Το παράδοξο που συνέβη στο «Survivor» της Σκωτίας

Γεωργία Βλαχοπούλου
Το παράδοξο που συνέβη στο «Survivor» της Σκωτίας

Αν νομίζεις ότι το Survivor στην Ελλάδα κρατάει πάρα πολύ καιρό, τότε τί να πούν και οι παίκτες του Eden που έμειναν για ένα χρόνο στα Highlands της Σκωτίας.

Η αλήθεια είναι πως τα ριάλιτι επιβίωσης έχουν μια «γοητεία», γι' αυτό εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν και για την ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα μέσω του πολύ γνωστού Survivor. Κι αν αναρωτιέσαι πώς αντέχουν ακόμα και για 6 μήνες όσοι συμμετέχουν σε ένα τέτοιο παιχνίδι, τότε θα πρέπει να συνεχίσεις την ανάγνωση για να δεις πώς οι παίκτες του Eden έμειναν για έναν χρόνο, ξεχασμένοι - κυριολεκτικά - στα Highlands της Σκωτίας.

Εden: Oι κανόνες του ριάλιτι και η απογοήτευση των παικτών

Τα γυρίσματα του Eden ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2016, όταν 23 άγνωστοι τοποθετήθηκαν σε ένα απομακρυσμένο, περιφραγμένο κτήμα στα Highlands της Σκωτίας, όπου θα έπρεπε να χτίσουν μια κοινωνία από την αρχή. Ο καθένας είχε επιλεχθεί με βάση την ειδικότητά του (γιατρός, βοσκοπούλα, υδραυλικός), ενώ η φροντίδα των ζώων, η καλλιέργεια τροφίμων και ο καθορισμός νόμων ήταν όλα μέρος της εμπειρίας.

To Εden ήταν ένα μεγάλο κοινωνικό πείραμα. Παρ' όλα αυτά τα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν. Ηδη μέσα σε 4 επεισόδια που προβλήθηκαν η τηλεθέαση του ριάλιτι έπεσε από τα 1,7 εκατομμύρια στις 800.000. Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο του 2016, η σκωτσέζικη εφημερίδα The Press and Journal ανέφερε ότι 8 από τους 23 αρχικούς διαγωνιζόμενους είχαν αποχωρήσει από το σόου.

Η εφημερίδα ανέφερε την «πείνα, την κούραση και την πλήξη» μεταξύ των βασικών λόγων που οι διαγωνιζόμενοι εγκατέλειπαν το παιχνίδι, μαζί με τις διάφορες ζήλειες ερωτικού περιεχομένου αλλά και τη γενική απογοήτευση με το concept του σόου. Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι οι διαγωνιζόμενοι κατακλύζονταν από έντομα, ενώ είχαν καταφύγει και στο λαθρεμπόριο πρόχειρου φαγητού.

Πώς έμειναν 1 χρόνο στα Highlands ενώ το ριάλιτι είχε «κοπεί»;

Το Eden ξεκίνησε να προβάλλεται τον Ιούλιο του 2016 στο Channel 4, αλλά μεταδόθηκαν μόνο τα τέσσερα πρώτα επεισόδια (που κάλυπταν τις εμπειρίες των διαγωνιζόμενων τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο). Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε τον Αύγουστο, ενώ η τελευταία ενημέρωση στο Twitter από τον λογαριασμό του παιχνιδιού ήρθε τον Οκτώβριο.

Oι παίκτες ωστόσο, συνέχιζαν να βρίσκονται στο μέρος που γυριζόταν το παιχνίδι, με τα γυρίσματα να συνεχίζονται κανονικά, παρότι η προβολή του ριάλιτι είχε σταματήσει.

Μπορείς να καταλάβεις το σοκ που υπέστησαν οι παίκτες που είχαν λάβει μέρος στο παιχνίδι όταν επέστρεψαν στην «κανονική» τους ζωή το 2017 (έναν χρόνο μετά την έναρξη του παιχνιδιού) και είδαν πως η εκπομπή, στην οποία συμμετείχαν τελικά μετά το τέταρτο επεισόδιο είχε σταματήσει να προβάλλεται. Άρα για ποιον λόγο συνέχισαν τα γυρίσματα και το να βρίσκονται σε αντιξοότητες; Για να μην αναφερθούμε στο ότι έμαθαν πως η χώρα τους ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι εκπρόσωποι του Channel 4 με μια δήλωση στην Guardian είχαν υποσχεθεί πως το υπόλοιπο της εκπομπής θα προβαλλόταν μέσα στο 2017. «Η έκκληση του Eden είναι ότι ήταν ένα πραγματικό πείραμα και όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα δεν είχαμε ιδέα ποια θα ήταν τα αποτελέσματα και πώς θα αντιδρούσαν όσοι συμμετείχαν στην απομόνωση για μήνες σε ένα απομακρυσμένο μέρος των Βρετανικών Νήσων» ανέφερε το δίκτυο.

Και τελικά όντως τον Αύγουστο του 2017 προβλήθηκαν τα επεισόδια που δεν είχαν προβληθεί ως δεύτερη σεζόν του ριάλιτι με τον τίτλο Eden: Paradise Lost.

https://www.instagram.com/p/BglP6crl7Y2/