Το «Frida» και 4 ακόμα ντοκιμαντέρ που θα σε κάνουν να δεις τον κόσμο «αλλιώς»

Τζένη Ντεμιράι
Το «Frida» και 4 ακόμα ντοκιμαντέρ που θα σε κάνουν να δεις τον κόσμο «αλλιώς»

Σκηνοθετημένο από την Carla Gutiérrez, το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Frida» θέτει στο επίκεντρο τη σουρεαλίστρια ζωγράφο Frida Kahlo.

Σε μία εποχή που η ταχύτητα της πληροφορίας ξεπερνά την αντιληπτική μας ικανότητα, είναι σημαντικό να αναζητούμε τρόπους να ενημερωνόμαστε για ζητήματα που μας απασχολούν με έναν ουσιαστικό τρόπο. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι τα ντοκιμαντέρ, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχουν πολλά να μας διδάξουν για ποικίλα ζητήματα.

Επειδή στο queen.gr αγαπάμε τις τέχνες, ενδιαφερόμαστε για ό, τι τις αφορά, είτε αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός είναι τα παρασκηνιακά ζητήματα που δημιουργούνται κατά την παραγωγή ενός τραγουδιού ή και ενός άλμπουμ.

Έτσι, σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε 4 ντοκιμαντέρ που αφορούν τον κόσμο των τεχνών και αξίζουν την προσοχή σου + ένα που αξίζει την προσοχή όλων μας, αν και δεν έχει σχέση με τον κόσμο των καλλιτεχνών.

Πριν το Sex and the City «φτάσει» στο Netflix η Carrie Bradshaw μάς θυμίζει 5 μυστικά του έρωτα

1. Going to Mars: The Nikki Giovanni Project

ΗΒΟ Max

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Going to Mars: The Nikki Giovanni Project» διηγείται την πορεία ζωής της διάσημης ποιήτριας Nikki Giovanni. Έκανε πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Sundance Film Festival, κερδίζοντας το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής στην κατηγορία ντοκιμαντέρ.

Την αφήγηση έχει αναλάβει η Taraji P. Henson και όπως αναφέρεται στη σύνοψη του ντοκιμαντέρ «ταξιδεύει πίσω στον χρόνο για να αποκαλύψει τη διαχρονική επιρροή της Nikki Giovanni μιας από τις μεγαλύτερες εν ζωή ποιήτριες, ακτιβίστρια και σχολιάστρια της Αμερικής».

2. The Greatest Night in Pop

Netflix

Οι μεγαλύτεροι αστέρες της μουσικής βρέθηκαν μία νύχτα τον Ιανουάριο του 1985 με σκοπό να ηχογραφήσουν το «We are the world», το εμβληματικό τραγούδι που γράφτηκε με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για τους άπορους στην Αφρική.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Michael Jackson αλλά και οι Lionel Richie, Stevie Wonder, Paul Simon, Kenny Rogers, James Ingram, Tina Turner, Billy Joel κ.α.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Greatest Night in Pop» ρίχνει μία ματιά σε όσα έγιναν μέχρι να κυκλοφορήσει το τραγούδι, στις 7 Μαρτίου 1985.

3. The Greatest Love Story Never Told

Prime Video

«Το This me Now σχετίζεται με το να αντικρύζεις τον πραγματικό σου εαυτό» ακούγεται να λέει η Jennifer Lopez κατά τη διάρκεια του «The Greatest Love Story Never Told», της μουσικής ταινίας που κυκλοφόρησε μαζί με τον νέο της άλμπουμ και περιγράφει άγνωστες στιγμές και σκέψεις της. «Χρειάζεται θάρρος για να μοιραστείς τις αλήθειες σου» λέγεται σε κάποιο άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ, δείχνοντας ότι το «The Greatest Love Story Never Told» είναι γεμάτο άγνωστες αλήθειες για την J.Lo. ανάμεσα στις οποίες δεν είναι απίθανο να βρεις ένα κομμάτι του εαυτού σου.

4. Frida

Prime Video

Σκηνοθετημένο από την Carla Gutiérrez, το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Frida» θέτει στο επίκεντρο τη σουρεαλίστρια ζωγράφο Frida Kahlo. Το «Frida» καλύπτει πάνω από 40 χρόνια της ζωής της, χρησιμοποιώντας επιστολές της, συνεντεύξεις σε έντυπα και το εικονογραφημένο ημερολόγιό της (καθώς και ζωντανές σκηνές κινουμένων σχεδίων) για να αφηγηθεί την ιστορία της με τα δικά της λόγια και εικόνες.

+1 Einstein and the Bomb

Netflix

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Einstein and the Bomb» πριν από περίπου ένα μήνα και θέτει στο επίκεντρο τη σχέση του Einstein με τον Hitler, όπως επίσης και την φυγή του από τη ναζιστική Γερμανία αλλά και τις προσπάθειές του να πείσει τον Πρόεδρο Roosevelt να ξεκινήσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, φοβούμενος ότι η Γερμανία αναπτύσσει μία ατομική βόμβα. Στο ντοκιμαντέρ γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ο Einstein μετάνιωσε για τη συμβολή του στη δημιουργία της ατομικής βόμβας.