Υπάρχει λύση για το jet lag και είναι πιο εύκολη κι απολαυστική απ' όσο νομίζεις

Γεωργία Βλαχοπούλου
Υπάρχει λύση για το jet lag και είναι πιο εύκολη κι απολαυστική απ' όσο νομίζεις

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Santa Fe, η λύση στο jet lag είναι ένα «πλούσιο» πρωινό.

Τα ταξίδια είναι πάντα ευχάριστα για όλους, αφού είναι μια ευκαιρία να ξεκουραστείς και να γνωρίσεις καινούργια μέρη και καινούργιους λαούς. Βέβαια, σε αυτό έχουν βοηθήσει πολύ τα αεροπλάνα, τα οποία μας μεταφέρουν σε λίγες ώρες σε όλο τον κόσμο, ευχάριστα και με ασφάλεια. Άλλωστε, σε ποιον δεν αρέσει να «πετάει ανάμεσα στα σύννεφα;

element5-digital-h9eOO7W5m2s-unsplash.jpg

Αυτή η αίσθηση ευεξίας και αναζωογόννησης που μας προσφέρει ένα ταξίδι, μπορεί ωστόσο να καταστραφεί ολοσχερώς από το λεγόμενο jet lag. Πρόκειται για μια διαταραχή, ένα πρόβλημα ύπνου που εμφανίζεται μετά από ταξίδια σε πολλές ζώνες ώρας. Μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως αυτά μιας απλής αδιαθεσίας, μέχρι με διαταραχές στον ύπνο (υπερβολική υπνηλία ή αϋπνία), με κόπωση ή και με προβλήματα στο στομάχι.

Συνήθως, τα συμπτώματα του jet lag εμφανίζονται τις πρώτες δύο ημέρες μετά από μια πτήση και είναι χειρότερα αν κάποιος έχει αλλάξει πολλές ζώνες ωρών. Για να εμφανίσει πάντως κανείς jet lag θα πρέπει να έχει διασχίσει τουλάχιστον δύο χρονικές ζώνες και είναι αξιοσημείωτο ότι συνήθως χρειάζονται τόσες ημέρες για να ανακάμψει όσες και ο αριθμός των χρονικών ζωνών που έχει διασχίσει.

Η νέα έρευνα που δίνει λύση στο πρόβλημα

Ουσιαστικά, το jet lag εμφανίζεται όταν ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματος - το εσωτερικό βιολογικό ρολόι που διέπει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης, την ορμονική δραστηριότητα, τη θερμοκρασία του σώματος και την πέψη - δεν ευθυγραμμίζεται λόγω των γρήγορων εναλλαγών στις ζώνες ώρας.

Αυτά τα «εσωτερικά ρολόγια» βρίσκονται σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματός μας και λειτουργούν με έναν εσωτερικά καθοδηγούμενο ρυθμό 24 ωρών. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτός ο εσωτερικός ρυθμός συχνά υπερβαίνει το τυπικό 24ωρο. Ενώ το ρολόι του εγκεφάλου ευθυγραμμίζεται με τον φυσικό κύκλο ημέρας-νύχτας και μπορεί να διαταραχθεί από την έκθεση σε πολύ ή πολύ λίγο ηλιακό φως, τα περιφερειακά όργανα, όπως αυτά που είναι υπεύθυνα για την πέψη, ρυθμίζονται από τις ώρες των γευμάτων.

Έτσι, η μελέτη που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern και του Ινστιτούτου Santa Fe έδειξε ότι η κατανάλωση ενός ουσιαστικού πρωινού αμέσως μετά την άφιξή σου σε μια νέα ζώνη ώρας μπορεί να είναι το κλειδί για να ξεπεράσεις το jet lag. Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Yitong Huang εξηγεί ότι «η κατανάλωση μεγαλύτερου γεύματος νωρίς το πρωί της νέας ζώνης ώρας μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί το jet lag». Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με τον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό, επιτρέποντας στο σώμα να προσαρμοστεί πιο ομαλά στη νέα ζώνη ώρας.

Η αποφυγή σύγχυσης κατά το γεύμα είναι ζωτικής σημασίας όταν προσπαθείτε να επαναφέρετε το κιρκάδιο ρολόι. Το ακανόνιστο ή νυχτερινό φαγητό μπορεί να στείλει ανάμεικτα σήματα στο σώμα, διαταράσσοντας τα εσωτερικά του ρολόγια και προκαλώντας αποσυγχρονισμό.

Στην ουσία, είναι απαραίτητο να θρέφετε το σώμα σας σε συγχρονισμό με την τοπική ώρα, ενισχύοντας τη φυσική προσαρμογή του κιρκάδιου ρυθμού σου στο νέο περιβάλλον.

Όσον αφορά τους μεγαλύτερους σε ηλικία ταξιδιώτες, αυτοί θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο για να εγκλιματιστούν σε μια νέα ζώνη ώρας σε σύγκριση με τους νεότερους, οπότε το να τηρήσουν τη λύση αυτή με το πλούσιο πρωινό γεύμα είναι ακόμα πιο απαραίτητη.