Είχε φανεί από πέρυσι η τεράστια εκτίμηση του Τσαφούλια στη Μαίρη Χρονοπούλου- Όλα τα λόγια «μάθημα»

Γεωργία Βλαχοπούλου
Είχε φανεί από πέρυσι η τεράστια εκτίμηση του Τσαφούλια στη Μαίρη Χρονοπούλου- Όλα τα λόγια «μάθημα»

Δεν χρειάζεται να πεθαίνει κάποιος για να τον τιμούμε με βραβεία και βαρύγδουπες δηλώσεις κατόπιν εορτής. Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης είχε δώσει την ευκαιρία σε μια σπουδαία ηθοποιό να παίξει την ώρα που ο ηλικιακός ρατσισμός υπάρχει όσο ποτέ. «Σε ό,τι αφορά στο γύρισμα; Με μεταχειρίστηκαν σαν πορσελάνη της Δρέσδης», είχε πει η ντάμα του κινηματογράφου.

Η Μαίρη Χρονοπούλου, μία από τις μεγαλύτερες star του ελληνικού κινηματογράφου, «έφυγε» από τη ζωή την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, σε ηλικία 90 ετών. H ηθοποιός τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, μετά από ένα ατύχημα που είχε στο σπίτι της. Παρότι, η υγεία της είχε κλονιστεί πολλές φορές, με την ίδια να καταφέρνει να ανακάμπτει και να βγαίνει πιο δυνατή, αυτή ήταν τελικά η φορά που έμελλε να μην τα καταφέρει.

«Έφυγε» από τη ζωή η Μαίρη Χρονοπούλου, η μεγάλη ντάμα του ελληνικού κινηματογράφου

https://www.instagram.com/p/CSEdqH6A975/

Μετά τον θάνατό της, στο προφίλ της στα social media δημοσιεύτηκε και η εξής τελευταία ανάρτηση από τον διαπιστευμένο επικοινωνιολόγο της Γιάννη Αρμουτίδη: «Σας αγάπησα… Θα σας αγαπώ για πάντα. Συγχωρέστε με που δεν μπορώ να πω στον κάθε έναν από σας, ευχαριστώ! Αντίο!» Μ.Χ.

https://www.instagram.com/p/CyGkphVoRQX/

Το συγκινητικό «αντίο» του Σωτήρη Τσαφούλια και η συνεργασία του με τη Μαίρη Χρονοπούλου

Ο τελευταίος ρόλος της Μαίρης Χρονοπούλου ήταν στην τελευταία σεζόν της σειράς «Έτερος Εγώ: Νέμεσις» του Σωτήρη Τσαφούλια. Ο σκηνοθέτης είχε αναφέρει ότι ήταν μεγάλη του τιμή που σκηνοθέτησε τη μεγάλη αυτή πρωταγωνίστρια, ενώ κι η Μαίρη Χρονοπούλου είχε αναφέρει πως η συνεργασία τους ήταν άψογη.

Όταν ο Άλκης Κούρκουλος μίλησε για τη νονά του & μεγάλη ντάμα του κινηματογράφου, Μαίρη Χρονοπούλου

«Οι ημέρες δουλειάς μου στα Μέγαρα ήσαν υποδειγματικές. Και να αρχίσουμε από τη μετακίνηση μου; Ξέρω πως ο Σωτήρης Τσαφούλιας δεν αγαπά τα τζιπ. Εγώ τα λατρεύω. Φρόντισε για τις μετακινήσεις μου να υπάρχει ένα τζιποειδές SUV με έναν κουλτουριάρη και σινεφίλ οδηγό τον κ. Μανώλη που περάσαμε 4 αξέχαστες ημέρες αναλύοντας πλάνο πλάνο τις ταινίες που μας άρεσαν. Ύψος! Σε ό,τι αφορά στο γύρισμα; Με μεταχειρίστηκαν σαν πορσελάνη της Δρέσδης. Και για τις ψιλοπολικές συνθήκες του περιβάλλοντος, μετά από κάθε πλάνο με κουκούλωναν με κουβερτούλες και άφθονες θερμοφόρες. Όλο το συνεργείο ήταν θεϊκό! Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς με τέτοιον big boss!! Σωτήρη αγάπη μου είσαι ό, τι πιο σημαντικό έτυχε στη ζωή μου. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ για όλα! Μαίρη για πάντα!» είχε γράψει η ίδια.

