Η Βάνα Μπάρμπα μίλησε για την άνοια της μαμάς της και μάς θύμισε τα λόγια της Ράντου για τη δική της

Γεωργία Βλαχοπούλου
Η Βάνα Μπάρμπα μίλησε για την άνοια της μαμάς της και μάς θύμισε τα λόγια της Ράντου για τη δική της

«Βλέπω αυτή τη δωρική γυναίκα, την Ηπειρώτισσα, να φέρεται σαν μωρό και αυτό με συγκλονίζει» είπε η ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα στη νέα της συνέντευξη.

Η Βάνα Μπάρμπα που γνωρίσαμε μέσα από τους επιτυχημένους τηλεοπτικούς της ρόλους, τα τελευταία χρόνια ασχολείται αρκετά με τα κοινωνικά θέματα, ενώ έχει υπάρξει και δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Γλυφάδας.

https://www.instagram.com/p/Ci2gAkBIo-h/

Η ίδια καλεσμένη στη σημερινή εκπομπή του Mega Kαλημέρα μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη μητέρα της, η οποία πάσχει από άνοια. Η ηθοποιός μίλησε με αληθινά συγκινητικά λόγια για το πώς βιώνει αυτή την κατάσταση, δεδομένου του ότι έχει χάσει την αδερφή της τη Σούλα το 2019 μετά από μάχη της με τον καρκίνο κι επομένως το «βάρος» της φροντίδας της μαμάς της έχει «πέσει» επάνω της.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή περνάω άλλη μία δοκιμασία. Η μητέρα μου έχει άνοια. Βλέπω αυτή τη δωρική γυναίκα, την Ηπειρώτισσα, να γίνεται μωρό και αυτό το πράγμα με συγκλονίζει, γι' αυτό θέλω να το κάνω και στο θέατρο. Μου κόβει την ψυχή (σ.σ το να βλέπει τη μαμά της σε αυτή την κατάσταση» είπε η Βάνα Μπάρμπα και πρόσθεσε «Φοβάμαι, φοβάμαι πάρα πολύ (σ.σ ότι θα της συμβεί το ίδιο). Φοβάμαι τα γηρατειά».

Όσα έχει πει και η Ελένη Ράντου για την άνοια της μαμάς της

Τα λόγια αυτά μάς θύμισαν όσα είχε πει η Ελένη Ράντου λίγο καιρό πριν για τη δική της μητέρα που επίσης, αντιμετωπίζει την άνοια. Η ηθοποιός τον περασμένο Σεπτέμβριο έκανε μια ανάρτηση στο Facebook της σχετικά με ένα πολύ λεπτό θέμα που και η ίδια ζει τα τελευταία χρόνια με την άνοια της μητέρας της, στα πλαίσια της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για το Αλτσχάιμερ.

«Κάποιος είπε κάποτε ότι όταν αγαπάς κάποιον με άνοια τον χάνεις όλο και περισσότερο κάθε μέρα. Πότε διαγνώσκονται, πότε περνάνε από διαφορετικά στάδια, πότε χρειάζονται θεραπεία και πότε πεθαίνουν. Αυτό λέγεται "απώλεια Ambigua". Δεν θα ευχόμουν άνοια σε κανέναν. Καθώς ο εγκέφαλος πεθαίνει αργά, αλλάζει σωματικά και τελικά ξεχνά ποιοι είναι οι αγαπημένοι τους. Μπορεί να καταλήξουν να είναι κατάκοιτοι χωρίς να κινούνται και να μην τρώνε ή να πίνουν. Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα κάνουν scroll με αυτή την ανάρτηση γιατί η άνοια δεν τους έχει αγγίξει. Μπορεί να μην ξέρουν πώς είναι να έχεις ένα αγαπημένο πρόσωπο που πάλεψε ή πολεμάει την άνοια. Για να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο για αυτή τη σκληρή ασθένεια, θα ήθελα οι φίλοι μου να βάλουν αυτό στη σελίδα τους σήμερα. Κρατήστε το δάχτυλο στη δημοσίευση για αντιγραφή και επικόλληση στο χρονολόγιό σας. Ευχαριστώ όλους όσους (είχαν) φίλους ή συγγενείς που ζουν με άνοια
Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ σε όλους τους πρόθυμους να το δημοσιεύσουν στο χρονολόγιό τους για την εβδομάδα ευαισθητοποίησης για το Αλτσχάιμερ» είχε γράψει χαρακτηριστικά η ίδια.

rantou.jpeg

Και σε συνέντευξη όμως, που έδωσε στην εκπομπή Μπαμπά-δες τον Νοέμβριο η Ελένη Ράντου είχε αναφερθεί στην άνοια της μητέρας της και στην ευθύνη που έχει απέναντί της, καθώς η ίδια πλέον αποφασίζει για όλα, όπως άλλωστε κάνει και η Βάνα Μπάρμπα.

