Τέλος η απεργία των ηθοποιών του Hollywood μετά από 118 ημέρες και η νικημένη AI γράφει ιστορία

Τζένη Ντεμιράι
Τέλος η απεργία των ηθοποιών του Hollywood μετά από 118 ημέρες και η νικημένη AI γράφει ιστορία
Invision

Η τεχνητή νοημοσύνη έγινε το κυρίαρχο θέμα της απεργίας των ηθοποιών τις τελευταίες 10 ημέρες.

Μετά από διαπραγματεύσεις 118 ημερών, εγκρίθηκε μια προσωρινή συμφωνία που τερματίζει την ιστορική απεργία των ηθοποιών, οι οποίοι επέστρεψαν από την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο του Hollywood.

«Η απεργία μας έληξε επίσημα και όλες οι πικετοφορίες έχουν ανασταλεί. Καταλήξαμε σε συμφωνία που θα επιτρέψει στα μέλη της SAG-AFTRA όλων των κατηγοριών να χτίσουν βιώσιμη καριέρα», ανέφερε το σωματείο σε ανακοίνωσή του.

Η απεργία έφτασε στο τέλος της αφού η διαπραγματευτική επιτροπή του συνδικάτου ενέκρινε ομόφωνα τη συμφωνία. Ενώ την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου θα δοθεί κι η έγκριση από το εθνικό συμβούλιο της SAG-AFTRA.

Hollywood Strikes

Τι αλλάζει για τους ηθοποιούς;

Το συνδικάτο δήλωσε ότι η σύμβαση αξίζει συνολικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η τριετής συμφωνία θα προβλέπει για πρώτη φορά την προστασία των ηθοποιών από την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ θα συνοδεύεται και από μια ιστορική αύξηση των αμοιβών. Συγκεκριμένα, πρόκειται να υπάρξει αύξηση των περισσότερων ελάχιστων αμοιβών κατά 7% (2% περισσότερο από τις αυξήσεις που έλαβαν η Συντεχνία Συγγραφέων της Αμερικής και η Συντεχνία Σκηνοθετών της Αμερικής).

Επίσης, η συμφωνία θα ενισχύσει τις εισφορές στα προγράμματα υγείας και συνταξιοδότησης του συνδικάτου.

Η σημασία της απόφασης για την ΑΙ

Μπορεί η SAG-AFTRA να μην πέτυχε όλους τους περιορισμούς που ζητούσε, ωστόσο πέτυχε το μεγαλύτερο μέρος τους.

Ιδιαίτερη σημασία, μάλιστα, είχε η απαίτηση που σχετιζόταν με την τεχνητή νοημοσύνη. Η συμφωνία ορίζει πως αν ένας ηθοποιός ΑΙ περιέχει αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά πραγματικών ηθοποιών, τα στούντιο πρέπει να πάρουν άδεια από τους εν λόγω ηθοποιούς.

«Αν χρησιμοποιείτε το χαμόγελο του Μπραντ Πιτ και τα μάτια της Τζένιφερ Άνιστον, και οι δύο θα έχουν δικαίωμα συναίνεσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάνκαν Κράμπτρι-Ίλαντ, επικεφαλής διαπραγματευτής του συνδικάτου.

Η τεχνητή νοημοσύνη έγινε το κυρίαρχο θέμα της απεργίας τις τελευταίες 10 ημέρες. Πολλοί ηθοποιοί φοβούνται ότι αν μπορούσαν, τα στούντιο δεν θα δίσταζαν να τους αντικαταστήσουν με ψηφιακές εκδοχές του εαυτού τους.

Οι αντιδράσεις

Με ανάρτησή της η πρόεδρος της SAG-AFTRA, Fran Drescher μοιράστηκε τον ενθουσιασμό της στο Instagram λέγοντας ότι «τα καταφέραμε» για την επίτευξη της σημαντικής συμφωνίας που βελτιώνει την επαγγελματική ζωή των μελών του σωματείου.

https://www.instagram.com/p/CzaC3W3RG47/

Οι ηθοποιοί Harris Dickinson και Zac Efron έμαθαν για την είδηση ενώ βρίσκονταν στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας της ταινίας τους «The Iron Claw».

«Αστειεύεσαι, μη μου το λες αυτό τώρα», δήλωσε εμφανώς σοκαρισμένος ο Dickinson στο Deadline, αφού συγκέντρωσε βασικές λεπτομέρειες από τη δημοσιογράφο που του έπαιρνε συνέντευξη στο κόκκινο χαλί.

Ο Simu Liu, ο οποίος συμπρωταγωνίστησε στην ταινία «Barbie», έγραψε στο X, πρώην Twitter, ότι είναι περήφανος για «τη SAG που συνεχίζει να αγωνίζεται για το βιοπορισμό κάθε ηθοποιού».

Μετά το τέλος της απεργίας, φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών περιμένει πολλή δουλειά κορυφαίους ηθοποιούς του Hollywood, ειδικά όσους είναι υποψήφιοι για βραβεία. Αρκετοί υποψήφιοι είχαν αφήσει στη μέση συμφωνίες, όπως οι ταινίες «Priscilla» και «Ferrari», ενώ άλλοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις εμφανίσεις τους, όπως η ταινία του Bradley Cooper και του Leonard Bernstein «Maestro», το βραβευμένο στη Βενετία «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, με την Emma Stone και τον Mark Ruffalo, αλλά και το βραβευμένο στο TIFF «American Fiction», με τον Jeffrey Wright.