xronopoulou-tsafoulias1.jpg.png

Μάλιστα, όταν εκείνη ήταν καλεσμένη της εκπομπής Ενώπιος Ενωπίω, είχε εμφανιστεί κι ο σκηνοθέτης για να μιλήσει για τη συνεργασία του με αυτόν τον «μύθο» - όπως την αποκάλεσε - προκαλώντας συγκίνηση στην ηθοποιό. Χαρακτηριστικά, εκείνος δήλωσε εκείνη τη βραδιά στον Νίκο Χατζηνικολάου: «Είναι μια στιγμή που δεν την περιγράφουν τα λόγια, το να σκηνοθετήσεις ένα «μύθο», όπως είναι η Μαίρη Χρονοπούλου και το εντυπωσιακό θέλω να πω είναι ότι συνήθιζα να λέω ότι όταν θεωρείς κάποιον άνθρωπο «μύθο» καλό είναι να μένεις μακριά του για να γλιτώνεις τις απογοητεύσεις. Το συγκλονιστικό με τη Μαίρη Χρονοπούλου, όταν τη γνωρίσει κανείς από κοντά, όταν γνωρίσει τη Μαίρη πέρα από την «κυρία Χρονοπούλου» είναι ότι όχι απλά επιβεβαιώνει τον όρο της λέξης «μύθος» αλλά την ξεπερνά».

O Σωτήρης Τσαφούλιας, λοιπόν, «αποχαιρέτησε» τη μεγάλη ηθοποιό με μια ανάρτησή του στα social media, με μια κοινή τους, πολύ τρυφερή φωτογραφία από τα γυρίσματα του Έτερος Εγώ, στην οποία έγραψε τα εξής ιδιαίτερα λόγια: «Μια Ψυχή που ταλαιπωρήθηκε όσο λίγες και που φώτισε τις καρδιές μας, πάει τώρα να φωτίσει και το Σύμπαν. Κάνε αυτό που ξέρεις και μπορείς. Πέτα και λάμψε. Μόνο ευγνωμοσύνη».

Το συγκινητικό «αντίο» του «άγγιξε» όλον τον κόσμο γιατί - πέρα από τα λίγα και με ουσία λόγια του - όπως έγραψαν πολλοί στα σχόλια κάτω από την ανάρτησή του, αυτός ήταν ο λόγος που κατάφερε το κοινό να απολαύσει για μια τελευταία φορά την ηθοποιό.

Η τελευταία της συνέντευξη

Λίγες μέρες πριν το μοιραίο ατύχημα η Μαίρη Χρονοπούλου είχε δώσει συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή της Ελένης Τσολάκη. Σε αυτή της την συνέντευξη η ηθοποιός μίλησε και για την προσωπική της ζωή και πώς οι ρόλοι της την «έκαψαν» στις σχέσεις της, αφού την έκαναν να μοιάζει «ελαφρών ηθών», ενώ εκείνη δεν ήταν τόσο «ζωηρή», όπως φαινόταν στις ταινίες.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως έχει ερωτευθεί «μιάμιση φορά», με τον άντρα από τον μοναδικό και σύντομο γάμο που έκανε να μην συμπεριλαμβάνεται, όπως είπε στις «αγάπες» της. Ταυτόχρονα, εξομολογήθηκε πως θα ήθελε να έχει έναν άνθρωπο στη ζωή της, έστω να της συμπαραστέκεται απλά λεκτικά, ειδικά όλες τις φορές που υπήρχαν σοβαρά θέματα με την υγεία της.

«Οι συνθήκες ήταν μοιραία άτυχες, που κατάφερα να μην αποκτήσω ένα δικό μου παιδί. Αν γύριζα πίσω τον χρόνο θα έκανα παιδιά. Μετά το σκέφτηκα...έχω τόσο μεγάλο δεσμό με το «Χαμόγελο του Παιδιού» - ως γνωστόν - έχω δώσει τα πάντα, είναι η οικογένειά μου κι έτσι έχω 34.000 παιδιά. Εκεί έχω την οικογένειά μου».

Ο καλλιτεχνικός χώρος «αποχαιρέτησε» τη σπουδαία ντάμα

Φυσικά όλος ο καλλιτεχνικός - αλλά και μη - χώρος αποχαιρέτησε τη σπουδαία πρωταγωνίστρια με λόγια αγάπης και συγκίνησης. Ανάμεσά τους και ο Γιάννης Στάνκογλου, τον οποίο η Μαίρη Χρονοπούλου εκτιμούσε πολύ σαν ηθοποιό και είχε πάει αρκετές φορές να τον δει στο θέατρο.

