Μαντώ Γαστεράτου: Ο λόγος που ξεκίνησε ψυχοθεραπεία πριν από 6 χρόνια κι η νέα της ιδιότητα

Γεωργία Βλαχοπούλου
Μαντώ Γαστεράτου: Ο λόγος που ξεκίνησε ψυχοθεραπεία πριν από 6 χρόνια κι η νέα της ιδιότητα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η Μαντώ Γαστεράτου μίλησε με ειλικρίνεια για τα συναισθήματα που την οδήγησαν να ξεκινήσει πριν από 6 χρόνια ψυχοθεραπεία και το πώς βιώνει τα ίδια συναισθήματα σήμερα.

Κάθε χρόνο, στις 10 του Οκτώβρη έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Με αφορμή λοιπόν, αυτή την μέρα η Μαντώ Γαστεράτου, έκανε ένα post στο προφίλ της στο Instagram, στο οποίο ήθελε να μοιραστεί τους λόγους που οδήγησαν εκείνη στο να ξεκινήσει πριν από 6 χρόνια την ψυχοθεραπεία.

Το post της Μαντώς με τη δική της εμπειρία

Η Μαντώ έχει μιλήσει πολλές φορές για θέματα που την απασχολούν και είτε είχαν σχέση με τη μητρότητα είτε με την εμφάνισή της. Αυτή τη φορά η ίδια αποφάσισε να μιλήσει για την ψυχική της υγεία, κάτι για την οποία δεν είναι ταμπού.

Ο όρος ψυχική υγεία, άλλωστε δεν είναι απαραίτητο να αφορά μόνο κλινικές περιπτώσεις που χρήζουν αγωγής. Ένας ορισμός της ψυχικής υγείας λέει πως είναι «μια κατάσταση ευεξίας στην οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του ικανότητες , μπορεί να αντιμετωπίσει το φυσιολογικό στρες της ζωής και μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και γόνιμα προσφέροντας στην κοινότητα». Πόσες φορές λοιπόν, κάποια άτομα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μόνα τους το καθημερινό στρες ή δεν αισθάνονται ευεξία ή δεν μπορούν να κατανοήσουν πως έχουν ικανότητες με αποτέλεσμα να αισθάνονται «ανίκανα»;

Όπως θα διαβάσεις πιο κάτω η Μαντώ Γαστεράτου, σύμφωνα με την δική της εμπειρία ξεκίνησε την ψυχοθεραπεία για να βάλει σε μια τάξη τα συναισθήματά της - που κάποιες φορές δεν μπορούσε να διαχειριστεί - αλλά και τις σκέψεις της, τα όνειρα, τους στόχους της.

«Το 2017 κουβαλούσα δύο βαλίτσες γεμάτες αναμνήσεις, όνειρα, στόχους, φοβίες, εμπειρίες, τραύματα ψυχικά, ανασφάλειες, προσδοκίες, συναισθήματα... Όλα μπερδεμένα στο μυαλό και στην καρδιά μου. Το φορτίο άλλοτε έμοιαζε ασήκωτο και μερικές στιγμές ελαφρύ σαν πούπουλο. Όλα τα συναισθήματα μέσα μου ατακτοποίητα, μπερδεμένα... μερικές φορές τυχαίνει να φεύγουμε βιαστικά για κάποιο προορισμό και ετσι πετάμε στις αποσκευές μας χρήσιμα και άχρηστα πράγματα. Ο δρόμος έμοιαζε μακρινός και άγνωστος, το τοπίο ομιχλώδες και οι προσδοκίες μου μεγάλες.

387484455_3609030125999414_8726638724767470192_n.jpg

«Ναι ίσως υπάρχουν ημέρες που θα ήθελα να τις ξεφορτωθώ, υπάρχουν και μέρες όμως που τις ανοίγω και νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη για όλα αυτά τα καλά που κουβαλώ στον άγνωστο μέχρι στιγμής προορισμό μου. Ίσως τώρα να μην είναι και τόσο τρομακτική η διαδρομή.
Υπάρχουν μέρες που το ταξίδι συνοδεύουν ηλιόλουστες ημέρες γεμάτες φως και άλλες που είναι σκοτεινές και βρέχει. Ακόμα και αυτές είναι χρήσιμες» γράφει στην ανάρτησή της η ίδια για τα συναισθήματά της που τώρα πια μπορεί να τα διαχειρίζεται καλύτερα απ' ότι πριν, χωρίς πια να αισθάνεται το ίδιο βάρος.

https://www.instagram.com/p/CyOB26Ho5rm/

Η νέα της ιδιότητα

Στην συνέχεια του post της στο Instagram η Μαντώ Γαστεράτου, αποκάλυψε και μια νέα της ιδιότητα, αυτή της ψυχοθεραπεύτριας - συμβούλου ψυχικής υγείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια λίγο πιο κάτω:

«Έξι υπέροχα χρόνια θεραπείας, εξέλιξης και διεύρυνσης! Ένα σπουδαίο θεραπευτικό ταξίδι, δικό μου-ολόδικό μου! Το καλύτερο δώρο που μου χάρισα και μου χαρίζω τόσα χρόνια! Σήμερα πια ως ψυχοθεραπεύτρια σε εκπαίδευση και σύμβουλος ψυχικής υγείας σε πρακτική εξάσκηση νιώθω υπερήφανη, ήρεμη και δυνατή να συνεχίσω το θεραπευτικό μου ταξίδι με εισιτήριο ανοιχτό και προορισμό τα βάθη της ψυχής μου... Με αφορμή αυτή την σπουδαία ημέρα, την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, θα ήθελα να σε παρακινήσω να ξεκινήσεις το δικό σου ταξίδι, είναι ότι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου και σε αυτούς που αγαπάς!».

Η Μαντώ είχε μιλήσει γι' αυτήν της την επιθυμία στη συνέντευξη που είχε δώσει στην εκπομπή της Ελένης Χατζίδου και του Ετεοκλή Παύλου τον περασμένο Απρίλιο, λέγοντας: «Αποφάσισα να εκπαιδευτώ ως σύμβουλος ψυχικής υγείας. Έχουν αλλάξει τελείως οι προτεραιότητές μου, στην παρούσα φάση της ζωής μου δεν θα άντεχα να λείπω περισσότερες ώρες από το σπίτι για να δουλέψω στην τηλεόραση. Έχουν γίνει προτάσεις, όταν είμαι έτοιμη και εφόσον βρεθεί ένα project στο δικό μου φάσμα ενδιαφερόντων, το συζητάμε. Θα ήθελα να κάνω μία εκπομπή για την ψυχή».

Κι όπως φαίνεται τελικά τα κατάφερε.