Παστίτσιο με κιμά, μελιτζάνα και μανιτάρια

Παστίτσιο με κιμά, μελιτζάνα και μανιτάρια

Το παστίτσιο είναι αναμφισβήτητα ο βασιλιάς των ζυμαρικών φούρνου! Η μπεσαμέλ «παντρεύεται» με τον κιμά και τα μακαρόνια και χαρίζουν πλούσια γεύση στο κλασικό αυτό φαγητό, που μας φέρνει στο μυαλό εικόνες της παιδικής μας ηλικίας. Αν δεν θέλεις να ακολουθήσεις για μία ακόμη φορά τη συνηθισμένη συνταγή της μαμάς σου, δοκίμασε να πειραματιστείς με το αγαπημένο αυτό πιάτο, προσθέτοντας μελιτζάνα αλλά και μανιτάρια, κομμένα σε μικρούς κύβους. Τα λαχανικά αυτά, θα δώσουν ξεχωριστό άρωμα και γεύση στο παστίτσιο σου και θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις μία μοναδική, πρωτότυπη παραλλαγή. Μη διστάζεις να πειραματιστείς στην κουζίνα και να ακολουθήσεις τη συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου, που θα σε ταξιδέψει σε νέα γαστρονομικά μονοπάτια!

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
500 γρ. παρμεζάνα τριμμένη


Για τον κιμά
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο

1 μελιτζάνα κομμένη σε μικρούς κύβους

300 γρ. μανιτάρια κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη χωρίς τα σπόρια και τη φλούδα
1 κ.σ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι, πιπέρι


Για την μπεσαμέλ
2 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. αλεύρι
600 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
3 αβγά
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε για τρία λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος. Αναμιγνύουμε μέχρι να πήξει ελαφρώς το μείγμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά και το μοσχοκάρυδο.

Βράζουμε τα μακαρόνια al dente σε αρκετό αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε, τα ραντίζουμε με μία κουταλιά της σούπας λάδι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σοτάρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τον κιμά με το λάδι και το βούτυρο μέχρι να «ξανθίσει». Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι και συμπληρώνουμε λίγο νερό. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να μειωθούν τα υγρά του. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με το τριμμένο τυρί και τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Απλώνουμε πάνω τον κιμά, ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια. Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

AEG FOURNOS FULL 2