«Επειδή είναι με άνοια και δεν μπορεί να παίρνει εκείνη τις αποφάσεις, αισθανόμουν ότι έχω μια ευθύνη περισσότερη για τις αποφάσεις μου και για τον τρόπο που θα διαχειριστούμε την ασθένεια της. Από ιατρικά μέχρι πρακτικά θέματα. Ένιωσα κάπου ότι θόλωσε η κρίση μου, μήπως κάτι δεν κάνω σωστά και μήπως «την στείλω» μια ώρα αρχύτερα αν δεν πάρω την σωστή απόφαση. Την μετέφερα σε μονάδα φροντίδας επειδή, την είχα μεν έξι χρόνια στο σπίτι, αλλά πια η κατάσταση σοβάρεψε τόσο που ένιωθα ότι έπρεπε να συμβεί αυτό. Από την άλλη, όμως, υπήρχαν οι ενοχές που δεν ήθελα καθόλου να την αποχωριστώ. Εκεί πέρα άρχισα να αμφισβητώ την διαύγεια του μυαλού μου γιατί δεν μπορούσα πουθενά να νιώσω ότι κάνω αυτό που πρέπει» ανέφερε τότε στον Τάσο Ιορδανίδη.

mamarantou.jpeg

Ο φόβος της φθοράς και του θανάτου

Oι δυο γυναίκες, η Βάνα Μπάρμπα και η Ελένη Ράντου πέρα από την κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν με τις μητέρες τους, μοιράζονται κι έναν κοινό φόβο - αυτόν της φθοράς, όσο μεγαλώνουν.

Η μεν Βάνα Μπάρμπα βλέποντας τη μητέρα της, όπως είδες πιο πάνω, δήλωσε πως φοβάται μήπως πάθει μεγαλώνοντας κι εκείνη άνοια, ενώ η Ελένη Ράντου στη συνέντευξη που είχε δώσει στον Τάσο Ιορδανίδη είχε αναφέρει επίσης, πως φοβάται μην πεθάνει στην ηλικία που έφυγε ο πατέρας της εξαιτίας του καρκίνου.

«Επειδή είμαι κοντά στην ηλικία του έχω έναν τεράστιο τρόμο ότι στη δική του ηλικία θα φύγω κι εγώ, γιατί ήταν καπνιστής και είμαι κι εγώ καπνίστρια, γιατί θεωρώ ότι έχω πάρει πολλά από το DNA του...πιο πιθανό δηλαδή θεωρώ ότι θα «φύγω» από τον τρόπο που έφυγε ο πατέρας μου παρά από τον τρόπο που «φεύγει» η μάνα μου. Οπότε είμαι έντρομη. Θέλω να πατήσω τα 60 σαν παλαβή για να ξεπεράσω την «πίστα», τον τρόμο ότι θα φύγω στην ηλικία του» είχε πει με απόλυτη ειλικρίνεια η Ελένη Ράντου.

https://www.instagram.com/p/CyAv0cbIkbQ/

Οι κόρες τους είναι η ευτυχία τους

Πάντως στα πιο ευχάριστα, τόσο η Βάνα Μπάρμπα όσο και η Ελένη Ράντου είναι πολύ ευτυχισμένες κάθε φορά που αντικρίζουν τις μονάκριβες κόρες τους. Η κόρη της Βάνας Μπάρμπα, Φαίδρα - Θεοδώρα είναι 22 χρονών και της μοιάζει καταπληκτικά, όπως είχαμε δει μέσα από φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει η μαμά της.

«Ήταν κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Η ζωή της μαμάς μου στα φώτα ήταν νορμάλ για εμένα και εγώ ήμουν μέρος της. Έχουμε μία πολύ καλή σχέση και σίγουρα τη συμβουλεύομαι» είχε πει στο Πρωινό μας η Φαίδρα, η οποία ασχολείται περιστασιακά με το modelling, αφού έχει επικεντρωθεί στις σπουδές της στη Φιλοσοφία.

https://www.instagram.com/p/CYMdZEWIjjV/

Από την άλλη, η Ελένη Ράντου και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι πολύ περήφανοι για την 28χρονη Νικολέτα τους, η οποία λίγο πριν φύγει για να συνεχίσει τις σπουδές της πάνω στη γραφιστική στην Ολλανδία, έκανε την πρώτη της έκθεση ζωγραφικής.

«Τη δυσκολέψαμε. Είχε κάποιες στιγμές που αντιδρούσε πολύ. Κάποια στιγμή μου είπε "δεν θέλω να με πηγαίνεις στην παιδική χαρά εσύ, πέφτουν όλοι πάνω σου και χάνω το κέντρο μου". Εμένα θα με φωτογραφίζουν όταν θα έχω κάνει κάτι σημαντικό εγώ, να με φωτογραφίζουν γιατί εσείς έχετε κάνει κάτι σημαντικό, δεν θα το επιτρέψω ποτέ», είχε πει η Ελένη Ράντου στους Μπαμπά-δες για την κόρη της.

251c6341-408149297_902728201215028_6540810667020553772_n.jpeg