Η Μελίνα Κανά μίλησε για το έμφραγμα που έπαθε επί σκηνής στα 37 της θίγοντας μία μεγάλη αλήθεια

Η Μελίνα Κανά μίλησε για το έμφραγμα που έπαθε επί σκηνής στα 37 της θίγοντας μία μεγάλη αλήθεια
Instagram

Καλλιτέχνες που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και που «παρέδωσαν ψυχή» την ώρα που το σώμα τους έβγαζε «ηχηρή» κραυγή. Μελινά Κανά, Κώστα Κόκλας και άνθρωποι των τεχνών που προσπάθησαν να ξεγελάσουν τον εαυτό τους μπροστά σε εκατοντάδες μάτια. 

«Ένας ηθοποιός πρέπει να φλέγεται εσωτερικά με φαινομενική άνεση εξωτερικά» έλεγε ο μέγας Άντον Τσέχοφ και αυτή τη φαινομενική εξωτερικά άνεση πολλοί καλλιτέχνες την εφάρμοσαν και σε στιγμές που γονάτισαν κυριολεκτικά σε θέματα υγείας. Άνθρωποι των τεχνών που καταθέτουν ψυχή κάθε φορά που ανεβαίνουν επί σκηνής αποδεικνύοντας τη σημαντικότητα του επαγγέλματος που επέλεξαν και το πόσο πιστοί παραμένουν ρισκάροντας πολλά και επιδεικνύοντας επαγγελματισμό σε δύσκολες συνθήκες.

Η αφήγηση της Μελίνας Κανά:

Η Μελίνα Κανά, το μεσημέρι της Τετάρτης (29/3) βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ και είπε μεγάλες αλήθειες ανάμεσα στις οποίες ήταν και το έμφραγμα που υπέστη σε ηλικία 37 ετών επί σκηνής και το οποίο και ήταν κομβικό σημείο στη ζωή της. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο κομμάτι της πίστης λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το σωσίβιο της πίστης δεν με πρόδωσε ποτέ. Ίσα ίσα που στις δύσκολες μου στιγμές, τότε ήταν που έγινε πιο έντονη η ανάγκη μου να προσεύχομαι και να ζητώ βοήθεια. Ανθρώπινα είναι και τα δυο, δεν μπορώ να πω πως δεν πέρασα και φάσεις στη ζωή μου που αμφέβαλλα, αναρωτιόμουν γιατί αυτό είναι κάτι που μόνο αν πιστεύεις αποδεικνύεται στα μάτια σου μπροστά και το νιώθεις μέσα σου. Αν δεν το πιστεύεις, θα μείνει. Θεωρώ ότι εμένα η πίστη με βοήθησε πολύ στις δύσκολες στιγμές μου».

«Αξίζει» φίλη Μελίνα Κανά να υπάρχεις για ένα όνειρο & ας είναι η φωτιά ή η «Σπίθα» του να σε κάψει;

Αναφορικά με την περιπέτεια με την υγεία της είπε:

«Έπαθα έμφραγμα σε ηλικία 37 χρονών. Το κατάλαβα γιατί ήταν Σάββατο βράδυ και τραγουδούσα, στη σκηνή το έπαθα. Έπεσα, με πήγαν στο καμαρίνι, έμεινα ξαπλωμένη, έριχναν νερά επάνω μου και πήγα στο νοσοκομείο μετά από δυο μέρες. Δηλαδή ξαναντύθηκα, έβγαλα όλο το πρόγραμμα και δεν αστειεύομαι καθόλου. Την Δευτέρα έμαθα δηλαδή ότι είχα υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο και με έβαλαν στην εντατική κατευθείαν».

