Η Griselda Blanco, η «Μαύρη Χήρα» των ναρκωτικών που έγινε σειρά, ήταν ο μόνος φόβος του Escobar

Τζένη Ντεμιράι
Η Griselda Blanco, η «Μαύρη Χήρα» των ναρκωτικών που έγινε σειρά, ήταν ο μόνος φόβος του Escobar
© 2023 Netflix, Inc.

Ποια είναι η πραγματικότητα που πρέπει να γνωρίζεις για τη Griselda Blanco, του εγκέφαλου των ναρκωτικών που φέρεται να σκότωσε 200 ανθρώπους αλλά και τους 3 συζύγους της και έγινε σειρά στο Netflix;

«Ο μόνος άνθρωπος που φοβήθηκα ποτέ ήταν μια γυναίκα ονόματι Griselda Blanco». Με αυτά τα λόγια του διαβόητου Κολομβιανού βαρόνου των ναρκωτικών, Pablo Escobar, ξεκινά το τελευταίο δράμα του Netflix, «Griselda», το οποίο φέρνει στο προσκήνιο την ιστορία της Griselda Blanco.

Αυτή η ανησυχητική φράση συμπυκνώνει τον χαρακτήρα της γυναίκας που υπήρξε το αδίστακτο αφεντικό μιας αυτοκρατορίας ναρκωτικών, η οποία μπλέχτηκε σε μεγάλο βαθμό στους πολέμους των ναρκωτικών στο Μαϊάμι τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Έβγαζε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια το μήνα στο αποκορύφωμα της αυτοκρατορίας της, η οποία επεκτεινόταν στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια, αναπτύσσοντας τη φήμη της «νονάς της κοκαΐνης».

Η ιστορία αυτής της γυναίκας που σκόρπισε πανικό στις Αρχές και προκάλεσε φόβο ακόμα και στον Pablo Escobar είναι το επίκεντρο της νέας σειράς της δημοφιλούς πλατφόρμας του Netflix, «Griselda».

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε την Sofía Vergara, η οποία ενσαρκώνει την Κολομβιανή γυναίκα και επιχειρεί μαζί με τον σκηνοθέτη Andrés Baiz να μας μεταφέρει σε άγνωστες στιγμές της ζωή της, μέσα σε έξι επεισόδια.

Γεννημένη επίσης στην Κολομβία, η ηθοποιός ξόδεψε πολύ χρόνο για να προετοιμαστεί για το ρόλο και να βεβαιωθεί ότι η ερμηνεία της ήταν αυθεντική.

«Η σωστή εμφάνιση ήταν πολύ σημαντική για μένα γιατί έπρεπε να εξαφανιστώ. Ήθελα κανείς να μην σκέφτεται εμένα ή τον τελευταίο μου ρόλο ως Gloria Pritchett( ο χαρακτήρας που υποδύθηκε στο Modern Family). Ήθελα να μπω στο κεφάλι της Griselda και να καταλάβω πραγματικά τη νοοτροπία της, από πού προερχόταν», ανέφερε η Vergara σε δηλώσεις της.

Η σειρά ακολουθεί παρόμοια μορφή με τα «Narcos» και «Narcos: Mexico», έχοντας αναδρομές που εστιάζουν στον ψυχισμό της Blanco και στην προβολή των σκέψεων της γυναίκας που κρυβόταν πίσω από την πανίσχυρη αυτοκρατορία ναρκωτικών.

https://www.instagram.com/reel/C06VcaTLNal/

Η αληθινή ιστορία απαγωγής του «American Nightmare» μπορεί να σοκάρει όποιον αναζητά δικαιοσύνη

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα που πρέπει να γνωρίζεις για τη Griselda Blanco;

Η Blanco δεν είναι άγνωστη για το κοινό που έχει παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ και ταινίες για τα ναρκωτικά. Με αφετηρία το ντοκιμαντέρ του 2006 «Cocaine Cowboys», σταδιακά, έγινε ένα γνώριμο πρόσωπο, που, μάλιστα έχει κάνει «εμφάνιση» και σε τραγούδια.

JENNIFER LOPEZ-GRISELDA BLANCO

Πηγή: AP

Η Blanco έδρασε τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και ήταν ένας από τους βασικούς ανθρώπους που μετέφεραν κοκαΐνη στο Μαϊάμι. Μιλώντας για τη δράση της, η συγγραφέας του βιβλίου «Narcas: The Secret Rise of Women in Latin America's Cartels» αναφέρει στο BBC Culture: «Αναγνώρισε την αγορά, είδε μια επιχειρηματική ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο».

Φέρνοντας μία κοινωνική επανάσταση στον χώρο, η Blanco χρησιμοποίησε γυναίκες για βαποράκια, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι θα αποτελούσαν λιγότερο ύποπτες στα μάτια των αστυνομικών αρχών. Μία ακόμα ιδιαιτερότητα ήταν το γεγονός ότι η κοκαΐνη ήταν ραμμένη σε σουτιέν που φορούσαν οι γυναίκες που τη μετέφεραν παράνομα στις ΗΠΑ.

