8 συμβουλές γυμναστικής που δεν έχεις ξανακούσει για να παραμείνεις fit και στις διακοπές

Ιωάννα Λαουμτζή
8 συμβουλές γυμναστικής που δεν έχεις ξανακούσει για να παραμείνεις fit και στις διακοπές

Το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί στις διακοπές είναι να παραμείνουμε σε φόρμα. Η αλήθεια είναι όμως πως υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση που συνδέει τις διακοπές με την αύξηση βάρους. Σίγουρα όμως το ένα δεν φέρνει απαραίτητα το άλλο.

Παρακάτω θα βρεις κάποιες συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις ώστε να διατηρήσεις (ή ίσως και να χάσεις) βάρος κατά τη διάρκεια των διακοπών σου.
Στην πραγματικότητα, ένα ταξίδι μπορεί να είναι η ιδανική στιγμή για να επαναφέρεις το ρολόι ευεξίας σου και να συντονιστείς σε αυτό που πραγματικά χρειάζεται η σωματική και ψυχική σου υγεία.

Φύγαμε λοιπόν για διακοπές!!

#1 Διατήρησε τη ρουτίνα σου

Μπορεί να είναι δελεαστικό να αφήνεις απλώς την ημέρα να κυλάει, χάνοντας την αίσθηση του χρόνου και να θέλεις να πετάξεις το notebook από το παράθυρο όταν είσαι διακοπές. Ωστόσο, μια ρουτίνα παρόμοια με αυτή που ακολουθείς στην υπόλοιπη ζωή σου, μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις και τις υγιεινές συνήθειες όταν είσαι σε ταξίδι. Φυσικά και δεν εννοώ να δουλεύεις και στις διακοπές σου, αυτό που σου ζητάω είναι να έχεις ένα πρόγραμμα διατροφής και ύπνου. Μην τρως κάθε μέρα ακατάστατες ώρες και προσπάθησε να κερδίσεις ύπνο και όχι να επιστρέψεις με λιγότερο.
Επιπλέον, οι συνήθειες που θα υιοθετήσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών σου, θα είναι πιο εύκολο να τις διατηρήσεις μόλις επιστρέψεις στην καθημερινότητα σου.

Δέκα εύστοχα fitness tips για εργαζόμενες γυναίκες που δεν έχουν πολύ χρόνο για γυμναστική

#2 Κράτησε το πρωινό σου απλό

Μπορεί οι μπουφέδες των ξενοδοχείων να είναι δελεαστικοί, καθώς μπορείς να καθίσεις για ώρα και να χαλαρώσεις ενώ γευματίζεις με απεριόριστα πιάτα μπροστά σου, όπως αυγά, μπέικον, βουτυρωμένο τοστ και άλλα. Αυτά τα comfort food επιλέγονται έναντι του συνηθισμένου σπιτικού πρωινού που συνήθως είναι δημητριακά ή βρόμη. Σε ενθαρρύνω να διατηρήσεις το πρωινό σου όσο πιο απλό γίνεται. Επίλεξε το πρώτο γεύμα της ημέρας σου να αποτελείται από δροσερά φρούτα εποχής με λίγο γιαούρτι, μέλι και κανέλα. Τα φρούτα το πρωί είναι το καλύτερο για το πεπτικό σου σύστημα. Δίνει στο σώμα σου ένα υγιές ξεκίνημα και το επηρεάζει στο να συνεχίσει τις υγιεινές επιλογές καθ' όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

image00002.jpeg


#3 Βάλε τα υγιεινά πιάτα πρώτα στο μενού σου

Εάν έχεις σκοπό να καταναλώσεις μία μερίδα ζυμαρικών για παράδειγμα, προσπάθησε να έχει προηγηθεί μια πιο υγιεινή επιλογή, όπως μία σαλάτα για να ικανοποιήσει το αρχικό αίσθημα της πείνας. Έτσι το κυρίως πιάτο, αν και παχυντικό θα καταναλωθεί με μεγαλύτερη σύνεση.


#4 Συνειδητή Κατανάλωση

Προσπάθησε να μην πέσεις στην παγίδα του απλώς να «δοκιμάσω» οτι έχει ο μπουφές.
Αντίθετα, αναρωτήσου το εξής: χρειάζομαι πραγματικά αυτά τα τρία πιάτα φαγητού που έχω στη διάθεσή μου; Γνωρίζεις ήδη την απάντηση, είμαι σίγουρη.
Με τη συνειδητή κατανάλωση γνωρίζεις τι πραγματικά χρειάζεσαι ή θέλεις να δοκιμάσεις.

