Η τιμωρία στο BBC από το παλάτι μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ για Γουίλιαμ και Χάρι

Κατερίνα Μπούσιου
Η τιμωρία στο BBC από το παλάτι μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ για Γουίλιαμ και Χάρι

Χριστουγεννιάτικο μποϋκοτάζ κάλυψης επίσημων εκδηλώσεων του παλατιού από το κανάλι, μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν και προβλήθηκε στο τέλος του ντοκιμαντέρ.

Το πρώτο επεισόδιο του Princes and the press, του BBC2, ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις και έγινε αντικείμενο μεγάλης συζήτησης στα βρετανικά media. Η πρώτη αντίδραση του παλατιού είδαμε πως ήταν η επιστολή που έστειλαν και δημοσιεύτηκε αυτούσια στους τίτλους τέλους του ντοκιμαντέρ. Η επόμενη κίνησή τους ήταν να μπλοκάρουν την απευθείας μετάδοση από το BBC του χριστουγεννιάτικου κονσέρτου στο Αββαείο του Westminster, το οποίο θα παρουσίαζε μάλιστα η ίδια η πριγκίπισσα Κέιτ. Αντί για το BBC θα το μεταδώσει το ITV, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά και από ότι φαίνεται θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες ενέργειες στο μέλλον.



Don’t mess with the Queen

Η περίπτωση της σειράς του Netflix, The Crown και η μικρή ενόχληση (όπως μεταφέρθηκε off the record) που αισθάνθηκε τότε η βασίλισσα Ελισάβετ, ωχριά μπροστά στο θυμό που έχουν σύσσωμα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας για το ντοκιμαντέρ του BBC για τους πρίγκηπες Γουίλιαμ και Χάρι που θεωρήθηκε μια καθαρά αντιμοναρχική κίνηση από το δημόσιο κανάλι της χώρας προς τη βασίλισσα και την οικογένειά της. «Ο υπεύθυνος, ελεύθερος τύπος είναι απαραίτητος για μια υγιή δημοκρατία. Παρόλα αυτά, μη τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί που προέρχονται από ανώνυμες πηγές, είναι απογοητευτικές για τον οποιοδήποτε, ειδικά για το BBC που τους δίνει αξιοπιστία» έγραφε η επιστολή τους, στους τίτλους τέλους του πρώτου επεισοδίου, με το κανάλι αντίστοιχα να γράφει ότι ζητήθηκε η άποψή τους.



Πάντως στη Μεγάλη Βρετανία, περιμένουν με αγωνία το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ που όπως είναι φυσικό θα ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το τι προκάλεσε στην οικογένεια, η αποχώρηση του πρίγκηπα Χάρι από τα καθήκοντά του και πως διαταράχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ της Κέιτ και της Μέγκαν. Πολλοί πάντως αναρωτήθηκαν τις τελευταίες μέρες που αποσκοπεί αυτή η κίνηση του BBC που δεν συνηθίζει να ασκεί τέτοια κριτική στο θεσμό της μοναρχίας και στα μέλη της «Firm» (σ.σ της εταιρείας) όπως ονομάζεται η βασιλική οικογένεια.


https://www.instagram.com/p/CWLceqbscPl/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα ανησυχίας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το θάνατο της αξιοσέβαστης από όλους βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία βλέπει και χειρίζεται στωικά όλα αυτά τα χρόνια, όλα τα σκάνδαλα που αφορούν την οικογένειά της. Υπάρχει επίσης και ένας έντονος σκεπτικισμός σχετικά με τον προυπολογισμό του Παλατιού, ένα θέμα που ήρθε ξανά μετά από χρόνια στην επιφάνεια κυρίως λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που βιώνει η χώρα από το Brexit αλλά και από τις επιπτώσεις από την πανδημία. Το «γιατί χρειζόμαστε τη μοναρχία» είναι ένα θέμα που στους νεότερους κυρίους πολίτες της χώρας, συζητιέται πολύ το τελευταίο διάστημα. Σίγουρα μετά από την απώλεια της Ελισάβετ, πολλά πράγματα θα αλλάξουν.

Photo credits: Associated Press (AP)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

The Princes and The Press: Η αποκάλυψη για την πλεκτάνη κατά του Harry με τηλεφωνικές υποκλοπές

Μην αγγίζετε τον Harry και τον William! Συναγερμός στο παλάτι για το ντοκιμαντέρ του BBC

Τα μωβ χέρια της βασίλισσας Ελισάβετ πρόδωσαν την ασθένειά της λένε οι ειδικοί