Τέλη του 1970, η Blanco μετακόμισε στο Μαϊάμι, όπου δημιούργησε τη φήμη της «νονάς της κοκαΐνης». Επιδιώκοντας να διαλύσει τους ανταγωνιστές της, επέδειξε μια αδίστακτη συμπεριφορά που βύθισε την πόλη σε μια περίοδο βίας που έγινε γνωστή ως «οι πόλεμοι των καουμπόηδων της κοκαΐνης».

Πέρα από εγκέφαλος διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, η Blanco φέρεται να διέταξε πολυάριθμες δολοφονίες, πολλές από τις οποίες διαπράχθηκαν από ενόπλους που βρίσκονταν πάνω σε μοτοσικλέτες, μια πρακτική που λέγεται ότι η ίδια εφηύρε. Επιπλέον, αρκετοί από τους φόνους έγιναν μέρα μεσημέρι, συμπεριλαμβανομένης μιας συμπλοκής σε ένα τοπικό εμπορικό κέντρο το 1979.

Με την υποστήριξη αυτής της βίας και της πονηριάς, έγινε ένας από τους πλουσιότερους εμπόρους ναρκωτικών στον κόσμο. Σύμφωνα με αναφορές, διακινούσε λαθραία περισσότερους από τρεις τόνους κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως, αποκομίζοντας περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Η Blanco αγκάλιασε την εγκληματική της προσωπικότητα, δίνοντας μάλιστα το όνομα Michael Corleone (υπήρξε αφεντικό του εγκλήματος στη σειρά "Νονός”) σε έναν από τους γιους της. Απολάμβανε, επίσης, έναν πολυτελή τρόπο ζωής που περιελάβανε ακριβά σπίτια και ηδονιστικά πάρτι.

Εμπλεκόταν σε πάνω από 200 δολοφονίες, ενώ οι αντίπαλοί της στον κόσμο των ναρκωτικών την είχαν στοχοποιήσει. Φοβούμενη για τη ζωή της, αποφάσισε να μετακομίσει στην Καλιφόρνια το 1984. Το 1985 συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη βρισκόμενη αντιμέτωπη με κατηγορίες του 1975 για εμπόριο ναρκωτικών.

Κρίθηκε ένοχη και της επιβλήθηκε η μέγιστη ποινή των 15 ετών φυλάκισης. Όσο ήταν στη φυλακή φέρεται να συνέχισε να διευθύνει την αυτοκρατορία της.

Τελικά, η Blanco φέρεται να αποσύρθηκε από την εγκληματική ζωή, αλλά το 2012 σκοτώθηκε από ένοπλο με μοτοσικλέτα καθώς έβγαινε από ένα κρεοπωλείο στο Medellín.

Society of the Snow: Ποια είναι η αληθινή ιστορία επιβίωσης και κανιβαλισμού που έγινε ταινία

Η προσωπική ζωή και οι θάνατοι των τριών συζύγων της

Η Griselda Blanco γεννήθηκε στην Κολομβία στις 15 Φεβρουαρίου του 1943. Μεγάλωσε σε συνθήκες φτώχειας και η εγκληματική της ζωή φέρεται να ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία. Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες που επικαλείται το Britannica, σε ηλικία 11 ετών βοήθησε στην απαγωγή ενός αγοριού και, αφού η πλούσια οικογένειά του αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα, τον πυροβόλησε θανάσιμα. Φέρεται επίσης να ήταν πορτοφολάς και πόρνη. Ενώ ήταν ακόμα έφηβη, παντρεύτηκε έναν μικροεγκληματία με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά.

Ο γάμος τους, όμως έληξε, πήραν διαζύγιο και η Blanco φέρεται να διέταξε τη δολοφονία του αρκετά χρόνια αργότερα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 άρχισε μια σχέση με τον Alberto Bravo, έναν έμπορο ναρκωτικών, τον οποίο τελικά παντρεύτηκε. Μέσω αυτού ενεπλάκη στο εμπόριο κοκαΐνης.

Με ορμητήριο τη Νέα Υόρκη, το ζευγάρι άρχισε να φέρνει ναρκωτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τη βοήθεια της δημιουργικότητας της Blanco – (είχε φτιάξει εσώρουχα με μυστικές θήκες για τη λαθραία διακίνηση ναρκωτικών) - το ζευγάρι δημιούργησε μια εκτεταμένη και άκρως κερδοφόρα επιχείρηση.

Ωστόσο, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για ναρκωτικά, η Blanco επέστρεψε στην Κολομβία το 1975. Εκείνη τη χρονιά άρχισε να πιστεύει ότι ο σύζυγός της έκρυβε χρήματα και μια ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ του ζευγαριού είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Bravo. Η «Μαύρη Χήρα», όπως την αποκαλούν, φέρεται να έβαλε αργότερα να σκοτώσουν και τον τρίτο σύζυγό της.

The Stream

Πηγή: AP

Πηγή κεντρικής εικόνας: AP