H Καίτη Γαρμπή τα είπε όλα για την απώλεια του Γιάννη Φλωρινιώτη με ένα ποστ

Γεωργία Βλαχοπούλου
H Καίτη Γαρμπή τα είπε όλα για την απώλεια του Γιάννη Φλωρινιώτη με ένα ποστ
thomas daskalakis ndp photo agency thomasdask@yahoo.com

Η είδηση του Γιάννη Φλωρινιώτη σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό και μη χώρο και μαζί με την Καίτη Γαρμπή πολλοί έστειλαν το δικό τους αντίο.

Την Τρίτη 6 Ιουνίου έγινε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, ο τραγουδιστής και performer Γιάννης Φλωρινιώτης. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη σε όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο - και όχι μόνο - αφού μαζί του «έφυγε» και μια λαμπερή, γεμάτη strass και τραγούδι εποχή.

Η ζωή του Γιάννη Φλωρινιώτη

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης, του οποίου το πραγματικό επίθετο ήταν Αποστολίδης, γεννήθηκε στη Φλώρινα ενώ είχε καταγωγή από τον Πόντο. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα αφού έμεινε σε μικρή ηλικία ορφανός από πατέρα ενώ έζησε και την εμπειρία του ορφανοτροφείου αφού η μητέρα του δεν μπορούσε να τον αναθρέψει για κάποιο διάστημα. Ωστόσο, τον πήρε πίσω όταν πλέον συζούσε με τον δεύτερο άντρα της. Τότε ήταν που ο ίδιος πήρε απόφαση να ασχοληθεί για το τραγούδι και έτσι μόλις σε ηλικία 16 ετών συμμετείχε σε λαϊκό συγκρότημα με το οποίο έκανε περιοδείες. Έτσι, «ο μικρός Γιαννάκης», όπως παρουσιαζόταν, μέχρι την ηλικία των 18 είχε αρκετά μεγάλο ρεπερτόριο.

Ο ίδιος βρέθηκε ύστερα, και για αρκετό διάστημα, στη Θεσσαλονίκη όπου συνεργάστηκε με πολύ μεγάλους καλλιτέχνες, όπως για παράδειγμα με τον Μάρκο Βαμβακάρη, ενώ τραγούδησε και στο πλευρό της Ρίτας Σακελλαρίου. Ταξίδεψε δε και στην Αμερική και τον Καναδά όπου έκανε τις αυτοσχέδιες παραγωγές του. Παρ' όλα αυτά η καριέρα του εκτοξέυτηκε όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και την Αθήνα τη δεκαετία του '70. Τότε ήταν που ο Γιάννης Φλωρινιώτης δημιούργησε την περσόνα που όλοι μέχρι σήμερα γνωρίζουμε με τις εκκεντρικές εμφανίσεις του και τα εντυπωσιακά show του με τα χορευτικά του.

To πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Τώρα Θέλω Τώρα», έγινε αμέσως χρυσό ενώ ο δεύτερος δίσκος του «Γιορτή Αγάπης» έγινε πλατινένιος. Από τις πιο γνωστές επιτυχίες του ήταν το «Πειράζει που είμαι φίρμα», «Τάκα τάκα» κ.ά. Μεγαλώνοντας στις εμφανίσεις του είχε στο πλάι του και την κόρη του Αννούλα Φλωρινιώτη ενώ στους τελευταίους δίσκους του συμμετείχε και ο γιος του Νικολάκης.

Σε αντίθεση με τη μεγάλη επιτυχία που έκανε με τα shows του ο Γιάννης Φλωρινιώτης, αρκετές φορές είχε δεχθεί και σκληρή κριτική γι' αυτές και το ίδιο συνέβη και στον Μάνο Χατζηδάκη, ο οποίος τον φιλοξένησε στην εκπομπή του. Όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο μεγάλος Μάνος Χατζηδάκης η παρουσία του ήταν κάτι το «εξωγήινο» αφού κανείς δεν μπορούσε να διαχειριστεί το γεγονός πως ο ίδιος κατάφερε να συνδυάσει τη λάμψη και τα γεμάτα χρώμα και χορευτικά shows του με τη λαϊκή σκηνή.