Έξι tips που θα σε οδηγήσουν (με επιτυχία) στην απώλεια βάρους


#5 Πες όχι στο ανθρακικό

Αν υπάρχει κάτι που θα έπρεπε σίγουρα να αφαιρέσεις από το διατροφικό σου πλάνο, προτείνω ανεπιφύλακτα να είναι τα ανθρακούχα ποτά. Και αυτό για 2 λόγους. Πρώτον γιατί σου δημιουργούν μια ψεύτικη αίσθηση κορεσμού και δεύτερον γιατί έχουν τόσες θερμίδες που μπορούν εύκολα να μετρηθούν σαν ένα πλήρες γεύμα.
Προτίμησε φυσικά να καταναλώνεις νερό μαζί με τα γεύματα σου. Αν η μπύρα είναι από τις πρώτες σου επιλογές δοκίμασε να τη καταναλώσεις πριν από το γεύμα σου και όχι παράλληλα ενώ επίσης θα πρότεινα να εξετάσεις και την επιλογή της μπύρας χωρίς αλκοόλ. Είναι και μια από τις δικές μου καλοκαιρινές δροσιστικές επιλογές.

#6 Βρες τις δικές σου ισορροπίες

Είναι σημαντικό να βρεις τις δικές σου ισορροπίες. Να θυμάσαι πως είσαι σε διακοπές, οπότε απέφυγε να βάζεις αυστηρά όρια στον εαυτό σου όπως “δεν πρέπει να το κάνω αυτό”, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απογοητευτείς. Εάν έχεις ξεκινήσει τη μέρα σου έχοντας φάει για πρωινό ένα φρούτο, μια δροσιστική σαλάτα το μεσημέρι, τότε είναι εντάξει να απολαύσεις ένα πιάτο με περισσότερες θερμίδες στο επόμενο γεύμα της ημέρας. Το κλειδί είναι να δημιουργήσεις ένα ισορροπημένο πλάνο, το οποίο δεν θα σε ζορίζει και θα μπορείς να το ακολουθείς μακροπρόθεσμα.


#7 Βάλε την κίνηση στην καθημερινή σου ρουτίνα

Τα περισσότερα ξενοδοχεία πλέον έχουν γυμναστήρια ή αρκετό χώρο που μπορείς να γυμναστείς. Ακόμα και αν δεν υπάρχει όμως αυτή η παροχή, μπορείς να ξεκινήσεις περπάτημα στην παραλία, κολύμπι, ενδεχομένως κάποιο θαλάσσιο σπορ ή, και γιατί όχι, ένα χαλαρό τρέξιμο στο νησί που θα σε βοηθήσει να το γνωρίσεις και καλύτερα.

Εάν έχεις συνηθίσει σε ωριαίες προπονήσεις και σκέφτεσαι πως στις διακοπές σου δεν έχεις τον χρόνο αυτό, σκέψου πως ακόμα και μισή ώρα προπόνησης ή περπάτημα είναι πολύ καλύτερο από το τίποτα. Μεταξύ μας πρέπει να περάσεις στο επόμενο στάδιο που λέγεται φροντίδα και δεν σε φροντίζεις όταν το μόνο που κάνεις στις διακοπές είναι να πίνεις, να ξενυχτάς ή να τρως αλόγιστα.

#8 Κοιμήσου ποιοτικά

Πως θα σου φαινόταν να απενεργοποιήσεις όλα τα ξυπνητήρια και να αφήσεις το σώμα και τον οργανισμό σου να ξυπνήσουν φυσικά; Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μάθεις τις ανάγκες του οργανισμού σου σε ύπνο.
Για να διατηρήσεις έναν ήρεμο ύπνο, επίλεξε δωμάτιο σε πιο ήρεμο πλευρά του ξενοδοχείου, αν υπάρχει φυσικά. Προσπάθησε τα γεύματα σου να είναι τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν από την ώρα που έχεις προγραμματίσει να κοιμηθείς. Εάν πάλι δυσκολεύεσαι αρκετά με τον ύπνο, δοκίμασε ωτοασπίδες ή κάποια μάσκα ύπνου. Δοκιμασμένο!

Ακολούθησε λοιπόν τα παραπάνω tips, ώστε να παραμείνεις σε μία υγιεινή ρουτίνα ακόμα και στις διακοπές σου και να διατηρήσεις το βάρος σου. Ίσως ακόμα σε ενθαρρύνουν να κρατήσεις αυτές τις συνήθειες και στην καθημερινότητα σου εκτός διακοπών. SEA YOU AROUND <3