Βασίλισσα Ελισάβετ: Με πάρτι και με δορυφόρο στο διάστημα οι γιορτές για τα 70 χρόνια της στον θρόνο

Κατερίνα Μπούσιου
Βασίλισσα Ελισάβετ: Με πάρτι και με δορυφόρο στο διάστημα οι γιορτές για τα 70 χρόνια της στον θρόνο

Το περίεργο πρόγραμμα για το πλατινένιο της Ιωβηλαίο το 2022 στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στις χώρες της κοινοπολιτείας.  

Και έφτασε αυτή η στιγμή που σε ένα μήνα και κάτι, δηλαδή στις 6 Φεβρουαρίου του 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ θα κατακτήσει ένα σπάνιο παγκόσμιο ρεκόρ. Θα γίνει η μοναδική μονάρχης που θα έχει συμπληρώσει 70 χρόνια στο θρόνο. Και στην Μεγάλη Βρετανία ήδη ετοιμάζουν λαμπρούς εορτασμούς με την ευχή φυσικά να πραγματοποιηθούν και να μην τους αλλάξει τα σχέδια η εξέλιξη της πανδημίας. Οι γιορτές φυσικά θα αφορούν και τις υπόλοιπες 14 χώρες του κόσμου, στις οποίες η βασίλισσα θεωρείται αρχηγός κράτους.



Παρελάσεις ιπποδρομίες φάροι και δορυφόροι

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, ο πατέρας της Ελισάβετ, βασιλιάς Γεώργιος έφυγε από τη ζωή και αυτόματα το βασιλικό συμβούλιο την ανακήρυξε τη νέα βασίλισσα. 'Ομως επειδή μεσολάβησε και ο θάνατος της γιαγιάς της, βασίλισσας Μαρίας, η ενθρόνισή της έγινε τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς με τις κατάλληλες τιμές. Ως αρχή όμως της μοναρχίας της, λαμβάνεται η μέρα που πήρε το χρίσμα. Οι εορτασμοί ωστόσο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί θα ξεκινήσουν τυπικά από τις 6 Φεβρουαρίου αλλά η μεγάλη κορύφωση θα γίνει στις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας από το Φεβρουάριο και μετά θα ξεκινήσουν περιοδεία σε όλη τη χώρα. 'Αγνωστο όμως παραμένει αν η υγεία της Ελισάβετ της επιτρέψει να κάνει το ίδιο, ή αν οι περιορισμοί της πανδημίας της το απαγορέψουν.


https://www.instagram.com/p/CWLceqbscPl/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η βρετανική κυβέρνηση όμως, σχεδιάζει την άνοιξη να εκτοξεύσει για πρώτη φορά ένα μεγάλο δορυφόρο στο διάστημα από τον διαστημικό σταθμό της Κορνουάλης, συνδέοντας έτσι ένα επιστημονικό τους επίτευγμα, με ένα τόσο μεγάλο ιστορικό γεγονός. Και αυτό όπως και να το κάνουμε, είναι αρκετά πρωτότυπο. Η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμα και τα μετάλλια τα οποία εκτός από συλλεκτική αξία, θα δοθούν και σε επίτιμα μέλη της κοινωνίας και της πολιτικής..



Με βάση το μέχρι στιγμής πρόγραμμα από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου θα έχουμε την κορύφωση των εκδηλώσεων. Στις 2 Ιουνίου όμως, θα γίνει η μεγάλη παρέλαση έξω από το παλάτι με 1400 ένστολους, 200 άλογα και 400 μουσικούς και σύσσωμη τη βασιλική οικογένεια στο μπαλκόνι. Τα αεροπλάνα της RAF θα αποδώσουν τιμές ενώ την επόμενη μέρα θα υπάρξει και τιμητική δέηση για την μακροζωία της βασίλισσας στον καθεδρικό ναό του Απόστολου Παύλου. Ειδικοί φάροι, οι λεγόμενοι beacons, θα στηθούν όχι μόνο στη χώρα, αλλά και σε όλες τις χώρες της κοινοπολιτείας. Είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε και στο διαμαντένιο της ιωβηλαίο, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία. (σ.σ δίπλα στον πρίγκηπα Κάρολο με το μαντήλι είναι η Ελισάβετ)

elizabeth beacons

Στις 4 Ιουνίου θα έχουμε γιορτή με ιπποδρομίες, με το κλασικό μεγάλο ντέρμπι Epsom Dawns, που θα πάρει λίγο πιο festive χαρακτήρα. Ενδιάμεσα θα έχουμε και μέρα αργίας για τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ το BBC ετοιμάζει μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή κορυφαίων βρετανών μουσικών και τραγουδιστών στο κέντρο του Λονδίνου.



Στις 5 Ιουνίου θα έχουμε το λεγόμενο Big Jubilee Lunch. Και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, μικρή ή μεγάλη πόλη, στήνονται υπαίθρια πανηγύρια με φαγητό και μουσική, για να ενωθούν όλοι οι πολίτες και να γιορτάσουν το τόσο μεγάλο γεγονός και να τιμήσουν τη βασίλισσά τους. Είναι μια γιορτή αλληλεγγύης των πολιτών μεταξύ τους, οι οποίοι ενώνονται ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη σε μια γιορτή. Παράλληλα θα γίνουν μια σειρά εκδηλώσεων και καλλιτεχνικών δρώμενων οι οποίες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα σχετίζονται με την Ελισάβετ.

Αν λέμε, αν πάνε όλα καλά με την πανδημία και φυσικά με την υγεία της.

Photo credits: Associated Press

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το απαγορευμένο ντοκιμαντέρ της βασιλικής οικογένειας - Η Ελισάβετ θέλει να ξεχάσει ότι υπάρχει!

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ανατροπή σε όλα τα χριστουγεννιάτικα σχέδια- Θα περάσει τις γιορτές μόνη

Οι Χριστουγεννιάτικες κάρτες της βασιλικής οικογένειας θα σου δώσουν έμπνευση και για τη δική σου