Εσύ πρόσεξες τη φράση του Αριστοτέλη που χρησιμοποίησε η Emma Stone παραλαμβάνοντας το Όσκαρ της;

Τζένη Ντεμιράι
Εσύ πρόσεξες τη φράση του Αριστοτέλη που χρησιμοποίησε η Emma Stone παραλαμβάνοντας το Όσκαρ της;

Μία φράση από το έργο «Πολιτικά» του Αριστοτέλη χρησιμοποίησε η Emma Stone παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο «Poor Things».

Μπορεί το ελληνικό κοινό να ενθουσιάστηκε λίγο παραπάνω με τα φετινά Όσκαρ, αφού η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things» κατάφερε να κερδίσει 4 βραβεία και η ταινία του ελληνικής καταγωγής Alexander Payne «Τα παιδιά του Χειμώνα» κατάφερε να κερδίσει ένα ακόμα βραβείο, ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα ένας λόγος που η φετινή τελετή απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είχαν «άρωμα» Ελλάδας.

Oscars 2024: Το «Oppenheimer» και το «Poor Things» οι μεγάλοι νικητές - Η Emma Stone τα κατάφερε

Η ενημέρωση ήρθε από το TikTok και συγκεκριμένα από την καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας και TikToker Ine Alexakis, η οποία ενημέρωσε τους χρήστες της πλατφόρμας ότι ο λόγος της Emma Stone κατά την παραλαβή του Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου είχε απόφθεγμα του Αριστοτέλη.

Πιο αναλυτικά, η Ine αναφέρεται αρχικά στην φράση που χρησιμοποίησε η Stone, επηρεασμένη (όπως φαίνεται) από τον Αριστοτέλη. Η Emma Stone είπε: «Πρόκειται για μία ομάδα που συνεργάζεται για να δημιουργήσει κάτι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών της».

96th Annual Academy Awards - Arrivals
HOLLYWOOD, CALIFORNIA - MARCH 10: Emma Stone attends the 96th Annual Academy Awards on March 10, 2024 in Hollywood, California. (Photo by Mike Coppola/Getty Images)

Αυτό, επομένως, είναι κάτι που έχει πει ο Αριστοτέλης, αναφέρει στο βίντεό της η Ine Alexakis, παραθέτοντας τις ακριβείς λέξεις που είχε χρησιμοποιήσει ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, δηλαδή: «Τὸ γὰρ ὅλον πρότερον ἀναγκαῖον εἶναι τοῦ μέρους» / «Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του».

«Αυτή, λοιπόν, είναι μία έκφραση που δείχνει ομαδικό πνεύμα. Είναι μία έκφραση που δείχνει πως αν έχουμε μία ομάδα 10 ανθρώπων και ο καθένας είναι μοναδικός σε αυτό που κάνει και φέρνει 10 βαθμούς για παράδειγμα, στο τέλος αυτό που θα έχουμε δεν θα είναι 100 αλλά θα είναι 500 ή και 1000. Είναι ένας τρόπος για να εξηγήσεις πως το ομαδικό πνεύμα στο τέλος φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτή η έκφραση στην συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει ταπεινότητα από την Emma Stone και ομαδικό πνεύμα», τόνισε η καθηγήτρια, η οποία συχνά αναρτά βίντεο με αγγλικές φράσεις που μπορούν να βελτιώσουν το επίπεδό μας στη γλώσσα.

Κάνοντας μία αναζήτηση στα έργα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου διαπιστώσαμε ότι πράγματι, η συγκεκριμένη φράση υπάρχει στο έργο «Πολιτικά». Τα «Πολιτικά» είναι οχτώ βιβλία τα οποία θέτουν στο επίκεντρο την επιστήμη της πολιτικής ζωής. Στα βιβλία αυτά γίνονται αναφορές στην οργάνωση της οικογένειας ως προστάδιο του κράτους, στα παλαιότερα υπαρκτά και ιδανικά πολιτεύματα, την έννοια του πολίτη και την κατάταξη των πολιτευμάτων, τις κατηγορίες των πολιτευμάτων αλλά και το ιδανικό πολίτευμα. Η φράση «Τὸ γὰρ ὅλον πρότερον ἀναγκαῖον εἶναι τοῦ μέρους» συναντάται στο σημείο όπου γίνεται αναφορά στον σχηματισμό της πόλεως.

Το «Poor Things» πήρε τα 3 πρώτα του Όσκαρ και το ένα από αυτά δόθηκε από τον ημίγυμνο John Cena

Τι είπε η Emma Stone στα Όσκαρ 2024

Κατά τη διάρκεια του ευχαριστήριου λόγου της, μετά την ανακοίνωση της νίκης της στην κατηγορία Α' Γυναικείου Ρόλου το βράδύ της Κυριακής 10 Μαρτίου, η Emma Stone αναφέρθηκε σε προβλήματα πανικού που αντιμετώπιζε λίγες μέρες πριν την τελετή, λέγοντας πως ο Γιώργος Λάνθιμος τη συμβούλεψε «Σε παρακαλώ, βγάλε τον εαυτό σου έξω από αυτό».

«Είχε δίκιο (ο Γιώργος)», τόνισε η Stone, «Γιατί δεν έχει να κάνει με εμένα αλλά με μία ομάδα που συνεργάζεται για να δημιουργήσει κάτι για να δημιουργήσει κάτι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών της. Και αυτό είναι το καλύτερο πράγμα στο να δημιουργείς μία ταινία. Είμαστε όλοι μαζί και είναι τιμή μου να μοιραστώ αυτό το βραβείο με κάθε μέλος του καστ, με κάθε μέλος της ομάδας, με κάθε άνθρωπο ξεχωριστά που έδωσαν την αγάπη, την φροντίδα τους, την ευφυία τους στη δημιουργία αυτής της ταινίας».

Πηγή κεντρικής εικόνας: AP