Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Πώς η αξία του ελληνικού πολιτισμού ξεπερνά τα εθνικά σύνορα

Τζένη Ντεμιράι
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Πώς η αξία του ελληνικού πολιτισμού ξεπερνά τα εθνικά σύνορα

Η 9η Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2017 Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

«Μία γλώσσα όπως η ελληνική όπου άλλο πράγμα είναι η αγάπη και άλλο πράγμα ο έρωτας. Άλλο η επιθυμία και άλλο η λαχτάρα. Άλλο η πίκρα και άλλο το μαράζι. Άλλο τα σπλάχνα και άλλο τα σωθικά». Αυτά τα λόγια αποτελούν ένα μέρος του «Μικρού Ναυτίλου» του Οδυσσέα Ελύτη και αυτά τα λόγια καταφέρνουν να περιγράψουν την ουσιαστικότερη αξία της ελληνικής γλώσσας, η οποία τιμάται σήμερα 9 Φεβρουαρίου.

Ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας επιλέχθηκε η 9η Φεβρουαρίου προς τιμήν του Διονύσιου Σολωμού, ο οποίος απεβίωσε στις 9 Φεβρουαρίου 1857.

Στην ιστοσελίδα του καθηγητή Γλωσσολογίας, Γιώργου Μπαμπινιώτη, τονίζεται η σημασία της συγκεκριμένης ημέρας, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα διαδικαστικά ως «Παγκόσμια Ημέρα», από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ.

«Η 9η Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2017 Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, συνδέοντάς την με την ημερομηνία τού θανάτου (9 φεβρουαρίου τού 1857) τού εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Διαδικαστικά —όσο γνωρίζω— δεν έχει ανγνωρισθεί ακόμη ως «Παγκόσμια Ημέρα», αλλά αυτό δεν μειώνει τη σημασία τής επετείου από πλευράς Ελλάδος και Ελληνισμού όπου γης», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας επισημαίνει πως σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι να αναδείξει τον θεμελιώδη ρόλο της ελληνικής γλώσσας ανά τους αιώνες και να συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην εδραίωση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.

Η εγκύκλιος αναφέρει μεταξύ άλλων πως:

«Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως».

Τιμές για την ελληνική γλώσσα εντός και εκτός Ελλάδος

Η ξεχωριστή αυτή ημέρα τιμήθηκε τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η Φίνος Φιλμ δημοσίευσε ένα απολαυστικό βίντεο με ξεκαρδιστικές σκηνές από αγαπημένες ελληνικές ταινίες,στην περιγραφή του οποίου έγραψε: «Η ελληνική γλώσσα έχει συνδεθεί με την παγκόσμια σκέψη σε όλα τα είδη λόγου, της τέχνης, του θεάτρου, της επιστήμης, της τεχνολογίας και μάλιστα με μοναδική διανοητική ένταση. Δεν αιχμαλωτίζεται και δεν πειθαρχείται. Είναι ευέλικτη και διαθέτει τόσο λεπτές αποχρώσεις νοημάτων που την κάνουν απλά.. μοναδική».

https://www.instagram.com/reel/C3HhrxnKpGf/

Εκτός συνόρων, την ελληνική γλώσσα τιμά σήμερα η Ιταλία, με πολιτιστικές πρωτοβουλίες που θέτουν στο επίκεντρο τον ελληνικό πολιτισμό. Τριήμερες εκδηλώσεις που ονομάστηκαν «dalla α all' ω», (από το α μέχρι το ω) οργανώνονται στο Τορίνο, με πρωτοβουλία του ελληνικού άμισθου προξενείου του Τορίνο.

Η πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία, Ελένη Σουρανή, ανέφερε σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: «οι πανανθρώπινες αξίες που αποτύπωσε η ελληνική γλώσσα, διαμόρφωσαν ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό και έγιναν παγκόσμιο κτήμα». Η πρέσβης μας στην Ιταλία, τέλος, υπογράμμισε: «η γλώσσα μας κατέχει το πολύτιμο και σπάνιο προνόμιο να ανήκει στις μόλις 5 γλώσσες, από τις 6.500 επίσημες οι οποίες ομιλούνται σήμερα, που άντεξαν σχεδόν 3.000 χρόνια στην ιστορία του ομιλούντος, ανθρώπινου γένους και που μπορεί, κανείς, να την παρακολουθεί -γραπτά- συνεχώς και αδιάλειπτα».

Η ελληνική γλώσσα στον κόσμο

Η αξία της ελληνικής γλώσσας, βέβαια, ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, ασκώντας επιρροή σε άλλες χώρες και πολιτισμούς.

Μέσω ρεπορτάζ του Greek Reporter στο Archimedean Academy διαπιστώθηκε πώς ένα λύκειο στην καρδιά της Φλόριντα χρησιμοποιεί τον ελληνικό πολιτισμό ως βασική του αξία, επηρεάζοντας ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών του.

Ο σκοπός αυτών των ελληνικών σχολείων στην Αμερική είναι «να μυήσουν τους νέους στην τέχνη της σκέψης" μέσω της διδασκαλίας των μαθηματικών και της ελληνικής γλώσσας».

Με τον ίδιο τρόπο, στην καρδιά της Αφρικής, Ελληνορθόδοξοι ιερείς προωθούν σταθερά τα βασικά στοιχεία όχι μόνο της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης αλλά και της ίδιας της Ελλάδας: τη γλώσσα της, την ιστορία της και τη συμβολή των Ελλήνων στην ανθρωπότητα.

Στην Ουγκάντα, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να βρει περίπου 80 Έλληνες ιερείς, στις 105 Ορθόδοξες Κοινότητες, σχολεία ή και νοσοκομεία.

Το ταξίδι της ελληνικής γλώσσας, όμως, δε σταματά εκεί αλλά επεκτείνεται και στη Λατινική Αμερική. Το Atenea Institute, το οποίο βρίσκεται στον Παναμά, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει το επίκεντρο της ακαδημαϊκής αριστείας σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο Atenea Institute, το οποίο ιδρύθηκε το 2002, η ελληνική γλώσσα διδάσκεται από το δημοτικό μέχρι και το λύκειο, σε όλους τους μαθητές. Συγκεκριμένα, εντός του προγράμματος περιλαμβάνεται η διδασκαλία αρχαίων ελληνικών, ελληνικής ιστορίας, φιλοσοφία και φυσική.

Το ταξίδι της ελληνικής γλώσσας, όμως, δε σταματά εκεί αλλά επεκτείνεται και στη Λατινική Αμερική. Το Atenea Institute, το οποίο βρίσκεται στον Παναμά, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει το επίκεντρο της ακαδημαϊκής αριστείας σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή κεντρικής εικόνας: canva