Η Ελισάβετ τιμά την μνήμη του Φίλιππου με ένα ποίημα - Οι νέες φήμες για την υγεία της

Κατερίνα Μπούσιου
Η Ελισάβετ τιμά την μνήμη του Φίλιππου με ένα ποίημα - Οι νέες φήμες για την υγεία της

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της σύζυγος, Φίλιππος και τον τιμά με ένα συμβολικό ποίημα. Οι νέες ακυρώσεις στο πρόγραμμά της και η φημολογία για την υγεία της. 

Από σήμερα μέχρι τις αρχές του Ιουνίου, η Βρετανία μπαίνει στους ρυθμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ και ήδη όπως ανακοινώθηκε, οι προετοιμασίες για τις δημόσιες εκδηλώσεις, βρίσκονται στην τελική ευθεία. Σήμερα όμως ήταν μία ιδιαίτερη μέρα για εκείνη σε προσωπικό επίπεδο, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του αγαπημένου της Φίλιππου. Με ένα ποίημα στο επίσημο προφιλ της βασιλικής οικογένειας στο Instagram, αλληγορικό και συμβολικό, τον αποχαιρετά με έναν ανεπίσημο αλλά πιο ιδιαίτερο τρόπο.

https://www.instagram.com/p/CcH9vNCs7sn

Η μνήμη στον πατριάρχη της οικογένειας

«H ελεγεία σε έναν Πατριάρχη». Έτσι ονομάζεται το ποίημα του ποιητή Laureate Simon Armitage, το οποίο, παρόλο που ακόμη και στην μετάφραση στα ελληνικά έχει αφηρημένες έννοιες, έχει έναν συμβολικό χαρακτήρα. Σας δίνουμε έναν χαρακτηριστικό στίχο: «Σαν απόδειξη του πρώιμου ανθρώπου, τα αποτυπώματα από τις μπότες του, στέκονται στην σκληρή γη των τριανταφύλλων και των μπορντούρων». Φυσικά και το αποτύπωμα ζωής του δούκα του Εδιμβούργου, ήταν ισχυρό όχι μόνο ως βασιλικός σύζυγος, αλλά ως ο άνθρωπος που ένωσε όλη την οικογένεια εκτός βέβαια από το να στηρίξει την Ελισάβετ, αυτά τα 70 χρόνια της βασιλείας της. Η σημερινή μέρα, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Φίλιππου, δεν εμπεριέχει άλλες επίσημες εκδηλώσεις με την δική της συμμετοχή. Σε όλη τη χώρα, έγιναν μόνο κάποιες επιμνημόσυνες δεήσεις. Η βασίλισσα εξάλλου είχε παραστεί στο επίσημο μνημόσυνο του συζύγου της, το οποίο είχε γίνει πριν από μερικές ημέρες.

https://www.instagram.com/p/CcHzv7xj1PU

Οι νέες φήμες και οι νέες ακυρώσεις

Η κατάσταση της υγείας της Ελισάβετ είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα, για μία ακόμη φορά, τα βρετανικά μέσα, εδώ και ένα 24ωρο, διότι ανακοινώθηκε ότι την Μεγάλη Πέμπτη στο Πάσχα των Καθολικών στις 14 Απριλίου, δεν θα παραβρεθεί στην καθιερωμένη δοξολογία, όπως έκανε κάθε χρόνο. Την θέση της θα πάρει ο διάδοχος Κάρολος. Αναμενόμενο, γιατί το τελευταίο διάστημα, μοιάζει σαν να έχει αναλάβει τα μισά και πλέον καθήκοντα της μοναρχίας και της μητέρας του. Η Ελισάβετ είναι ξεκάθαρο πια, πως δεν μπορεί να περπατήσει με άνεση, παρά να κάνει μερικά βήματα και αυτά υποβασταζόμενη. Για αυτό και έχουν περιοριστεί όλες οι δημόσιες εμφανίσεις της. Δεν έχουν διακοπεί ωστόσο οι επίσημες και ανεπίσημες επισκέψεις στο κάστρο του Widsor. Λόγω της πανδημίας ωστόσο, γίνονται με βάση τα προβλεπόμενα μέτρα.


Το μεγάλο στοίχημα είναι να κατορθώσει να δώσει το παρών σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις του Ιουνίου οι οποίες γίνονται προς τιμήν της. Σε εκείνες δεν μπορεί να έχει αντικαταστάτη. Η απουσία της θα σήμαινε αυτόματα, συμβολικά και ουσιαστικά, ότι θα πρέπει να πάρει την απόφαση ότι θα πρέπει να παραδώσει το χρίσμα στον γιο της Κάρολο. Όσο και αν αυτό δεν θα το ήθελε για λόγους τιμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Αυτά είναι τα βασιλικά μέλη που αναπληρώνουν τα καθήκοντά της

Η Ελισάβετ έστειλε το πρώτο μήνυμα μετά το μνημόσυνο του Φιλίππου - Απλά «ξέχασε» τον Φίλιππο

Η βασίλισσα στο μνημόσυνο του Φίλιππου: Περπάτησε με το μπαστούνι της με τον Andrew δίπλα της