Ο Τιτανικός επαναλήφθηκε: Ο James Cameron συγκρίνει τις 2 τραγωδίες & ρίχνει ευθύνες εκεί που πρέπει

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Ο Τιτανικός επαναλήφθηκε: Ο James Cameron συγκρίνει τις 2 τραγωδίες & ρίχνει ευθύνες εκεί που πρέπει

Ο James Cameron, σκηνοθέτης της ταινίας Τιτανικός, βλέπει τις ομοιότητες και την «τραγική ειρωνεία» με το υποβρύχιο Titan και ρίχνει τις ευθύνες όπου τις αναλογούν.

Ο James Cameron δεν γίνεται να μην κάνει τη σύγκριση με μία από τις πιο διάσημες τραγωδίες την οποία και σκηνοθέτησε. Η ιστορία επαναλήφθηκε στην τραγωδία του υποβρυχίου Titan και η σύγκριση με τον Τιτανικό και τα λάθη που έγιναν, είναι αναπόφευκτη.

James Cameron και η «τρομερή ειρωνεία» με τον Τιτανικό και το υποβρύχιο Titan

«Τώρα έχουμε ένα άλλο ναυάγιο που βασίζεται δυστυχώς στις ίδιες αρχές του να μην ακούς τις προειδοποιήσεις. Η OceanGate είχε προειδοποιηθεί», είπε ο James Cameron.

Το κάρμα του Τιτανικού: H απίθανη ιστορία της Wendy Rush με το χαμένο υποβρύχιο και το ναυάγιο

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης που το 1997 μας χάρισε το 11 φορές Οσκαρικό "Titanic" (ελλ. τίτλος Τιτανικός), βλέπει 26 χρόνια μετά την ιστορία να επαναλαμβάνεται και το «'ένιωσε στο πετσί του» την όλη ιστορία γύρω από το υποβρύχιο Titan που πριν από λίγες ημέρες ( εξαφανίστηκε από προσώπου γης όσο εξερευνούσε τα συντρίμμια του ναυαγίου (συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής, περίπου 2 ώρες μετά την κατάδυσή του, εξαφανίστηκε το σήμα του).

Μιλώντας στο BBC ως σκηνοθέτης αλλά και ως πολύ έμπειρος δύτης που έχει ο ίδιος βουτήξει σε αυτά τα νερά του Τιτανικού 33 φορές, μοιράστηκε τις σκέψεις του και τις απόψεις του σχετικά με τραγικό συμβάν:

«Ένιωσα στα κόκκαλά μου τι είχε συμβεί. Για να αποτύχουν τα ηλεκτρονικά του υποβρυχίου και το σύστημα επικοινωνίας του και να αποτύχει ταυτόχρονα ο αναμεταδότης εντοπισμού του - το υποβρύχιο πάει.

Αμέσως πήρα τηλέφωνο κάποιες από τις επαφές μου στην κοινότητα των υποβρύχιων σκαφών μεγάλου βάθους. Μέσα σε περίπου μία ώρα είχα τα ακόλουθα στοιχεία. Βρίσκονταν σε διαδικασία καθόδου. Βρίσκονταν στα 3500 μέτρα και κατευθύνονταν προς τον βυθό στα 3800 μέτρα.

Οι επικοινωνίες τους είχαν χαθεί, και η πλοήγηση είχε χαθεί - και είπα αμέσως, δεν μπορείς να χάσεις τις επικοινωνίες και την πλοήγηση μαζί χωρίς ένα ακραίο καταστροφικό γεγονός ή ένα καταστροφικό γεγονός υψηλής ενέργειας. Και το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν μια έκρηξη

Ο Cameron δήλωσε στο BBC News ότι η προηγούμενη εβδομάδα «έμοιαζε με μια παρατεταμένη και εφιαλτική παρωδία όπου οι άνθρωποι τρέχουν γύρω γύρω και μιλούν για θορύβους που χτυπούν και μιλούν για οξυγόνο και όλα αυτά τα άλλα πράγματα».

«Ήξερα ότι το υποβρύχιο βρισκόταν ακριβώς κάτω από το τελευταίο γνωστό βάθος και τη θέση του. Εκεί ακριβώς το βρήκαν», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι μόλις αναπτύχθηκε ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα την Πέμπτη, οι ερευνητές «το βρήκαν μέσα σε λίγες ώρες, πιθανότατα μέσα σε λίγα λεπτά».

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι κατηγορίες πέφτουν εκεί που πρέπει

«Οι άνθρωποι στην κοινότητα ανησυχούσαν πολύ γι' αυτό το υποβρύχιο», είπε ο Cameron σε άλλη συνέντευξή του στο αμερικανικό ABC. "Ορισμένοι από τους κορυφαίους της κοινότητας των μηχανικών βαθιάς κατάδυσης έγραψαν ακόμη και επιστολές στην εταιρεία, λέγοντας ότι αυτό που έκαναν ήταν πολύ πειραματικό για να μεταφέρει επιβάτες και ότι έπρεπε να πιστοποιηθεί. Μου κάνει εντύπωση η ομοιότητα με την ίδια την καταστροφή του Τιτανικού, όπου ο καπετάνιος προειδοποιήθηκε επανειλημμένα για τον πάγο μπροστά από το πλοίο του, κι όμως μπήκε με πλήρη ταχύτητα σε ένα πεδίο πάγου σε μια νύχτα χωρίς φεγγάρι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι. Για εμάς, είναι μια πολύ παρόμοια τραγωδία που δεν ακούστηκαν οι προειδοποιήσεις. Το να συμβαίνει στην ίδια ακριβώς τοποθεσία με όλες τις καταδύσεις που γίνονται σε όλο τον κόσμο, νομίζω ότι είναι απλά απίστευτο. Είναι πραγματικά αρκετά σουρεαλιστικό.»

Ο Jame Cameron μίλησε επίσης για τον εξερευνητή του Τιτανικού Paul-Henri "PH" Nargeolet: «Ο PH, ο Γάλλος θρυλικός dive pilot ήταν φίλος μου. Ξέρετε, είναι μια πολύ μικρή κοινότητα. Γνωρίζω τον PH εδώ και 25 χρόνια και το ότι πέθανε τραγικά με αυτόν τον τρόπο είναι σχεδόν αδύνατο για μένα να το επεξεργαστώ.»