώνυμο παιχνίδι του PlayStation, το "The Last of Us" είναι ένα δυνατό μεταποκαλυπτικό περιπέτεια, με δράση όπου πρέπει και με δράμα επίσης όταν πρέπει. Η σειρά διαδραματίζεται σε έναν ρημαγμένο κόσμο, είκοσι χρόνια μετά την έξαρση μιας μολυσματικής πανδημίας στην οποία ο μύκητας Cordyceps μετατρέπει τους ανθρώπους σε αδηφάγα και μανιασμένα ζόμπι. Η ιστορία ακολουθεί τον Joel, έναν επιζώντα με βαρύ παρελθόν, και την Ellie, ένα νεαρό και ικανό κορίτσι που προσπαθεί να επιβιώσει. Οι δύο αυτοί άνθρωποι θα βρεθούν τυχαία ο ένας στον δρόμο του άλλου, και ενώ οι μέχρι τότε ζωές τους ήταν εντελώς ξεχωριστές, θα αναγκαστούν να πάρουν κοινές αποφάσεις για να επιβιώσουν. Εν ολίγοις, HBO δείξε τους πώς γίνεται.

Succession (HBO) - Σεζόν 4

Μετά από τέσσερις κύκλους και 39 επεισόδια, το "Succession", το επιτυχημένο δράμα του HBO με τα 13 Emmy και τις 5 Χρυσές Σφαίρες (μεταξύ πολλών άλλων), έφτασε στο τέλος του. Και έφτασε χτίζοντας ένα οδυνηρό οικογενειακό δράμα με τραγικούς χαρακτήρες και μια επώδυνα αληθινή απεικόνιση των υψηλόβαθμων και των πλουσίων, των media και των επιχειρήσεων, που μετά από τόσες μικρές και μεγάλες μάχες πρόζας έφτασε σε ένα τελικό showdown που έκοψε την ανάσα και μας έδειξε πώς γράφεται η καλή αμερικάνικη τηλεόραση.

Ted Lasso (AppleTV+) - Σεζόν 3

Ο λατρεμένος προπονητής που αιχμαλώτησε τις καρδιές μας από τον πιλότο του ήρθε για μία (και πιο πιθανόν και τελευταία) φορά στη μικρή μας οθόνη με μια σεζόν όπως ακριβώς την περιμέναμε: αστεία, ζεστή, γλυκιά, σύγχρονη και με ώριμο closure για τον καθένα. Μια τηλεοπτική αγκαλιά που θα την ζητάμε ξανά και ξανά.

Silo (AppleTV+) - Σεζόν 1

Μια νέα sc-fi δυστοπική σειρά, το λιγότερο αξιοπρεπής και σίγουρα πολλά υποσχόμενη, βασισμένη στην ομώνυμη σειρά βιβλίων του Hugh Howey. Με πρωταγωνίστρια την Rebecca Ferguson, ταξιδεύουμε στα έγκατα της γης, όπου μια μελλοντική κοινωνία έχει μεταναστεύσει σε 144 επίπεδα κάτωαπό την επιφάνεια, χωρίς να βλέπει ήλιο και αστέρια, χωρίς να έχει ιδέα από την αίσθηση της άμμου και της θάλασσας και κυρίως, χωρίς να ξέρει γιατί χρειάστηκε να το κάνει. Οι ερωτήσεις όμως και τα μυστήρια ξεκινούν.

The Bear (FX) - Σεζόν 2

Ο δεύτερος κύκλος μίας από τις καλύτερες, πιο επιτυχημένες και βραβευμένες σειρές του 2022, είχε μια εξίσου δυνατή συνέχεια, με τον Carmy και την ομάδα του να θέτουν έναν πολύ φιλόδοξο στόχο για να ανοίξουν το νέο τους εστιατόριο. Δράμα, πρέσα, άγχος, φαγητό, αγάπη, πένθος, όλα ξανά μαζί σε μια τηλεοπτική εμπειρία που μας κάνει να θυμόμαστε γιατί αγαπάμε την τηλεόραση. Η δεύτερη σεζόν θα έρθει στη χώρα μας στις 02 Αυγούστου στο Disney+.

The Diplomat (Netflix) - Σεζόν 1

Από την σεναριογράφο και εκτελεστική παραγωγό του "Homeland", έρχεται το "The Diplomat", που σημαίνει ότι η σειρά έχει δημιουργούς που ξέρουν πώς να χειρίζονται τα plot-twists και τις περίπλοκες ιστορίες, και πώς να μας κρατήσει αγκιστρωμένους για να περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη σεζόν. Ανέλπιστα αξιοπρεπές ντεμπούτο για crime σειρά του Netflix, με εξίσου δυνατή πρωταγωνίστρια (Keri Russell, The Americans).

