Η Ιωάννα Τούνη έκανε το έθιμο της περπατόπιτας για τον Πάρη: H συνταγή και όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Γεωργία Βλαχοπούλου
Η Ιωάννα Τούνη έκανε το έθιμο της περπατόπιτας για τον Πάρη: H συνταγή και όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Ο Πάρης Αλεξάνδρου περπάτησε και η «μαμά Τούνη» έκανε το έθιμο της Βόρειας Ελλάδας για να έχει σταθερό και γερό περπάτημα ο γιος της.

Η Ιωάννα Τούνη είναι μαμά «κουκουβάγια», όπως άλλωστε οι περισσότερες μανούλες, και δεν γινόταν να μην μοιραστεί με τους διαδικτυακούς της φίλους το γεγονός πως ο γιος της άρχισε να περπατάει. Η ίδια άλλωστε, σχεδόν καθημερινά δημοσιεύει τις στιγμές που εκείνη και ο Δημήτρης Αλεξάνδρου περνούν με τον μικρό Πάρη, αναφέροντας παράλληλα τις σκέψεις και τα συναισθήματα αυτόν τον πρώτο χρόνο της μητρότητας.

https://www.instagram.com/p/C17cJYtIL5z/

Έτσι, λοιπόν, μαζί με το βίντεο που ο μικρός Πάρης φαίνεται να κάνει τα πρώτα του βήματα, η Ιωάννα Τούνη έδειξε και το έθιμο που ακολούθησε αυτή τη χαρούμενη στιγμή, αυτό της περπατόπιτας. Όπως ανέφερε η ίδια στα Instagram stories της, όταν το παιδί περπατήσει για πρώτη φορά, η μαμά του φτιάχνει περπατόπιτα για να κεράσει τους φίλους και τους συγγενείς της.

Τι είναι και τι σημαίνει το έθιμο της περπατόπιτας;

Το συγκεκριμένο έθιμο μάς έρχεται από την Βόρεια Ελλάδα και ουσιαστικά η μαμά ή η γιαγιά του παιδιού πρέπει να φτιάξει πίτες ή κάποιο αλλο γλυκό όπως κέικ, σταφιδόψωμο, σοκολατόπιτα ή οτιδήποτε μπορεί να φτιαχτεί σε ταψί και να τα προσφέρει στη νονά, στους συγγενείς και τους φίλους της οικογένειας.

Η νονά μάλιστα - ή οι νονοί στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Στέλλα Πάσσαρη και ο Γιώργος Μανίκας - δικαιούται και ολόκληρο ταψί, ενώ σε κάποιες περιοχές το έθιμο θέλει να προσφέρεται τσουρέκι στη νονά, γιατί είναι αυτή που φέρνει τα πρώτα παπουτσάκια του παιδιού. Από μια ολόκληρη περπατόπιτα, σύμφωνα με το έθιμο πρέπει να πάρουν και οι γιαγιάδες και παππούδες του, καθώς το «ασημώνουν», ώστε να έχει γερό και σταθερό περπάτημα. Η ευχή που δίνεις αν τύχει να βρεθείς σε αυτό το έθιμο και σου προσφέρουν περπατόπιτα είναι «σιδερένια ποδαράκια» ή «καλή στράτα στη ζωή».

https://www.instagram.com/p/Czrha3kI2GH/

Μέσα από το έθιμο της περπατόπιτας λέγεται πως μπορεί επίσης, ο γονιός να προβλέψει και το επάγγελμα που θα κάνει το παιδί του. Πώς γίνεται αυτό;

Πάνω στο τραπέζι που τοποθετούνται οι περπατόπιτες - οι οποίες πρέπει να σταυρωθούν τρεις φορές - μπαίνουν και διάφορα αντικείμενα, τα οποία θυμίζουν κάποιο επάγγελμα. Για παράδειγμα ένα βιβλίο, λεφτά, μια χτένα, λαχανικά ή ό,τι άλλο σκεφτεί η οικογένεια. Η μαμά κρατώντας μαζί με το χεράκι του παιδιού της και το μαχαίρι σταυρώνει τις περπατόπιτες και τις μοιράζει σε συγγενείς και φίλους.

Όσον αφορά τα αντικείμενα που βρίσκονται στο τραπέζι μαζί με τις περπατόπιτες, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του κεράσματος, όποιο από αυτά κερδίσει την προσοχή του παιδιού θα δείξει και το επάγγελμα που θα κάνει στο μέλλον. Αν διάλεξε το βιβλίο σημαίνει πως το επάγγελμά του θα έχει σχέση με την εκπαίδευση και ούτω καθεξής.

Η συνταγή για τη δική σου περπατόπιτα

Υλικά

4 φλιτζ. αλεύρι

1 κουτ.γλ. αλάτι

1 μπέικιν πάουντερ

1 φλιτζ. βούτυρο μαργαρίνη

1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη

2 αυγά

2 φλιτζ. σταφίδες ξανθές

1 1/2 ποτήρι γάλα

1 φλιτζ. καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια

1/2 κουτ. κανέλα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Αρχικά, χτυπάς τη ζάχαρη με το βούτυρο κι όταν αφρατέψουν προσθέτουμε τ' αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. Στη συνέχεια, ρίχνεις το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καρύδια και τις σταφίδες.

Επόμενο βήμα είναι να ανακατέψεις το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και να τα ρίξεις στο μείγμα, διαδοχικά κι εναλλάξ με το γάλα.

Έπειτα βουτυρώνεις ένα ταψάκι και ρίχνεις μέσα το μείγμα.

Ψήνεις σε μέτρια φωτιά στους 180οC για 45 λεπτά στις αντιστάσεις και στη μεσαία σχάρα του φούρνου σου, ελέγχοντας αν έχει ψηθεί με μιά οδοντογλυφίδα.

Όταν βεβαιωθείς ότι έχει ψηθεί, το βγάζεις και το τοποθετείς πάνω σε μιά σχάρα. Αφού κρυώσει αρκετά πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη.

Μπορείς να στολίσεις την περπατόπιτά σου σχεδιάζοντας και κόβοντας σε χαρτόνι μια πατουσίτσα μωρού, πριν πασπαλίσεις την πίτα με τη ζάχαρη, ώστε όταν τη ρίξεις να σχηματιστεί η πατουσίστα στην περπατόπιτά σου.

Η Ιωάννα Τούνη πάντως μέχρι στιγμής δείχνει πως είναι μια παραδοσιακή μαμά, αφού ακολουθεί κάθε έθιμο που ορίζει τόσο η παράδοση όσο και η θρησκεία μας. Η ίδια μετά τη βάφτιση του μικρού Πάρη είχε δείξει στους διαδικτυακούς της φίλους τη διαδικασία με την πρώτη Θεία Κοινωνία του παιδιού και το πρώτο του μπάνιο.