Παγκόσμια Ημέρα Κομπλιμέντου: Ένα κομπλιμέντο μπορεί να είναι πετυχημένο αλλά και αιτία παρεξήγησης

Γεωργία Βλαχοπούλου
Παγκόσμια Ημέρα Κομπλιμέντου: Ένα κομπλιμέντο μπορεί να είναι πετυχημένο αλλά και αιτία παρεξήγησης

Tελικά τα κομπλιμέντα είναι «ντεμοντέ» ή αναγκαίο κομμάτι της ζωής μας; Η Φίνος Φιλμ με το βίντεο της πάντως, πιστεύει πως μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Μπορεί να μην το ήξερες αλλά σήμερα δεν είναι μόνο η 1η μέρα του Μαρτίου, είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Κοπλιμέντου. Iδρυτής της είναι ο Hans Poortvliet από την Ολλανδία, ο οποίος αποφάσισε να μετατρέψει την Ημέρα Κομπλιμέντων της χώρας του σε Παγκόσμια Ημέρα Κομπλιμέντων, δημιουργώντας μια παγκόσμια γιορτή με στόχο τη θετική ενέργεια.

Κάθε 1η Μαρτίου λοιπόν, είναι μια υπενθύμιση ότι μπορούμε και είναι πολύ όμορφο και ξεχωριστό να δείχνουμε την εκτίμηση ή τον θαυμασμό μας σε κάποιον με λόγια κι όχι μόνο με δώρα. Ένα ειλικρινές προσωπικό κομπλιμέντο δεν κοστίζει τίποτα, αλλά έχει τη δυνατότητα να έχει τεράστιο αντίκτυπο.

Τα κομπλιμέντα δεν έχουν μόνο ρομαντικό χαρακτήρα. Μπορεί να σου κάνει κομπλιμέντο μια συνάδελφός σου στη δουλειά, λέγοντάς σου πόσο καλά έφερες εις πέρας ενα project που είχες αναλάβει. Μπορεί μια φίλη σου να σου πει πόσο ωραία επιλογή ήταν οι μπότες που φόρεσες για τη βόλτα σας ή οι γονείς σου να αναγνωρίσουν πόσο πολύ προσπάθησες για να κρατήσεις το σπίτι σου τακτοποιημένο.

Σύμφωνα με την ετυμολογία «κομπλιμέντο» είναι ο «ευγενικός λόγος που απευθύνεται σε κάποιον για να εκφράσει τα θετικά συναισθήματά μας απέναντί του και μπορεί να αφορά το θαυμασμό για την εξωτερική του εμφάνιση ή την εκτίμησή μας για το πρόσωπό του, τις ικανότητές του ή τις αρετές του».

To βίντεο της Φίνος Φιλμ για τα κομπλιμέντα

Πάντως η Φίνος Φίλμ με τον δικό της μοναδικό τρόπο - με ατάκες δηλαδή από τις αγαπημένες μας ταινίες του κινηματογράφου - γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Κομπλιμέντου με μια ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram.

«Μερικές φορές ένα μικρό κομπλιμέντο μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Για αυτό σήμερα τα μοιράζουμε απλόχερα» έγραψαν οι υπεύθυνοι στη λεζάντα της ανάρτησης και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.

https://www.instagram.com/reel/C39mSuXNrHz/

Υπάρχει καλό και κακό κομπλιμέντο;

Σύμφωνα με την πυραμίδα του Αμερικανού ψυχολόγου Abraham Harold Maslow ή αλλιώς σύμφωνα με την ιεράρχηση των ανθρώπινων αναγκών, όπως η καταξίωση, η εκτίμηση, η αποδοχή, η ασφάλεια ή οι ψυχολογικές ανάγκες, τα κομπλιμέντα βρίσκονται σε υψηλή θέση, αφού είναι μια πολύ σημαντική πράξη. Ένα κομπλιμέντο μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση κάποιου αλλά και να ενισχύσει θετικά τις μεταξύ σχέσεις του με άλλα άτομα, αφούτο άτομο που κάνει το κομπλιμέντο αφενώς δείχνει την εκτίμηση και τον σεβασμό του σε έναν άλλο άνθρωπο κι αφετέρου αυτός που δέχεται το κομπλιμέντο νιώθει πως τον αποδέχονται και αναγνωρίζουν την αξία του.

Δεν είναι όμως όλα τα κομπλιμέντα καλά.

Για παράδειγμα, μπορεί να θεωρείς μια γυναίκα όμορφη, αν πεις όμως «Είσαι πολύ όμορφη για την ηλικία σου» τότε ίσως είναι προσβολή για εκείνη αφού εμμέσως πλην σαφώς της λες πως γέρασε και η εμφάνισή της δεν είναι η αναμενόμενη. Αντίστοιχα, αν δείχνεις ενθουσιασμό σε κάποιον που αδυνάτησε μπορεί να του δώσεις την εντύπωση πως μόνο αν είναι πιο αδύνατος είναι άξιος θαυμασμού. Ο ψυχισμός κάθε ανθρώπου διαφέρει, οπότε είναι πολύ λεπτή η γραμμή από το να τονώσεις την αυτοπεποίθηση κάποιου μέχρι να τη ρίξεις τελείως στα «πατώματα».

Γι' αυτό πρέπει να έχεις στο μυαλό σου τους παρακάτω κανόνες ανάλογα και με το σε ποιον απευθύνεις το σχόλιο.

Πάντα να μιλάς με ειλικρίνεια, καθώς οι φιλοφρονήσεις που γίνονται με το ζόρι φαίνονται. «Τhe eyes never lie» λέει άλλωστε, ο Al Pachino στην ταινία Ο Σημαδεμένος, δηλαδή τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση.

Να μιλάς συγκεκριμένα κι όχι να κάνεις μια απλή γενική αναγνώριση στον άλλο. Πες ακριβώς τι είναι αυτό που σου αρέσει, θαυμάζεις ή εκτιμάς στον άλλο.

Και φυσικά, μην κάνεις κομπλιμέντο σε κάποιον συγκρίνοντάς τον με κάποιον άλλο. Για παράδειγμα, μην πεις στη μαμά σου ότι το φαγητό που σου ετοίμασε είναι καλύτερο από αυτό που σου έφτιαξε η γιαγιά σου, καθώς έτσι ενισχύεις την κακή νοοτροπία των συγκρίσεων και δεν δίνεις έμφαση σε αυτόν που θες να επαινέσεις.