Poker Face (Peacock) - Σεζόν 1

Ο Rian Johnson είναι από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες και σεναριογράφους που έχει αυτήν τη στιγμή το Χόλιγουντ (από Star Wars και Lopper, μέχρι Knives Out και τα καλύτερα επεισόδια του Breaking Bad). Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η σειρά του βρίσκεται στη λίστα μας. Με πρωταγωνίστρια την Natasha Lyonne (Russian Doll, Orange is the New Black), το "Poker Face" θυμίζει ανθολογία με το κάθε επεισόδιο να φέρνει απολαυστικά twist και μυστήριο που δεν μας άφησε ούτε λεπτό να βαρεθούμε και μια αισθητική και στυλ που δεν βρίσκουμε εύκολα.

Shrinking (AppleTV+) - Σεζόν 1

Ο Bill Lawrence, βετεράνος σεναριογράφος της αμερικανικής TV (Scrubs, Ted Lasso, Cougar Town, The Nanny κ.α.) μας έφερε δραματική κομεντί με πρωταγωνιστές τον Jason Segel και τον Harrison Ford, που παίζουν δύο ψυχολόγους, ο πρώτος χήρος με μία κόρη που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα για να βοηθήσει τους ασθενείς του και ο δεύτερος, ο επικεφαλής του γραφείου τους. Αδιαμφισβήτητα ένα από τα φετινά διαμαντάκια.

Happy Valley (BBC One) - Σεζόν 3

Εφτά χρόνια μετά την 2η σεζόν, το "Happy Valley" επέστρεψε για το φινάλε του και δεν απογοήτευσε. Όχι μόνο δεν απογοήτευσε, αλλά κατάφερε να μας πει την ιστορία του ολοκληρωμένη, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Από τα πιο δυνατά αστυνομικά δράματα, αλλά από τα βαριά.

His Dark Materials (BBC & HBO) - Σεζόν 3

Συμπαραγωγή BBC και HBO. Μία από τις πιο διάσημες τριλογίες φαντασίας είχε επιτέλους μια ολόσωστη μεταφορά, τηλεοπτική, αλλά με κινηματογραφικές αρχές. Πιστή στο πηγαίο του υλικό, οπτικά πανέμορφη και με πολύ επιτυχημένο cast, το "His Dark Materials" είναι εγκληματικά υποτιμημένο. Αν σου αρέσουν οι περιπέτειες φαντασίας, σίγουρα βρήκες τη νέα σου σειρά.

Fleishman Is in Trouble (FX) - Σεζόν 1

Αν έχεις βαρεθεί ή αν νιώθεις ότι έχεις μεγαλώσει κάπως για ρομαντικές κομεντί που δεν έχουν τίποτα καινούργιο να σου δείξουν, ενώ δεν έχουν ούτε και τη ζεστασιά που είχε κάποτε το παρεξηγημένο αυτό είδος, τότε το "Fleishman Is in Trouble" είναι μια σειρά που πρέπει να της δώσεις μια ευκαιρία. (Διαθέσιμη στο Disney+)

Cunk on Earth (Netflix) - Σεζόν 1

Βρετανικό mockumentary από τον παραγωγό του "Black Mirror". Πανέξυπνο και απόλυτα αστείο, η νέα σειρά του Netflix, δεν είναι ακριβώς νέα, αλλά στη λίστα πρέπει να μπει. Η Diane Morgan γίνεται ξανά η Philomena Cunk, μια παραπληροφορημένη ερευνήτρια δημοσιογράφος που έχει πολλά ιδιαίτερα να πει για την ιστορία.

Beef (Netflix) - Σεζόν 1

Δραματική κομεντί για τον θυμό, τον καταπιεσμένο θυμό και το πώς μπορεί να εκδηλωθεί αν για οποιονδήποτε λόγο σου απαγορεύτηκε να τον εκφράσεις γιατί ήταν ένα απαγορευμένο συναίσθημα. Στη σειρά, δύο τέτοιοι καταπιεσμένοι θυμοί θα συγκρουστούν σε μια σειρά που δεν είναι ούτε τόσο αστεία, ούτε τόσο δραματική, αλλά σίγουρα είναι απολαυστική.

Blue Lights (BBC One) - Σεζόν 1

Φρεσκότατο, ιρλανδικό αστυνομικό δράμα με συναπρπαστική αρχή που δεν απογοητεύει μέχρι το τέλος της. Καθηλωτικό crime drama που βλέπει αφελείς νεοφερμένους που είναι εντελώς απροετοίμαστοι για τη δουλειά τους και τους κινδύνους που κρύβει.

Daisy Jones & The Six (Prime Video) - Σεζόν 1

Μουσική μίνι σειρά που διαδραματίζεται τη δεκαετία του '70 στο Λος Άντζελες και που δεν μπορείς παρά να τη συσχετίσεις με την ιστορία των Fleetwood Mac. Μουσικάρες σε κάθε επεισόδιο, μας είχε λείψει πολύ μια βιογραφική μουσική ταινία των '70s. Αντ' αυτού, πήραμε μια fictional μουσική σειρά για τα '70s. Το είδαμε σχεδόν μονορούφι.