Η διαθήκη που άφησε ο πρίγκιπας Φίλιππος θα στείλει τη βασιλική οικογένεια στο δικαστήριο

Πατούλια Κατερίνα
Η διαθήκη που άφησε ο πρίγκιπας Φίλιππος θα στείλει τη βασιλική οικογένεια στο δικαστήριο

Επτά μήνες μετά τον θάνατό του και ο πρίγκιπας Φίλιππος έχει καταφέρει να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Έχουν περάσει πέντε μήνες, από την ημέρα που το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε πως η διαθήκη του πρίγκιπα Φίλιππου θα παραμείνει σφραγισμένη για ενενήντα ολόκληρα χρόνια.

Σύμφωνα όμως με το Marie Claire στις ΗΠΑ, η εφημερίδα Guardian αναμένεται να φέρει την απόφαση αυτή στα δικαστήρια μιας και τα μίντια αποκλείστηκαν από την ακρόαση αυτή που αφορούσε στη δημοσιοποίηση της διαθήκης.

Η ακρόαση για τη διαθήκη που δεν έγινε ποτέ γνωστή στα μίντια

Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και ήταν απόφαση του προέδρου του Οικογενειακού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Andrew McFarlane, να κρατήσει σφραγισμένη τη διαθήκη του αείμνηστου Πρίγκιπα.

Οι αναφορές δείχνουν ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου, πέρα από έναν δικηγόρο από την Farrer & Co που είχε προσληφθεί για να εκπροσωπήσει την περιουσία του Δούκα του Εδιμβούργου.

prigkipas filippos

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η διαθήκη του θα ανοίξει σε 90 χρόνια για το καλό της βασίλισσας

Τα μέσα ενημέρωσης δεν ενημερώθηκαν ποτέ για την διεξαγωγή της ακρόασης.

Το δημόσιο συμφέρον, πιστεύεται πως εκπροσωπήθηκε από έναν γενικό εισαγγελέα ενώ εκπρόσωπος της The Guardian δήλωσε στο CNN ότι η κίνηση να μην συμπεριληφθούν τα μέσα ενημέρωσης στην ακρόαση «αποτελεί σαφή απειλή για τις αρχές της ανοιχτής δικαιοσύνης».

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός πως το δικαστήριο βρέθηκε να πιστεύει πως ένας γενικός εισαγγελέας μπορεί να μιλήσει για λογαριασμό του δημόσιου συμφέροντος. Ζητάμε άδεια για να υποστηρίξουμε ότι η συμπεριφορά του ανωτάτου δικαστηρίου σε αυτή την περίπτωση συνιστά αποτυχία της ανοιχτής δικαιοσύνης και ότι η υπόθεση πρέπει να επαναληφθεί», τονίζει η ομάδα της Guardian.

Ο νόμος για τη σφράγιση της διαθήκης

Σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο, μια διαθήκη μπορεί να είναι δημόσια διαθέσιμη, εφόσον έχει γραφτεί πριν τον θάνατο του εκλιπόντος και καθένας μπορεί να ζητήσει και να λάβει αντίγραφό της πληρώνοντας ένα παράβολο.

Στον ίδιο νόμο συμπληρώνεται πως όλοι μπορούν να ζητήσουν να σφραγιστεί η διαθήκη, οπότε κάπως έτσι γίνεται ιδιωτική.

Για να γίνει ιδιωτική η διαθήκη, θα πρέπει το δικαστήριο να πειστεί για την αιτία που ζητάται κάτι τέτοιο, τόνισαν οι δικηγόροι Geoff Kertesz και Judith Swinhoe-Sanden στο CNN.

«Ιστορικά, τα δικαστήρια έχουν εγκρίνει τέτοιες αιτήσεις μόνο για ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Δεν είναι σαφές υπό ποιες - εάν υπάρχουν, άλλες συνθήκες- το δικαστήριο θα μπορούσε να συμφωνήσει να κρατήσει μια διαθήκη ιδιωτική», τόνισαν οι δικηγόροι.

Φυσικά καθένας μπορεί να αναρωτηθεί τι κρύβει αυτή η διαθήκη και πρέπει να σφραγιστεί για 90 ολόκληρα χρόνια. Αν η Guardian κερδίσει την υπόθεση, είναι πιθανό να το μάθουμε.

Μία τέτοια περίπτωση στην πρόσφατη ιστορία της οποίας η διαθήκη δημοσιοποιήθηκε ήταν η Πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Πάντως στην υπόθεση της διαθήκης του Φίλιππου, ο δικαστής φαίνεται να εξήγησε πως υπάρχει πια μια σύμβαση για τη σφράγιση μιας διαθήκης «μετά τον θάνατο ενός ανώτερου μέλους της Βασιλικής Οικογένειας». Περαιτέρω, ειπώθηκε πως τέτοιου είδους αιτήσεις ακούγονταν πάντα κατ' ιδίαν και ήταν πάντα αποδεκτές. Υπάρχουν τουλάχιστον 30 διαφορετικοί φάκελοι με διαθήκες μελών της βασιλικής οικογένειας, ανάμεσά τους, της μητέρας της βασίλισσας και της πριγκίπισσας Μαργαρίτας από το 2002.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η βασίλισσα Ελισάβετ μίλησε πρώτη φορά δημόσια για τον Φίλιππο και συγκίνησε

Ακόμα μια πληγή για τη βασίλισσα Ελισάβετ: Η πρώτη επέτειος γάμου χωρίς τον Φίλιππο

Ντοκιμαντέρ για τον πρίγκιπα Φίλιππο: Έμειναν εκτός Meghan Markle και Kate Middleton