Κριθαράκι με μανιτάρια, σύγκλινο και γραβιέρα

Κριθαράκι με μανιτάρια, σύγκλινο και γραβιέρα

Το κριθαράκι είναι ένα πιάτο που πάντα θα μας θυμίζει… «μαμά» και θα φέρνει στο μυαλό μας αναμνήσεις από οικογενειακά τραπέζια γεμάτα συζητήσεις, χαμόγελα και όμορφες στιγμές. Μπορεί να το έχεις συνηθίσει με κοκκινιστό κρέας, αλλά προσπάθησε να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη και να πειραματιστείς με περισσότερα υλικά. Δοκίμασε να δημιουργήσεις τη δική σου, λίγο πιο μοντέρνα και εναλλακτική εκδοχή της εν λόγω συνταγής. Μία καλή επιλογή, είναι να το συνδυάσεις με μανιτάρια που είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, προετοιμάζοντας έτσι ένα πολύ θρεπτικό πιάτο που θα σου χαρίσει την ενέργεια που χρειάζεσαι. Πρόσθεσε σύγκλινο και γραβιέρα για να απογειώσεις γευστικά το πιάτο σου και να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου! Ακολουθούν τα μυστικά του Δημήτρη Σκαρμούτσου.

Υλικά

500 γρ. κριθαράκι χοντρό
500 γρ. μανιτάρια ανακατεμένα (βασιλομανίταρα, κανθαρέλλες και λευκά)

400 γρ. σύγκλινο
1 lt ζωμός κότας
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3-4 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
1 μάτσο φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Σκουπίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε μέτριες φέτες. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο. Σοτάρουμε πρώτα το σύγκλινο και στη συνέχεια τα μανιτάρια, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα αφήνουμε στο τηγάνι για μισό λεπτό ακόμα.

Έπειτα, σε μία πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήθει καλά το λάδι. Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε ένα ακόμη λεπτό να απορροφηθεί. Προσθέτουμε το ζωμό σταδιακά, σε τρεις-τέσσερις δόσεις, ανακατεύοντας συχνά, για να μην κολλήσει και ολοκληρώνουμε, προσθέτοντας το αλάτι.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και στη συνέχεια, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το μίγμα με τα μανιτάρια, τη γραβιέρα και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε!

aeg KOUZINA OVERALL2