«Ένιωθα τέτοιο πόνο στο στήθος που νόμιζα ότι ένα σιδερένιο χέρι μου πατάει τα κόκαλα. Ήταν τρομερός ο πόνος, δεν μπορούσα να ανασάνω και ίδρωσα από την πρώτη μου τρίχα μέχρι το τελευταίο μόριο του κορμιού μου. Πέρασε ο πόνος, μου έδωσαν κάποια παυσίπονα για να βοηθηθώ και εκεί που ήμουν στο ‘πάρτε με, σηκώστε με και βγάλτε με έξω’, μια φωνή μέσα μου και μου είπε ‘τι θα κάνεις; Θα αφήσεις το παιδί σου στα ξένα χέρια για να μεγαλώσει μόνο του; Είσαι νέα γυναίκα, αγόρασες άρωμα, τα φουστάνια και ποια θα τα βάλει;. Κρακ σηκώθηκα, ντύθηκα, ξανά γιατί είχα ρίξει ένα μπουκάλι νερό επάνω μου. Και είπα θα το κάνω, η ζωή δεν σταματάει, θα ζήσω».

Η αφήγηση της σπουδαίας ερμηνεύτριας θύμισε έντονα την περιπέτεια του Κώστα Κόκλα πριν από λίγα χρόνια. Ο γνωστός ηθοποιός, έπαθε έμφραγμα επί σκηνής τονίζοντας μάλιστα το πόσο τυχερός στάθηκε που ήταν στο θέατρο και δεν του συνέβη το περιστατικό στο ύπνο του.

Κώστας Κόκλας: «Ήμουν τυχερός που μου συνέβη το περιστατικό καρδιάς στο θέατρο και όχι στον ύπνο μου»

Ήταν το 2016 όταν ο γνωστός ηθοποιός, Κώστας Κόκλας, υπέστη έμφραγμα πάνω στη σκηνή του θεάτρου. Για τη δύσκολη περιπέτεια με την υγεία του είχε πει σε συνέντευξή του:

«Ήμουν τυχερός που μου συνέβη το περιστατικό καρδιάς στο θέατρο και όχι στον ύπνο μου. Ήμουν με τους συναδέλφους μου στο θίασο όταν έγινε το περιστατικό: άλλη με ξεμάτιαζε, άλλη με πείραζε για το τι έφαγα… Δεν καταλαβαίνεις αμέσως τι συμβαίνει, ούτε είναι κοινά τα συμπτώματα με άλλους. Εγώ ένιωσα σαν να έχω πάθει ψύξη. Είχα έλλειψη διάθεσης να ανέβω στη σκηνή, μετά ένιωσα δύσπνοια και αργότερα είχα επίμονο πόνο στο στέρνο. Ήταν τόσο δυνατός που κατάλαβα πως κάτι μου συμβαίνει. Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα αν έχω αλλάξει διατροφή λόγω περιστατικού ή λόγω ηλικίας. Έτρωγα μπέργκερ, σουβλάκια, πλέον μου αρέσουν άλλες γεύσεις. Κατάφερα να ρίξω τη χοληστερίνη με τα φάρμακα. Δεν έχω κόψει εντελώς το κάπνισμα, δεν το έχω καταφέρει. Νιώθω άσχημα που καπνίζω».

Αυτά ήταν μόλις δύο από τα περιστατικά που δύο καλλιτέχνες ήρθαν αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Αξέχαστες παραμένουν και κάποιες αφηγήσεις ανθρώπων που ήρθαν αντιμέτωποι με έναν ακόμα εφιάλτη που δεν είναι άλλος από αυτός των κρίσεων πανικού. Αυτό το τρομερό συναίσθημα που νομίζεις πως δεν μπορείς να ανασάνεις ή πως πεθαίνεις και που τα συμπτώματα είναι εκεί και συνηγορούν στον φαύλο κύκλο του πανικού. Και όλα αυτά με φόντο μια σκηνή που τα εκατοντάδες μάτια των θεατών.

Καλλιτέχνες με κρίσεις πανικού επί σκηνής

Η ηθοποιός Ελένη Ράντου είναι μία από τις γυναίκες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τον εφιάλτη. Σε συνέντευξή της κατά το παρελθόν είχε μιλήσει για τις κρίσεις πανικού που την επισκέφτηκαν επί σκηνής και το συναίσθημα τού να μην μπορείς να αναπνεύσεις πιστεύοντας ότι παθαίνεις έμφραγμα.

