Επίσημο τέλος για την απεργία των ηθοποιών του Hollywood και η Fran Drescher μιλά για τεράστια νίκη

Τζένη Ντεμιράι
Επίσημο τέλος για την απεργία των ηθοποιών του Hollywood και η Fran Drescher μιλά για τεράστια νίκη

Τι πραγματικά αλλάζει για τους ηθοποιούς με την επικυρωμένη συμφωνία;

«Αυτή η σύμβαση είναι μια τεράστια νίκη για τους εργαζόμενους καλλιτέχνες και σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τη βιομηχανία», δήλωσε η Fran Drescher, πρόεδρος του SAG-AFTRA, σε μήνυμά της προς τα μέλη του σηματείου, μετά την επικύρωση της σύμβασης που σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης μάχης εργατικών δικαιωμάτων στην ιστορία του Hollywood.

Σου υπενθυμίζουμε ότι στις 8 Νοεμβρίου το σωματείο SAG-AFTRA ανέστειλε την απεργία 118 ημερών κατά των μεγάλων στούντιο, αφού κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κάποιες σημαντικές αλλαγές που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ηθοποιών.

sag-aftra

Ωστόσο, το ζήτημα δεν έληξε οριστικά τότε, αφού για να τερματιστεί επίσημα η απεργία ήταν απαραίτητο τα μέλη να επικυρώσουν όσα συμφωνήθηκαν. Η επικύρωση αυτή ήταν εξαιρετικά σημαντική αφού εάν οι ηθοποιοί του σωματείου την καταψήφιζαν, η απεργία πιθανότατα θα συνεχιζόταν. Τελικά, η σύμβαση εγκρίθηκε με 78% υπέρ, ωστόσο, μόνο το 38% των μελών ψήφισε.

Η Συμμαχία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών (AMPTP), η οποία εκπροσωπεί τα στούντιο στις διαπραγματεύσεις, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επικροτεί την ψηφοφορία.

«Οι εταιρείες-μέλη της AMPTP συγχαίρουν την SAG-AFTRA για την επικύρωση της νέας της σύμβασης, η οποία αντιπροσωπεύει ιστορικά οφέλη και προστασία για τους καλλιτέχνες», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της AMPTP.

«Με αυτή την ψηφοφορία, η βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας που υποστηρίζει θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε πλήρη ισχύ», συνεχίζει.

Fran Drescher

Τι αλλάζει για τους ηθοποιούς;

Η τριετής συμφωνία που επικυρώθηκε προβλέπει για πρώτη φορά την προστασία των ηθοποιών από την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ συνοδεύεται και από μια ιστορική αύξηση των αμοιβών. Συγκεκριμένα, πρόκειται να υπάρξει αύξηση των περισσότερων ελάχιστων αμοιβών κατά 7% (2% περισσότερο από τις αυξήσεις που έλαβαν η Συντεχνία Συγγραφέων της Αμερικής και η Συντεχνία Σκηνοθετών της Αμερικής).

Το σημείο της συμφωνίας που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού οι ηθοποιοί πρέπει να συναινούν στην αναπαραγωγή και η προβλεπόμενη χρήση του AI πρέπει να διευκρινίζεται με «εύλογα συγκεκριμένους» όρους.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τις εισφορές στα προγράμματα υγείας και συνταξιοδότησης του συνδικάτου.