«Όχι δεν θέλουμε να ζούμε έτσι»: 7 σκίτσα που «μιλούν» για την πύρινη τραγωδία

Κατερίνα Μπούσιου
«Όχι δεν θέλουμε να ζούμε έτσι»: 7 σκίτσα που «μιλούν» για την πύρινη τραγωδία

Μία καταστροφή σε συνέχειες παρακολουθούμε και αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα με τις πυρκαγιές. Αλλά τα πρόσφατα γεγονότα μίας επαναλαμβανόμενης τραγωδίας, περισσότερο μας θυμώνουν, παρά μας πληγώνουν. 

Mε τις τελευταίες ώρες να είναι και οι πιο κρίσιμες για το λεκανοπέδιο Αττικής για να μην περάσει η πύρινη λαίλαπα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και με την ανυπολόγιστη φυσική, υλική και σε ανθρώπινες ζωές καταστροφή στην Αλεξανδρούπολη και τη Ροδόπη, τα social media πλημμύρισαν τις τελευταίες ώρες με φωτογραφίες αλλά και με σκίτσα για τις φωτιές.

Τα οποία δεν περιγράφουν μόνο την τραγωδία, αλλά και την αγανάκτηση για ένα επαναλαμβανόμενο έγκλημα. Κατά της φύσης, κατά της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σε τι κόσμο ζούμε και θα ζήσουμε πια;

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του EFFIS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Φωτιές) περισσότερα από 2 εκατομμύρια 600 χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν καταστραφεί λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών σε όλη την Ευρώπη, αυτό το καλοκαίρι.

Το σοκαριστικό νούμερο για την Ελλάδα, ανέφερε μέχρι τα τέλη Ιουλίου (και χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι πρόσφατες πυρκαγιές στη Βόρειο Ελλάδα, στη Αλεξανδρούπολη και Δυτική Αττική), πως περισσότερα από 500.000 στρέμματα έγιναν στάχτη.

Ένα νούμερο που όχι απλά μας ζαλίζει, αλλά μας τρομοκρατεί για το μέλλον μας. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, εκτιμά σε έναν πρόχειρο υπολογισμό, ότι τις τελευταίες 4 ημέρες έχει διπλασιαστεί αυτό το νούμερο. Και η τραγική καταμέτρηση συνεχίζεται.

fotiesnytimes.jpg

Και ενώ κάνουν το γύρο του κόσμου, οι φωτογραφίες από τις πυρκαγιές και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν πυροσβέστες και εθελοντές, διαθέτοντας ελάχιστα μέσα για την κατάσβεση, τα social media έχουν κατακλυστεί από μηνύματα και σκίτσα που δεν περιγράφουν απλά την τραγωδία, αλλά είναι η πιο δυνατή φωνή διαμαρτυρίας για τον κόσμο που ζούμε και για τον τρόμο που νιώθουμε για το μέλλον. Για τον κόσμο που θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας.

https://www.instagram.com/p/CwQc7kYMCqm/

Ο γελοιογράφος Αρκάς ήταν ένα από αυτούς που σχολίασε με τον πάντα μοναδικό του τρόπο, τη θλιβερή επικαιρότητα.

https://www.instagram.com/p/CwRaZKBIhwG/

O ηθοποιός και σεναριογράφος Γιώργος Γαλίτης, περιγράφει αυτό που όλοι έχουμε ως σκέψη: «Θα ήθελα να κάνω ένα καυστικό σχόλιο, αλλά έχουν καεί όλα».

https://www.instagram.com/p/CwNYVdDIjhh/

«Νομίζω πως δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτά που νιώθουμε»

https://www.instagram.com/p/CwSGlhIoXWu/

Δείτε μερικές ακόμη χαρακτηριστικές αναρτήσεις