Ο ηθοποιός μιλώντας για εκείνη ανέφερε: «Η Μαίρη ήρθε στο θέατρο και με είδε, βγήκαμε αρκετές φορές μαζί μέχρι τις 4-5 τα ξημερώματα. Χάρηκα πολύ που τη γνώρισα και στεναχωριέμαι που χάθηκε έτσι, χωρίς να προλάβω να την χαιρετήσω. Θα την κρατάω μέσα μου ως έναν ζωντανό άνθρωπο με εξαιρετικό μυαλό, σπίθα, φωτιά και τρομερές εμπειρίες. Είπαμε πολλά μεταξύ μας και η λύπη είναι μεγάλη. Θυμάμαι τη ζωντάνια της. Για εμένα είναι ένα μάθημα ζωής η γνωριμία μου μαζί της. Μου είχε δώσει πολλές συμβουλές για τη δουλειά μου. Μου έλεγε τι να προσέξω...Κάναμε πολλές κουβέντες για την υποκριτική και για πολλά άλλα. Ήταν πάντα to the point».

Ο Στέφανος Κορκολής, μιλώντας στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» αναφέρθηκε στη μοναδική σχέση που είχαν λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι πολύ στενοχωρημένος που έφυγε η Μαιρούλα μου και η Μαιρούλα όλων. Τι να πω… Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να πεις πολλά πράγματα. Μιλάγαμε ατελείωτες ώρες στο τηλέφωνο. Κάθε Κυριακή ήταν το τηλεφώνημά μας, που θα λέγαμε τα διάφορά μας. Ήταν μία προσωπικότητα απίστευτη, με τόσες γνώσεις, με απίστευτη φινέτσα. Η Μαίρη ήταν μία αρχόντισσα».

Και η ηθοποιός Βάσια Παναγοπούλου στην ίδια εκπομπή, μίλησε για τη συνεργασία που είχαν στην παράσταση «Χειροκροτήματα» σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη στο θέατρο Αλίκη, αναφέροντας τα εξής για την προσωπικότητα της ηθοποιού: «Ήμουν πολύ τυχερή που συναντήθηκα μαζί της. Ήταν ένα πρόσωπο μυθικό για μένα. Ήταν άνθρωπος δοτικός. Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά σε αυτή τη ζωή, ότι την λάτρεψε το σινεμά, την λάτρεψε και ο αγαπημένος μας Γιάννης Δαλιανίδης. Συζητούσαμε πολύ για τον Γιάννη Δαλιανίδη και το σινεμά, την εποχή που εκείνη μεσουρανούσε. Ήταν γυναίκα πραγματικά του γλεντιού. Είχαμε μία παράσταση πολύ δύσκολη και μου έλεγε που θα πάμε να βγούμε έξω μετά. Ήταν πολύ έξω καρδιά, ήταν άνθρωπος χορτασμένος».

Ο Γιάννης Βογιατζής μάλιστα, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στον κινηματογράφο είπε για εκείνη: «Η Μαιρούλα μας μάς λείπει τώρα. Και άλλα είχαμε συμφωνήσει με τη Μαίρη, να πηγαίναμε κάπως αλλιώς στη ζωή μας. Δεν πειράζει, μου την έσκασε κι έφυγε πρώτη η Μαίρη. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, μια εκπληκτική ηθοποιός και μια θαυμάσια τραγουδίστρια».

Τα λόγια του πνευματικού της

Η Μαίρη Χρονοπούλου ήταν επίσης ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος και μάλιστα το σπίτι της στην Παιανία βρισκόταν απέναντι από ένα μικρό μοναστήρι. Ο πνευματικός της τα τελευταία 28 χρόνια εμφανίστηκε στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου μιλώντας με πολύ όμορφα λόγια για το «το κοριτσάκι του, τη Μαίρη, τη μάνα του, την αδερφή του», όπως είπε.

«Έχασα το κοριτσάκι μου. Έχασα την Μαίρη, την μάνα μου, την αδερφή μου. Ήμασταν 28 χρόνια αυτοκόλλητοι, μέρα νύχτα μαζί. Το μοναστήρι μας είναι ακριβώς απέναντι από το σπίτι της. Λένε «πέθανε η Μαίρη». Δεν πέθανε η Μαίρη, ζει. Την νιώθω κοντά μου, θα μου λείψει. Τα βράδια τα περνούσαμε μαζί. Με έπαιρνε τηλέφωνο και μιλούσαμε μέχρι το πρωί. Πήγαινα πολλές φορές και την έβλεπα στην Αθήνα. Είχε κάλους φίλους, αλλά έλεγε αυτά που ήθελε. Σε εμένα έλεγε αυτά που δεν ήθελε, αυτή ήταν η διαφορά. Ήταν η οικογένειά μου. Πονάω και στεναχωριέμαι, πιστεύω δεν θα το ξεπεράσω. Της έλεγα να μην μένει μόνη της» δήλωσε φανερά συγκινημένος εκείνος.