H Jolie μάχεται για την ισότητα στην ιατρική περίθαλψη- Το άγνωστο περιστατικό με την Zahara

Τσακιρίδου Χριστίνα
H Jolie μάχεται για την ισότητα στην ιατρική περίθαλψη- Το άγνωστο περιστατικό με την Zahara
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

H Angelina Jolie αποκάλυψε ότι έχει δει τα έγχρωμα παιδιά της να διαγιγνώσκονται λανθασμένα λόγω του χρώματος του δέρματός τους.

Η Angelina Jolie είναι αναμφίβολα μια από τις πιο ευαισθητοποιημένες celebrities σε θέματα φυλετικών διακρίσεων και όχι μόνο. Η 48χρονη είναι ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια και πολεμά τις ανισότητες που επικρατούν στον κόσμο.

Πριν λίγα 24ωρα η διάσημη ηθοποιός και ακτιβίστρια έγραψε ένα δημοσίευμα το οποίο δημοσιεύτηκε στο American Journal of Nursing και περιέγραψε λεπτομερώς τη νέα τεχνολογία που επιτρέπει να φαίνονται οι μελανιές σε σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Ως υπέρμαχος κατά της ενδοοικογενειακής βίας, αποκάλυψε ότι επισκέφθηκε τη νοσοκόμα Katherine N. Scafide για να δει την απλή, φορητή συσκευή που κατευθύνει εναλλασσόμενο φως στο δέρμα.

Η μάχη της Jolie για ισότητα στην ιατρική περίθαλψη και το άγνωστο περιστατικό με την Zahara

Η Jolie δεν δίστασε να αναφέρει περιστατικά από προσωπική της εμπειρία επισημαίνοντας ότι έχει δει τα έγχρωμα παιδιά της να διαγιγνώσκονται λανθασμένα λόγω του χρώματος του δέρματός τους. Η σταρ της μεγάλης οθόνης αποκάλυψε ότι η 18χρονη κόρη της Zahara, η οποία κατάγεται από την Αιθιοπία, υποβλήθηκε σε μια ιατρική επέμβαση όπου της είπαν να κοιτάξει για ροζ χρώμα γύρω από τα σημεία των τομών της ώστε να ελέγξει για ακατάλληλη επούλωση.

«Έκανα μια συζήτηση με την κόρη μου, γνωρίζοντας και οι δύο μας ότι θα έπρεπε να ψάξουμε για σημάδια μόλυνσης με βάση τις δικές μας γνώσεις και όχι με βάση αυτά που είχε πει η νοσοκόμα, παρά τις αναμφίβολα καλές προθέσεις της. Η νέα τεχνική είναι έως και πέντε φορές πιο αποτελεσματική στην ανίχνευση μελανιών από ό,τι το λευκό φως, ακόμη και τέσσερις εβδομάδες μετά τον τραυματισμό. Οι μώλωπες είναι ένα συχνό σημάδι κακοποίησης, και όμως, οι έγχρωμοι επιζώντες συχνά δεν έχουν τραυματισμούς που να μπορούν να γίνουν αντιληπτοί με γυμνό μάτι, οπότε δεν εντοπίζονται από τους γιατρούς και τους διασώστες. Για τα θύματα κακοποίησης, τα αποδεικτικά στοιχεία του τραυματισμού είναι συχνά ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση σε νομική προστασία και θεραπεία σωματικής και ψυχικής υγείας, καθιστώντας τον ρόλο των επαγγελματιών υγείας κρίσιμο. Χωρίς τη χρήση της καλύτερης διαθέσιμης τεχνολογίας για την ανίχνευση μελανιών, οι έγχρωμοι επιζώντες κακοποίησης βρίσκονται σε σημαντικό μειονέκτημα όσον αφορά τη σωστή αναγνώριση και τεκμηρίωση των τραυματισμών τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για περαιτέρω κακοποίηση και έχουν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν δικαιοσύνη ή ιατρική περίθαλψη», έγραψε η Jolie.

https://www.instagram.com/p/CXlW80XLaRY/

Και πρόσθεσε: «Ας είμαστε ξεκάθαροι: η φυλετική προκατάληψη στη συλλογή εγκληματολογικών στοιχείων είναι μόνο μία πτυχή πολύ μεγαλύτερων κοινωνικών ζητημάτων που οδηγούν σε ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη και φυλετικά μεροληπτικά αποτελέσματα στην υγεία. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον απαράδεκτο, δυσανάλογο αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στις έγχρωμες κοινότητες της Αμερικής και όλοι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Με βάση την εμπειρία και όλα όσα έμαθα από τους ειδικούς, αναγκάστηκα να υποστηρίξω τη συμπερίληψη ενός προγράμματος επιχορήγησης για μη προκατειλημμένη εγκληματολογική τεχνολογία στο νόμο του 2022 για την ανανέωση του νόμου περί βίας κατά των γυναικών, ο οποίος έχει πλέον υπογραφεί ως νόμος. Αυτό το πρόγραμμα επιχορήγησης είναι μια ευκαιρία να στηρίξουμε τους επαγγελματίες υγείας στο κρίσιμο έργο τους. Η προηγμένη τεχνολογία θα πρέπει να είναι καθολικά διαθέσιμη στο πλαίσιο της προσπάθειας να σωθούν ζωές και να βελτιωθούν τα νομικά αποτελέσματα για τους επιζώντες της κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων μεθόδων για την ανίχνευση και τη μέτρηση της θερμότητας στο σημείο του τραυματισμού, ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματος».

Ο Brad Pitt στα 59 του εξελίσσεται σε πραγματικό Benjamin Button στα νέα πλάνα από τη Γαλλία

https://www.instagram.com/p/Ctuq-9hpILa/

Η Χολυγουντιανή σταρ τόνισε ότι ακόμη και η οικογένειά της, η οποία έχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη, υποφέρει από την ανισότητα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης συμπεριλαμβανομένης της προτεραιότητας του λευκού δέρματος στην ιατρική.

«Από την τεχνολογία μέχρι τη βελτίωση της ποικιλομορφίας και της εκπροσώπησης στην ιατρική έρευνα και εκπαίδευση, είναι καιρός να αγκαλιάσουμε νέες λύσεις», κατέληξε η Angelina Jolie.

Πηγή κεντρικής: apimages.com