«Το είπα δημόσια για να το ξορκίσω. Και όταν το είπα βρήκα πολλούς φίλους συνειδητοποιώντας πόσο συχνό φαινόμενο είναι. Ανακάλυψα, εκτός του ότι ένιωθα καλύτερα, ότι βοηθούσα πολύ κόσμο. Βλέποντας λοιπόν ότι κάνει καλό και σε μένα και σε άλλους που περνάνε το ίδιο δεν το μετάνιωσα που πήρε αυτές τις διαστάσεις».

Το reunion Κώστα Κόκλα-Χρήστου Χατζηπαναγιώτη 24 χρόνια μετά τα Εγκλήματα έχει μια γλυκιά νοσταλγία

«Ήταν πάνω στη σκηνή. Ένιωθα ότι δεν μπορώ να αναπνεύσω, νόμισα ότι παθαίνω έμφραγμα, εγκεφαλικό. Νόμισα ότι πέθαινα. Είπα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω και σταμάτησα την παράσταση και πήγα νοσοκομείο. Για δυο χρόνια υπέφερα… Είναι ένας αγώνας που δεν τελειώνει ποτέ. Έχει υφέσεις, εξάρσεις, υφέσεις, εξάρσεις. Αν ξέρεις ότι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, το διαχειρίζεσαι καλύτερα. Ούτε τόσο μεγεθυμένο όσο το έχεις εσύ στο μυαλό σου».

Σμαράγδα Καρύδη: «Έχω πάθει κρίση πανικού στην σκηνή»

Σε συνέντευξή της στην εκπομπή της ERT «Αυτός και ο άλλος» είχε μιλήσει πριν λίγο καιρό η Σμαράγδα Καρύδη περιγράφοντας την περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε πριν από αρκετά χρόνια επί σκηνής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους Θοδωρή Βαμβακάρη και Τάκη Γιαννούτσο, στην αρχή της καριέρας της υπέστη κρίση πανικού, όμως κατάφερε σύντομα να το ξεπεράσει.

«Ήμουν πολύ νέα στην δουλειά και παθαίνω ένα πατατράκ. Άρχισα να τρέμω, να νιώθω ότι δεν έχω αέρα. Νόμιζα ότι όλοι βλέπουν τι μου συμβαίνει. Σταμάτησα ξαφνικά να κάνω κινήσεις. Έλεγα μηχανικά τα λόγια μου και σκεφτόμουν ότι όλοι με δείχνουν και λένε πόσο χάλια είμαι. Είναι αυτό που τα ακούς όλα μεγάλα μέσα στον κεφάλι σου».

«Κάποιος είπε ότι μου έπεσε η πίεση και για αυτό το έπαθα. Επειδή δεν ήθελα να παίρνω συνεχώς φάρμακα, κουβαλούσα μαζί μου αλάτι. Ήταν μια παράνοια».

Κατερίνα Τσάβαλου: «Έχω παίξει στο θέατρο μετά από απώλεια φίλης και με κρίσεις πανικού»

Η γνωστή ηθοποιός Κατερίνα Τσάβαλου είχε μιλήσει για τη δική της περιπέτεια πριν από λίγο καιρό στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον, την μεσημβρίαν» και την ενότητα «τα μικρά και μεγάλα μυστικά». Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως έχει παίξει στο θέατρο μετά από την απώλεια φίλης της αλλά και ότι έχει βιώσει κρίση πανικού επί σκηνής.

«Η πιο δύσκολη στιγμή μου μού έχει τύχει με απώλεια. Να έχω χάσει φίλη μου και να πρέπει να παίξω στο θέατρο. Και μου έχει τύχει κι ένα άλλο πολύ δύσκολο… να παίζω σε μία δουλειά πολύ πετυχημένη στο θέατρο αλλά πολύ άσχημο το κλίμα».

Γρηγόρης Βαλτινός: «Έφτασα 200 παλμούς και δεν μπορούσα να αναπνεύσω - Με έπιασε πανικός»

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Studio 4», ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός εξομολογήθηκε τη στιγμή που έπαθε κρίση πανικού επί σκηνής μιλώντας παράλληλα για την αποφασιστικότητά του να πετύχει στον χώρο της υποκριτικής, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην καριέρα του.

