Emilia Clarke: «Είναι απίστευτο που μπορώ να μιλήσω. Μέρος του εγκεφάλου δε χρησιμοποιείται»

Νατάσσα Σχοινά
Emilia Clarke: «Είναι απίστευτο που μπορώ να μιλήσω. Μέρος του εγκεφάλου δε χρησιμοποιείται»

Η Emilia Clarke στην πρεμιέρα του "Last Christmas" το 2019

AP

Η σταρ του Game of Thrones μιλάει για την περιπέτεια με την υγεία της την ώρα που όλοι παραληρούσαν με την Daenerys Targaryen.

Το 2011, έφτασε το Game of Thrones στην τηλεόραση. Ο πλανήτης στάθηκε και παρατηρούσε την αρχή ενός φαινομένου που θα κρατούσε για 9 χρόνια και που θα ξεκινούσε ένα ολόκληρο τηλεοπτικό σύμπαν βασισμένο στο μεγαλείο του George R.R. Martin. Την ώρα, όμως, που όλοι παραληρούσαν με την Emilia Clarke στον ρόλο της Daenerys Targaryen, η Αμερικανίδα ηθοποιός έδινε μάχη για τη ζωή της με τα ανευρύσματα, μία μάχη που αποκάλυψε χρόνια μετά.

Από τύχη δεν έχει επηρεαστεί η ομιλία της

Η σταρ της επιτυχημένης σειράς διανύει το 35ο έτος της ηλικίας της και αποφάσισε να μιλήσει ξανά, αυτήν τη φορά στο BBC, για το δύσκολο ταξίδι της με τα χειρουργεία στα οποία έπρεπε να υποβληθεί.

«Είχα τον πιο ανυπόφορο πόνο. Με το μέρος του εγκεφάλου μου που δε χρησιμοποιείται πια, είναι απίστευτο που μπορώ να μιλήσω και να ζήσω τη ζωή μου εντελώς φυσιολογικά με απολύτως καμία επίπτωση. Είμαι σε μία πολύ, πολύ μικρή μειοψηφία των ανθρώπων που μπορούν να επιβιώσουν από αυτό», ξεκίνησε να λέει η Clarke.

«Λείπει αρκετό (μέρος του εγκεφάλου), κάτι που πάντα με κάνει να γελάω. Γιατί με τα εγκεφαλικά, ουσιαστικά μόλις ένα μέρος του εγκεφάλου δεν παίρνει αίμα για ένα δευτερόλεπτο, εξαφανίζεται. Οπότε, το αίμα βρίσκει μία διαφορετική οδό να περάσει, αλλά, όποιο κομμάτι προσπερνάει, εξαφανίζεται», πρόσθεσε.

https://www.instagram.com/p/CgHl4XljfPv

Τι είναι το ανεύρυσμα στον εγκέφαλο;

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, «το ανεύρυσμα στον εγκέφαλο είναι ένα εξόγκωμα ή ένα μπαλόνι σε ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο. Ένα ανεύρυσμα συχνά μοιάζει με ένα μούρο που κρέμεται σε ένα στέλεχος. Ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί να διαρρεύσει ή να σπάσει, προκαλώντας αιμορραγία στον εγκέφαλο (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο). Ένα ρήγμα ανευρύσματος γίνεται γρήγορα απειλητικό για τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη».

Η επικινδυνότητα και τα αλλεπάλληλα χειρουργεία

Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά εν τέλει και ιατρικώς μπόρεσαν να επέμβουν με επιτυχία, ωστόσο, η «Μητέρα των Δράκων» ταλαιπωρήθηκε αρκετά, αφού έπρεπε να υποβληθεί σε μία σειρά από χειρουργεία το 2011 και το 2013. Όχι πάντα επιτυχημένα. Συγκεκριμένα, η ηθοποιός μίλησε για μία επέμβαση που απέτυχε με αποτέλεσμα να υποστεί μία τεράστια αιμορραγία, η οποία και την έστειλε άμεσα ξανά στο χειρουργείο.

«Η επέμβαση απέτυχε. Είχα μία τεράστια αιμορραγία και οι γιατροί το έκαναν σαφές ότι οι πιθανότητες να επιβιώσω ήταν αβέβαιες αν δεν χειρουργούμουν ξανά. Αυτήν τη φορά, έπρεπε να έχουν πρόσβαση στον εγκέφαλό μου με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο – μέσω του κρανίου μου. Και η επέμβαση έπρεπε να γίνει αμέσως», είπε χαρακτηριστικά.

Τα πράγματα τελικά εξελίχθηκαν καλά για την Emilia Clarke που μπορεί να ζει φυσιολογικά τη ζωή της και να συνεχίσει να εξασκεί το επάγγελμα που αγαπά χωρίς συνέπειες στην καθημερινότητά της. Παράλληλα, ίδρυσε το Same You, έναν φιλανθρωπικό οργανισμό που προωθεί την ίση πρόσβαση υποστήριξης για τους επιζώντες από εγκεφαλικές κακώσεις και τους δικούς τους ανθρώπους.

https://www.instagram.com/p/CW3VTyJj1uV

Κι εμείς την αγαπάμε λίγο περισσότερο για τη δύναμή της και το υπέροχο χαμόγελο που μοιράζεται δίχως σκέψη με το κοινό.