H Μαντώ Γαστεράτου έγινε η φωνή όλων των γυναικών απαντώντας σε σχόλιο για το αν είναι «καλή μητέρα»

Γεωργία Βλαχοπούλου
H Μαντώ Γαστεράτου έγινε η φωνή όλων των γυναικών απαντώντας σε σχόλιο για το αν είναι «καλή μητέρα»

«Ο αγώνας με τα στερεότυπα είναι δύσκολος, σκληρός και συχνά άνισος. Αλλά θα αξίζει πάντα τον κόπο» έγραψε η Ράνια Θρασκιά για το σχόλιο που δέχθηκε η Μαντώ Γαστεράτου.

Η Μαντώ Γαστεράτου είναι πολύ ενεργή στο Instagram και πολύ συχνά μοιράζεται στιγμές με τα παιδιά της αλλά και διάφορες ανησυχίες που έχει τόσο σχετικά με τη μητρότητα όσο και με άλλα θέματα που μπορεί να αφορούν μια γυναίκα. Η ίδια τις τελευταίες μέρες όπως ενημέρωσε τους διαδικτυακούς της φίλους ταλαιπωρείται λίγο με την υγεία της, αφού κόλλησε στρεπτόκοκκο από τον 3χρονο γιο της, Γιώργο.

370112608_391532923202282_8400479987709119132_n.jpg

Μέσα βέβαια, στην ασθένειά της όπως έγραψε η ίδια σε ανάρτησή της δέχθηκε ένα πολύ αναχρονιστικό και αρκετά επικριτικό σχόλιο από μια γυναίκα, όπως καταλάβαμε από την ανάρτηση που έκανε. Στο σχόλιο η follower της με αφορμή το βιβλίο που διάβαζε για να περάσει πιο ευχάριστα η ταλαιπωρία της από την ίωση με τίτλο «Κακή νοικοκυρά, μέτρια μαγείρισσα, τουρίστρια μάνα» της Μανίνας Ζουμπουλάκη, έγραψε τα εξής:

«Ο τίτλος ταιριάζει σε πολλές από εσάς. Κομμωτήρια, γυμναστήρια, μασάζ, ρούχα, καλλυντικά. Αυτό που χαρακτηρίζει τις περισσότερες και έχουν χάσει κάθε αξία που υπήρχε κάποτε. Και δήθεν στο βωμό του φεμινισμού και της ανεξάρτητης γυναίκας. Δεν λέω να μην περιποιούμαστε τους εαυτούς μας, αλλά να τα συνδυάζουμε και με τα υπόλοιπα. Αυτές είναι πραγματικές γυναίκες, που μπορούν να είναι κοκέτες και νοικοκυρές και όχι φρου φρου όλη μέρα αλλά τα υπόλοιπα στον κόκορα».

Snapinsta.app_403835459_1211867099748362_4255589347406017583_n_1080.jpg

H Μαντώ Γαστεράτου θέλοντας να βάλει τα «πράγματα» στη θέση τους απάντησε στο συγκεκριμένο σχόλιο και κοινοποίησε την απάντησή της αυτή με την ελπίδα να σταματήσουν πλέον, αφενώς τέτοιου είδους σχόλια από γυναίκα σε γυναίκα και αφετέρου για δώσει το μήνυμα σε κάθε μία είτε είναι μανούλα είτε όχι πως δεν υπάρχει λόγος να καταπιέζεται καθημερινά για να είναι «τέλεια» σε όλα. Είμαστε άνθρωποι και δεν γίνεται να είμαστε σε όλα καλοί και καθημερινά, πόσο μάλλον μια γυναίκα που πρέπει να είναι στην καθημερινότητά της και καλή επαγγελματίας και καλή σύντροφος και καλή μαμά.

«Εκ μέρους των πολλών από εμάς, αναρωτιέμαι πόσα κιλά "καλής μητέρας”, "σωστής γυναίκας" κτλ, νομίζετε πως χρειάζονται να μπουν στη ζυγαριά για να χαρακτηριστεί μια γυναίκα, στη σήμερον ημέρα ως "καλή μάνα" - "σωστή γυναίκα, νοικοκυρά". Επίσης, συνεχίζω να αναρωτιέμαι πώς μια βαμμένη ρίζα, ένα φροντισμένο σώμα, μια περιποιημένη αμφίεση και γενικότερα μια αυτοφροντίδα στα μέσα και τα έξω μας, μπορούν να συμβάλλουν στο να γκρεμίσουν ένα ολόκληρο αξιακό σύστημα. Έχετε δίκιο λέγοντας ότι ο φεμινισμός και η γυναικεία ανεξαρτησία χρησιμοποιούνται ως έννοιες. Αυτός είναι και ο σκοπός τους άλλωστε. Και χίλια μπράβο μας που επηρεαζόμαστε και επηρεάζουμε και άλλες γυναίκες μέσω αυτών. Θα τολμήσω να κάνω μια πιο light ερμηνεία των λεγομένων σας και να υποθέσω πως είστε τελειομανής, αν και δυστυχώς πιστεύω πως υπάρχει ένας λανθάνων θυμός προς το γυναικείο φύλο στα λεγόμενά σας. Μας λέτε λοιπόν, πως όλες οι "πραγματικές γυναίκες” μπορούν να είναι και κοκέτες και νοικοκυρές ταυτόχρονα. Θέλω να ελπίζω πως η άποψή σας εκφράζει τη μειοψηφία των ανθρώπων που απαρτίζουν την κοινωνία μας στο σήμερα. Η δική σας εξιδανικευμένη εκδοχή των γυναικών, χρειάζεται αποκαθήλωση τώρα!» έγραψε αναλυτικά στην follower της η Μαντώ Γαστεράτου.