«Δεν είχα πολλά περιθώρια να αποτύχω. Δεν είχα άλλες εναλλακτικές. Δεν είχα καμία βοήθεια, τίποτα. Έπρεπε να είμαι εξαιρετικά προσεκτικός. Δεν ήθελα να κάνω άλλη δουλειά και άλλη τέχνη γιατί θα ήμουν δυστυχής. Σίγουρα για να επιβιώσει κανείς κάτι επιλέγει να κάνει, αλλά πραγματικά θα ήμουν δυστυχής. Έπρεπε λοιπόν σε αυτό που διάλεξα να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός, πολύ μελετηρός, στοχοπροσηλωμένος. Να προετοιμαστώ πάρα πολύ, να είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ σε οτιδήποτε μου ζητηθεί».

«Ταυτόχρονα είχα και έναν χαρακτήρα ο οποίος εξωτερικά ήταν ήρεμος, εσωτερικά όμως δεν ήταν και το κατάλαβα κάποια στιγμή μετά από περίπου δέκα χρόνια στο θέατρο. Επάνω στη σκηνή έπαθα κρίση πανικού. Έφτασα 180 – 200 παλμούς, δεν μπορούσα να αναπνεύσω και με έπιασε πανικός. Ήμουν 35 χρονών και λέω, κάτι συμβαίνει εδώ πέρα… Κατάλαβα ότι αυτό το πράγμα με έτρωγε από μέσα μου».

Έλενα Παπαρίζου: «Έπαθα κρίση πανικού πριν από δύο χρόνια πάνω στη σκηνή»

Για τη γνωστή τραγουδίστρια οι κρίσεις πανικού ξεκίνησαν μετά το θάνατο του πατέρα της και μίλησε πρώτη φορά για αυτές πριν από αρκετά χρόνια στη σουηδική εφημερίδα «Schlager».

«Είχα κολλήσει σε έναν φαύλο κύκλο, είχα κρίσεις πανικού και πολλές φοβίες όπως αγοραφοβία, κλειστοφοβία και υψοφοβία. Για ένα διάστημα έβγαινα με το ζόρι για να πετάξω τα σκουπίδια. Έπαθα κρίση πανικού πριν από δύο χρόνια πάνω στη σκηνή. Εκεί που είχα μπει στο ρόλο της δουλειάς μπήκε μέσα κάτι πολύ προσωπικό. Ένιωσα ταχυπαλμία, ζαλίστηκα, φοβήθηκα, νόμιζα πως θα πεθάνω. Δεν σταμάτησα, όμως. Συνέχισα, γιατί είχα διαβάσει για αυτό στη Σουηδία και ήξερα πως δεν θα πάθω τίποτα».

Αθηνά Οικονομάκου: «Ξεκίνησα την ψυχοθεραπεία για να αντιμετωπίσω τις κρίσεις πανικού»

Στην παρέα της «Ελένης» βρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 η Αθηνά Οικονομάκου με αφορμή την τότε επιστροφή της στο θέατρο έπειτα από απουσία 8 ετών. Η ηθοποιός εξήγησε στην Ελένη Μενεγάκη τον λόγο που είχε αποφασίσει να απέχει για τόσο μεγάλο διάστημα.

«Είχα πάθει φοβία ότι θα πάθω κρίση πανικού. Θεωρούσα κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου ότι κάτι μπορεί να μου συμβεί. Πώς άντεξα απορώ. Έλεγα στους συνεργάτες μου ‘θα πεθάνω, δεν είμαι καλά’ και γελούσαν. Στην σκηνή δε φαινόταν αυτό, ήταν εσωτερικό, ήμουν με κρύο ιδρώτα».

«Είναι εφιάλτης. Ήταν ο λόγος και η αφορμή που με οδήγησε στην ψυχοθεραπεία. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ και να αντιμετωπίσω την πραγματικότητά μου, ήταν η ώρα να πάω σε ειδικό. Δεν είχα ιδέα πώς να το διαχειριστώ. Έφτασα στο σημείο να πω ‘δεν την παλεύω άλλο’. Δεν είχε λογική αυτό, δεν μπορούσα να εξηγήσω τι νιώθω».