Η απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετ που κανείς δε θυμάται

Η απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετ που κανείς δε θυμάται

Ο δράστης συνελήφθη, αλλά όχι με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας της βασίλισσας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει δει πολλά στα 93 της χρόνια. Το 1945, πήγε στον στρατό, όπου εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός, γίνοντας η πρώτη γυναίκα της βασιλικής οικογένειας που υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις. To 1952, η δολοφονική ομίχλη που κάλυψε το Λονδίνο την 5η μέρα του Δεκέμβρη αφαίρεσε τη ζωή 12.000 ανθρώπων. Το 1966, η τραγωδία του Aberfan -η κατάρρευση τόνων άνθρακα στο σχολείο και σε σπίτια της περιοχής- μέτρησε 144 θανάτους, 116 από τους οποίους να είναι παιδιών.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοιοι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία δέχονται επιθέσεις ατόμων ή οργανώσεων με σκοπό την υπηρέτηση συμφερόντων ή λόγω της διαταραγμένης ψυχικής υγείας των θυτών. Όπως αυτή που ακολουθεί και σύμφωνα με τα στοιχεία του Stuff.

vasilissa elisavet apopeira dolofonias11

Ήταν η 14η Οκτωβρίου του 1981, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ εκτελούσε ένα από τα καθιερωμένα καθήκοντά της επισκεπτόμενη τη Νέα Ζηλανδία. Η βασιλική παρέλαση βρισκόταν εν εξελίξει κι η μονάρχης επέβαινε σε μία Rolls-Royce. Μόλις άνοιξε την πόρτα και κατέβηκε για να χαιρετήσει τους χιλιάδες πολίτες που είχαν μαζευτεί για να τη δουν, ακούστηκε ένας κρότος. Μη θέλοντας να μαθευτεί η σοβαρότητα του συμβάντος, η αστυνομία πληροφόρησε τα Βρετανικά Μέσα ότι επρόκειτο για πτώση μίας πινακίδας. Στην πραγματικότητα, ήταν κάτι πολύ διαφορετικό.

Ο τότε 17χρονος Christopher John Lewis, που είχε ήδη στο βιογραφικό του εμπρησμό, ένοπλη ληστεία και βασανισμό ζώων κι εκθείαζε τον Charles Manson -ηγέτη της Manson Family, της αίρεσης που βρισκόταν πίσω από κατά συρροήν δολοφονίες, μέσα στις οποίες και της εγκύου συζύγου του Roman Polanski, Sharon Tate- έβγαλε ένα τουφέκι και σημάδεψε την Ελισάβετ. Η σφαίρα, όμως, αστόχησε, λόγω απόστασης από τον στόχο κι ελλιπούς δύναμης του όπλου, όπως υποστηρίχτηκε το 1997 μέσα από ένα υπόμνημα της SIS (Security Intelligence Service).

«Ο Lewis πράγματι προσπάθησε να δολοφονήσει τη Βασίλισσα, όμως δεν είχε την κατάλληλη θέση για να στοχεύσει ούτε ένα επαρκώς ισχυρό τουφέκι για το εύρος του στόχου»




Τα αρχεία της SIS που κυκλοφόρησαν πριν από μερικά χρόνια ανέφεραν ότι ο Lewis μίλησε για μία οργάνωση ονόματι National Imperial Guerilla Army και δύο εμπλεκόμενα άτομα, Snowman και Polar Bear, τα οποία κανείς δε ήταν σίγουρος αν ήταν υπαρκτά ή αποκύημα της φαντασίας του. Λίγο μετά, ο ίδιος υποστήριξε το δεύτερο.

Ενώ ο 17χρονος συνελήφθη, η κατηγορία δεν ήταν απόπειρα δολοφονίας, αλλά παράνομη οπλοκατοχή, κάτι που φαίνεται να συνέβη από φόβο ότι αυτό θα επηρέαζε τις μελλοντικές επισκέψεις της βασιλικής οικογένειας στη χώρα.

O Lewis αργότερα κατηγορήθηκε για τη δολοφονία μίας μητέρας και το 1997 αυτοκτόνησε στη φυλακή.