Η Ελένη Μενεγάκη έδωσε συμβουλές για να κάνεις καριέρα στην TV αλλά παρέλειψε κάτι σημαντικό

Κατερίνα Μπούσιου
Η Ελένη Μενεγάκη έδωσε συμβουλές για να κάνεις καριέρα στην TV αλλά παρέλειψε κάτι σημαντικό

Τα 30 χρόνια εμπειρίας της, η Ελένη Μενεγάκη τα συνόψισε σε μερικές φράσεις για όλους τους επίδοξους νέους παρουσιαστές. 

Η Ελένη Μενεγάκη αποτελεί με τη δική της προσωπική πορεία το καλύτερο μάθημα για όλους, για το πώς πρέπει και μπορείς να διαχειριστείς την καριέρα σου. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον όμως, όταν αποφασίζει να μιλήσει να την ακούς, δίνοντας συμβουλές προς τους νεότερους. Αυτό έκανε και στη χθεσινή της εκπομπή. Μόνο που παρέλειψε κάτι σημαντικό.

https://www.instagram.com/p/CxXqv4Rr3Po/

Η τεχνική του συμβολαίου και το «Όλοι είναι ίσοι»

Η Ζήνα Κουτσελίνη, φίλη και παλαιά συνεργάτης της Ελένης Μενεγάκη είχε συνοψίσει σε μία φράση στο παρελθόν, το συστατικό της τηλεοπτικής επιτυχίας, λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση αν «τρυπάς» το γυαλί, αν ο κόσμος γοητευτεί από το σύνολο της προσωπικότητάς σου, να μην κάνεις επιτυχία. Να μη σε κρατήσει το κοινό μπροστά από την οθόνη. Για όσο εκείνο αποφασίσει.

Κάτι που δυστυχώς ξεχνούν όσοι θέλουν τα τελευταία χρόνια, να βρεθούν μπροστά από το γυαλί. Η φιλοδοξία αυτή όπως και φιλοδοξία να παραμείνεις μπροστά, φυσικά και είναι θεμιτή.

https://www.instagram.com/p/CxX8fYWLT1r/

Το εξήγησε η Ελένη με τον πιο ωραίο τρόπο στην χθεσινή της εκπομπή: «Προς συζήτηση είναι πώς κάνουμε τη δουλειά μας και γιατί ο καθένας μας κάνει την εκπομπή που κάνει. Αυτό είναι το θέμα. Τώρα, άλλον τον οδηγεί η ανάγκη να δουλέψει για να πάρει καλύτερα χρήματα, άλλον γιατί τον ενδιαφέρει να είναι στην τηλεόραση έτσι για τον εαυτό του και το είναι του, άλλον γιατί δοκίμασε αυτόν τον χώρο και του ταιριάζει. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι κανείς στην τηλεόραση, το τι κάνει ο καθένας έχει σημασία. Τι με νοιάζει εμένα ποιος το κάνει για τα λεφτά, ποιος το κάνει για κάτι άλλο; Μ' αρέσει αυτό που βλέπω; Εγώ εκεί μένω. Αυτό που αποζητώ στην τηλεόραση είναι να υπάρχει ποικιλία».

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε και στα λεγόμενα πάνελ, ή αλλιώς στους συμπαρουσιαστές μίας εκπομπής: «Σε μία εκπομπή, αν έχει πέντε ανθρώπους, ξεχωρίζουν και οι πέντε. Άλλος φαίνεται πιο λίγο, άλλος λάμπει περισσότερο, εξαρτάται».

Και αν κάποιος από αυτούς έχει τη φιλοδοξία να κάνει μόνος του ή μόνη της εκπομπή στο μέλλον; Εκεί η Ελένη έδωσε μαθήματα τακτικής συμβολαίου και εργασιακής συμπεριφοράς: «Για να βρει κανείς τη θέση του, να του δοθεί η ευκαιρία αν έχει όνειρο να βγει μπροστά, πρέπει να λέει κάθε χρόνο: «Θα ανανεώνω γιατί ακόμα δεν έχω φτάσει εκεί που θέλω...Να βάζεις τον προγραμματισμό σου εσύ. Για να σε «βουτήξουν» οι άλλοι».

Εδώ σε αυτό το σημείο η Ελένη παρέλειψε κάτι σημαντικό. Ή μπορεί να μην ήθελε να υπεραναλύσει εκείνη τη στιγμή το ζητούμενο. Ωραίες οι φιλοδοξίες, αλλά πρέπει και αυτός που θέλει να βρίσκεται μπροστά στο γυαλί όπως οι προκάτοχοί του, να έχει και τα απαιτούμενα προσόντα. Να είναι εργατικός ή εργατική, να μη θεωρεί ότι μόνο επειδή λέει την άποψή του σε μία εκπομπή, είναι περιζήτητος. Να μην υπερεκτιμά τις δυνατότητές του. Και το κυριότερο: Να μη δείχνει διαρκώς σε όλους εμάς πως θέλει να το κάνει πάση θυσία και κάποιοι άλλοι (τα στελέχη των καναλιών δηλαδή) είτε από άγνοια, είτε από πρακτική, να τον ή την αγνοούν.

Απλά: Να έχει δουλέψει. Να έχει φέρει μία νέα είδηση. Να έχει άποψη που μετρά. Να κάνει ρεπορτάζ. Να ψυχαγωγεί με τρόπο διαφορετικό. Να είναι γενικά διαφορετικός για να μας κάνεις εμάς, το κοινό, να σε θεωρούμε σημαντικό. Η παθογένεια της ελληνικής τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια εστιάζεται και στην φιλοδοξία όλων, να μας δείξουν ότι είναι opinion masters. Αν είσαι καλός σε ένα πάνελ, σημαίνει ότι θα είσαι καλός και ως παρουσιαστής; Φυσικά και όχι.

Με λίγα λόγια, αν έχεις το ταλέντο και δουλέψεις, ναι, μπορείς να έχεις την ευκαιρία να λάμψεις. Η Ρούλα Κορομηλά, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, ο Χρήστος Φερεντίνος, η Ναταλία Γερμανού και ο Γιώργος Λιανός από τους νεότερους (και πολλοί και πολλές άλλες για να μην αδικήσουμε κανέναν) είναι το καλύτερο παράδειγμα. Δεν χρειάζεται μόνο να έχεις τύχη (σημαντική και αυτή) για να τα καταφέρεις ή το καλό timing. Πρέπει να δείξεις γιατί είσαι γενικώς απαραίτητος/η.

Και αν έχεις όλα αυτά, μπορεί να ακολουθήσεις και την τακτική με το συμβόλαιο που σου πρότεινε η Ελένη.