Αυτά είναι τα 10 πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου

Αυτά είναι τα 10 πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου
Pexels

Μάθε ποιες χώρες έχουν τα πιο ισχυρά διαβατήρια και με ποια μπορείς να πας σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Σε έναν ολοένα και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, η έννοια της δύναμης του διαβατηρίου έχει βρεθεί στο επίκεντρο μετά την πανδημία. Ποιο είναι πλέον το τοπ 10 για τα διαβατήρια; Και ναι, η Ελλάδα είναι μέσα.

Ο ετήσιος δείκτης Henley Passport Index, ένα σημείο αναφοράς για τη μέτρηση της ισχύος των διαβατηρίων, έχει υποστεί δραματική αλλαγή για φέτος. Αυτή η αλλαγή στην κατάταξη σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από μια απλή ανακατανομή θέσεων- συμπυκνώνει την εξελισσόμενη δυναμική των διεθνών ταξιδιών, των διπλωματικών σχέσεων και την επιρροή των συνοριακών πολιτικών στην κινητικότητα των πολιτών.

nicole-geri-gMJ3tFOLvnA-unsplash.jpg

Unsplash

Αν ακυρώθηκε η πτήση σου μπορείς εύκολα να βρεις αν δικαιούσαι αποζημίωση

Καλλιστεία για διαβατήρια… περίπου

Στις αρχές του χρόνου, ο δείκτης Henley Passport Index 2023, που καταρτίστηκε από την εταιρεία συμβούλων Henley & Partners, αποκάλυψε ότι η Ιαπωνία διαθέτει το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο. Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το ιαπωνικό διαβατήριο κατέκτησε την πρώτη θέση - είτε μόνο του είτε σε ισοβαθμία με την Σιγκαπούρη όπως αναφέρει το CNtraveller.

Αλλά τώρα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κατάταξη, η οποία βασίζεται σε αποκλειστικά και επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ), η Σιγκαπούρη ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε το πιο ισχυρό διαβατήριο. Η Ιαπωνία έπεσε στην τρίτη θέση για πρώτη φορά εδώ και μισή δεκαετία.

Στα 18 χρόνια από την έναρξη του δείκτη, η γενική τάση ήταν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής ελευθερίας. Ο μέσος αριθμός των προορισμών στους οποίους οι ταξιδιώτες παγκοσμίως μπορούν να έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2006, από 58 σε 109.

Οι 20 "πιο ανοικτές" χώρες είναι όλες μικρά νησιωτικά έθνη ή αφρικανικά κράτη, με εξαίρεση την Καμπότζη, η οποία επίσης βρίσκεται στη λίστα. Το 2023, 12 πλήρως ανοικτές χώρες προσφέρουν είσοδο χωρίς βίζα ή με βίζα κατά την άφιξη στα 198 διαβατήρια του κόσμου. Τέσσερις χώρες σημειώνουν μηδενική βαθμολογία στο κάτω μέρος του δείκτη ανοίγματος Henley, μη επιτρέποντας καμία πρόσβαση χωρίς βίζα για οποιοδήποτε διαβατήριο. Ακολουθούν πέντε χώρες που παρέχουν πρόσβαση χωρίς θεώρηση σε λιγότερες από πέντε άλλες εθνικότητες.

pexels-vinta-supply-co-_-nyc-842961.jpg

Pexels

Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ οι κάτοχοι αμερικανικού διαβατηρίου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 184 (από τις 227) χώρες χωρίς βίζα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπουν μόνο σε 44 άλλες εθνικότητες να περάσουν τα σύνορά τους χωρίς βίζα, γεγονός που τις τοποθετεί στην 78η θέση του δείκτη "ανοιχτότητας".

Η παγκόσμια ταξιδιωτική κίνηση βρίσκεται περίπου στο 75% των προ της πανδημίας επιπέδων και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσοι είναι στην κορυφή θα εκμεταλλευτούν την ελευθερία των διαβατηρίων τους.

Τα 10 πιο ισχυρά διαβάτηρια για το 2023:

1. Σιγκαπούρη (192 τοποθεσίες)
2. Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία (190 τοποθεσίες)
3. Ιαπωνία, Αυστρία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Νότια Κορέα και Σουηδία (189 τοποθεσίες)
4. Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Ιρλανδία και Ολλανδία (188 τοποθεσίες)
5. Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Μάλτα, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Ελβετία (187 τοποθεσίες)
6. Αυστραλία, Ουγγαρία και Πολωνία (186 τοποθεσίες)
7. Καναδάς και Ελλάδα (185 τοποθεσίες)
8. Λιθουανία και Ηνωμένες Πολιτείες (184 τοποθεσίες)
9. Λετονία, Σλοβακία και Σλοβενία (183 τοποθεσίες)
10. Εσθονία και Ισλανδία (182 τοποθεσίες)