Αρκετές από τις γιαγιάδες μας, τις μανάδες μας, τις θείες μας, τις δασκάλες μας κτλ, που ήταν και κοκέτες, και μανάδες, και νοικοκυρές ταυτόχρονα, έζησαν μια ζωή μη βιωμένη στην προσπάθειά τους να είναι τέλειες σε όλα. Ήταν μεγάλο το τίμημα βλέπετε που πλήρωναν καθημερινά, για να μην πέσει η παντόφλα του συζύγου και να μην έχει να λέει η γειτόνισσα. Γυναίκες που έμαθαν να ετεροκαθορίζονται και να παίρνουν αξία μόνο μέσα από την ευχαρίστηση των άλλων...Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές - τις δικές μας και όχι μόνο - εσωτερικευμένο άγχος, θυματοποίηση, καταπίεση, θυμό, θλίψη κλπ. Αφήστε λοιπόν, τη σύγχρονη γυναίκα, μητέρα, μανούλα, μαμά να φροντίζει τον εαυτό της, να νιώθει ευτυχισμένη, ελέυθερη, ολοκληρωμένη...γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μεγαλώσει χαρούμενα παιδιά και ισορροπημένους ενήλικες!

«Μίλησες για όλες μας»

Η απάντηση της Μαντώς Γαστεράτου «αγκαλιάστηκε» από όλες πολλές γυναίκες, οι οποίες «ταυτίστηκαν» όπως έγραψαν μαζί της, αφού όλοι πρέπει να καταλάβουμε πως οι γυναίκες είναι άνθρωποι κι όχι «ρομπότ, για να τα κάνουν όλα τέλεια και σωστά. Αρκετές ήταν και οι γνωστές Ελληνίδες που πήραν θέση σχολιάζοντας την ανάρτησή της.

Η Ράνια Θρασκιά έγραψε για παράδειγμα: «Ο αγώνας με τα στερεότυπα είναι δύσκολος, σκληρός και συχνά άνισος. Αλλά θα αξίζει πάντα τον κόπο. Για κάθε κορίτσι που θα μάθει να αγαπάει και να σέβεται τον εαυτό του. Για κάθε γυναίκα που θα αντέχει να ακολουθεί τα όνειρά της και να διαμορφώνει την ταυτότητά της με μοναδικό κριτήριο την αλήθεια της. Τις ανάγκες και τις επιθυμίες της. Για κάθε μαμά που χρειάζεται στήριξη και φροντίδα από όπου μπορεί να της δοθεί για να καταφέρει να βγάλει κάθε επόμενη μέρα και κάποιες ευλογημένες από αυτές, να νιώθει χαρά μέσα από το ρόλο της και τη σύνδεση με τα πολύτιμα μικρά της. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να φωνάζουμε ή να ψιθυρίζουμε ότι η μοναδική μας υποχρέωση είναι να είμαστε χαρούμενες και να αγκαλιάζουμε με αγάπη και τρυφερότητα το κοριτσάκι μέσα μας που ονειρεύεται αένεα.

377294408_1913630912402980_8676409397541812468_n.jpg

H Πηνελόπη Αναστασοπούλου από την άλλη θεώρησε ευτυχές το γεγονός πως δόθηκε απάντηση σε ένα τέτοιο σχόλιο, έτσι ώστε σιγά σιγά να αλλάζουν οι νοοτροπίες προς το καλύτερο. «Εγώ θα πω πως χαίρομαι που έρχονται αφορμές που μας δίνουν την ευκαιρία να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους μιας και ο κόσμος που ζούμε απέχει έτη φωτός απ' την τελειότητα του οποιουδήποτε και είμαι χαρούμενη που υπάρχουν γυναίκες σαν κι εσένα που με ευγένεια και ψυχραιμία μπαίνουν στη διαδικασία να εξηγήσουν τα αυτονόητα όσες φορές κι αν χρειαστεί. Και που με τη στάση και τις πράξεις τους είναι τέλειες ακριβώς επειδή ότι κάνουν το κάνουν με αγάπη για την αγάπη προς τον εαυτό τους και κατ' επέκταση για όλους και όλα γύρω τους. Γιατί αυτό είναι ένα αυτονόητο πολύ δυσνόητο για όποιον κάνει λέει ή πράττει το οτιδήποτε έχοντας οποιοδήποτε άλλο κίνητρο πέραν αυτής. Σ' ευχαριστώ που με ανέφερες σ' αυτό το ποστ. Είπες τα πάντα, υπέροχα» έγραψε στην Μαντώ Γαστεράτου η ηθοποιός.

377108530_1188866135425578_8089827765190502210_n.jpg

Και η Μάρα Δαρμουσλή όμως είπε την άποψή της επιβραβεύοντας και όσες γυναίκες καταφέρνουν να είναι καλές σε όλα και σε όσες το παλεύουν καθημερινά, γράφοντας: «Με θλίβει όταν τα βλέπω και τα ακούω από γυναίκα προς γυναίκα..ένα μεγάλο μπράβο σε αυτές που τα συνδυάζουν και ισορροπούν όλα τα καρπούζια ..αλλά ένα μεγάλο ζήτω και ζητώ σε εμάς που ακόμα παλεύουμε να φέρουμε στα ίσα έστω κάποια πράγματα μέσα μας και γύρω μας!».

368051710_671948531720204_3992887292703161396_n.jpg