Η σχέση του με την γυναίκα του

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης και η σύζυγός του Μάχη Φλωρινιώτη αν και είχαν χωρίσει τα βρήκαν 13 χρόνια μετά τον χωρισμό τους ςνώ η τελευταία τους κοινή εμφάνιση ήταν στην εκπομπή «Αννίτα κοίτα», στην οποία εκείνη είχε αναφέρει σχετικά με την σχέση τους και την επανασύνδεσή τους: «Δεν υπήρξαν ποτέ εντάσεις στο σπίτι μας. Δεν τον έχω ακούσει ποτέ αγανακτισμένο τον Γιάννη, ούτε να αρχίσει να βρίζει αλλά και να σου χαλάσει χατίρι. Ήταν δύσκολα τα 13 χρόνια που έζησα μακριά του. Αυτά τα χρόνια με έκαναν να τον εκτιμήσω περισσότερο και να ξεχάσω τα λόγια που του βάζανε. Όταν στη σχέση μπαίνουν τρίτοι άνθρωποι δεν ξέρουν να κρατάνε τις ισορροπίες».

Η σχέση του με την Καίτη Γαρμπή και τα μηνύματα για τον θάνατό του

Κάτι που δεν γνωρίζαμε - τουλάχιστον οι νεότεροι - ήταν ότι η Καίτη Γαρμπή ξεκίνησε το τραγούδι κάνοντας φωνητικά σε εκείνον μαζί με την αδερφή της, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80, όπου και η Λιάνα αποφάσισε να σταματήσει το τραγούδι ενώ η Καίτη Γαρμπή ξεκίνησε τη solo καριέρα της.

1686126225376-37834222-201603041117300.9519_GOGO_GARIFALOY_GIANIS_FLORINIOTIS_ANOYLA_FLORINIOTI_332016.JPG

Η ίδια έκανε μια πολύ συγκινητική ανάρτηση αποχαιρετώντας τη «φίρμα» του ελληνικού τραγουδιού με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Όπως έγραψε στον λογαριασμό της στο Instagram:

«Με θλίψη ενημερώθηκα για το θάνατο του πολυαγαπημένου μου Γιάννη Φλωρινιώτη. Ο Γιάννης υπήρξε για μένα και την αδερφή μου μεγάλος δάσκαλος. Ήταν ένας καλλιτέχνης λαμπερός, γεμάτος πάθος για τη δουλειά του, ακούραστος πρωτοπόρος, πολύ μπροστά από την εποχή του και ένας καλόψυχος γλυκός άνθρωπος. Τα συλλυπητήρια μου σε όλη του την οικογένεια. Γιάννη μου ήσουν, είσαι και θα είσαι για πάντα μεγάλη φίρμα και όχι δεν πειράζει».

348364980_545876614393600_2833099888497780243_n.jpg

Έπειτα η Καίτη έκανε ένα σταθερό ποστ στο Instagram και έγραψε χαρακτηριστικά:

https://www.instagram.com/p/CtKTuKmgKkh

Ανάμεσα σε όσους αποχαιρέτησαν τον Γιάννη Φλωρινιώτη, ήταν και ο Νίκος Κοκλώνης, ο οποίος κατά την παιδική του ηλικία έμενε στην ίδια πολυκατοικία με τον Γιάννη Φλωρινιώτη και έκανε παρέα με τα παιδιά του.

Ο παουσιαστής και παραγωγός έγραψε στο μήνυμά του: «Ο Γιάννης Φλωρινιωτης ήταν ένας πολύ ξεχωριστός καλλιτέχνης -και μεγάλη φίρμα. Για μένα υπήρξε κι ένας αγαπημένος, ευγενής, χαμογελαστός άνθρωπος που έβλεπα σχεδόν καθημερινά στη γειτονιά. Θα τον έχω πάντα στην καρδιά μου μέσα απο τις παιδικές μου αναμνήσεις. Καλό παράδεισο κ κουράγιο στην οικογένειά του. Η ψυχή του Γιάννη ήταν μοναδική πάντα δίπλα σε όλους».

Screenshot-(170).png

Παράλληλα, το δικό τους «αντίο» έγραψαν και η Μαρία Μπεκατώρου, ο Γρηγόρης Γκουντάρας, η Χαρά Βέρρα και η Καίτη Φίνου ενώ και τα μηνύματα του κόσμου κατέκλησαν το Twitter αποχαιρετώντας τον μοναδικό performer.

Πηγή φωτογραφιών Γιάννη Φλωρινιώτη και κεντρικής: NDP PHOTOS