Το 2022 είναι η πιο δύσκολη χρονιά για τη βρετανική βασιλική οικογένεια

Νατάσσα Σχοινά
Το 2022 είναι η πιο δύσκολη χρονιά για τη βρετανική βασιλική οικογένεια

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η Meghan Markle, ο πρίγκιπας Harry, ο πρίγκιπας William και η Kate Middleton

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Σκάνδαλα, διαμαρτυρίες και τρεξίματα με την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο τροχός γυρίζει, οι εποχές αλλάζουν. Τι κι αν η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας ήταν για χρόνια ίσως η πιο διάσημη οικογένεια με τεράστια δημοφιλία στο κοινό, η ενέργεια που λαμβάνει το 2022 είναι κάπως ανησυχητική.

Εκεί που η πλειοψηφία των σχολίων που ακουγόταν για τα βασιλικά μέλη ήταν θετική και εξέφραζαν και την επιθυμία του λαού να είναι με κάποιον τρόπο μέρος της πραγματικότητάς τους, μία σειρά από απρόσμενα γεγονότα έχει λάβει χώρα ήδη μέσα στους τρεις και κάτι μήνες που έχουμε διανύσει σε αυτό το έτος και έχει κλονίσει την όποια «πίστη» προς τον θεσμό τους.

Britain Queen Platinum Jubilee

Η βασίλισσα Ελισάβετ στον βρετανικό θρόνο

1966 AP

Η Kate Middleton και ο πρίγκιπας William δεν είχαν το ταξίδι που περίμεναν

Η Kate Middleton και ο πρίγκιπας William μετέβησαν στην Καραϊβική τον προηγούμενο μήνα, όπου και είχε προγραμματιστεί το ταξίδι τους για 8 ημέρες περιοδείας. Αν εξαιρέσεις την υποδοχή που είχαν από τους επισήμους, όμως, το ζευγάρι βρέθηκε προ εκπλήξεως σε διάφορα γεγονότα στην πορεία.

Η άφιξη των Cambridges επισκιάστηκε πρώτα απ’ όλα από το ηχηρό αντιβασιλικό αίσθημα που αναδύθηκε από τις πρώην Βρετανικές αποικίες. Στις 20 Μαρτίου, λοιπόν, η προγραμματισμένη τους επίσκεψη σε ένα χωριό Maya στο Belize ακυρώθηκε, καθώς οι κάτοικοί του διαμαρτυρήθηκαν για την άφιξή τους.

Σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, η Kate και ο William έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα γράμμα της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Advocates Network από 100 Τζαμαϊκανούς. Μέσω αυτού, κατηγορούν τους Cambridges ότι «ωφελούνται άμεσα από τον πλούτο που έχει συγκεντρώσει η βασιλική οικογένεια για αιώνες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προήλθαν από τη διακίνηση και την σκλαβιά των Αφρικανών».

Τα βέλη τους στράφηκαν και προς τη βασίλισσα Ελισάβετ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια των 70 ετών της στον θρόνο, η γιαγιά σας δεν έχει κάνει τίποτα για να επανορθώσει και να εξιλεώσει για τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι πρόγονοί μας κατά τη διάρκεια της βασιλείας της και / ή κατά τη διάρκεια της περιόδου της Βρετανικής σωματεμπορίας των Αφρικανών, της δουλείας και της αποικιοκρατίας».

Ο πρίγκιπας William, ωστόσο, δεν απολογήθηκε, παρά περιορίστηκε στο να αποκαλέσει τη δουλεία «αποτρόπαιη» και ως «κάτι που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί».

https://www.instagram.com/p/CbbgKlQqYrT

Η ανεξαρτητοποίηση των Barbados

Λίγο πριν την άφιξη του 2022, τα Barbados, μία από περιοχές που ανήκαν στην Κοινοπολιτεία της βασίλισσας, ανεξαρτητοποιήθηκαν και εξέλεξαν την Dame Sandra Mason ως την πρώτη πρόεδρο της Δημοκρατίας τους.

Ο πρίγκιπας Κάρολος εκπροσώπησε το Στέμμα, ενώ στην περίσταση παρευρέθηκε, φυσικά, και η Rihanna που δε χάνει ευκαιρία να προωθεί την ιδιαίτερη πατρίδα της (σ.σ. Μάλιστα, τότε ήταν που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά οι φήμες περί εγκυμοσύνης).

Η υγεία της βασίλισσας

Τα νέα δεν είναι καλά για την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Η μονάρχης ακύρωσε πολλές δημόσιες εμφανίσεις της τη φετινή χρονιά, ενώ, πέρα από τις δικές της αδιαθεσίες, ο COVID τής «χτύπησε» την πόρτα. Μετά την ανάρρωσή της, το κοινό παρατήρησε την ασθενή της εικόνα, έχοντας χάσει αρκετά κιλά λόγω της ταλαιπωρίας.

Με δυσκολία, μάλιστα, στεκόταν στο μνημόσυνο του πρίγκιπα Φιλίππου στο Αββαείο του Westminster στο Λονδίνο, στο οποίο παρευρέθηκαν σχεδόν όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, εκτός του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle.

Queen Elizabeth Health

Η βασίλισσα Ελισάβετ συναντά τον πρωθυπουργό του Καναδά, Justin Trudeau (7/3/2022).

Το σκάνδαλο με τον πρίγκιπα Andrew

Ο πρίγκιπας Andrew βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τη Virginia Giuffre. Η φιλία του με τον κατηγορούμενο για σωματεμπορία και σεξουαλική κακοποίηση Jeffrey Epstein -που αυτοκτόνησε στο κελί του όσο περίμενε τη δίκη του τον Αύγουστο του 2019- προκάλεσε πλήθος σχολίων από το κοινό. Η Ελισάβετ τού αφαίρεσε τους στρατιωτικούς τίτλους και τελικά ο πρίγκιπας, τον Μάρτιο του 2022, ήρθε σε συμφωνία με την κατήγορο και σταμάτησε τη μήνυση στο όνομά του.

«Ο πρίγκιπας Andrew μετανιώνει τη συσχέτισή του με τον Epstein και συγχαίρει τη γενναιότητα της κυρίας Giuffre και άλλων που έχουν επιζήσει και υπερασπίζονται τους εαυτούς τους και άλλους», έλεγε το γράμμα που παρουσίασε στο δικαστήριο ο δικηγόρος της Giuffre, David Boies.

Υ.Γ. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε πως ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle ζουν μόνιμα στην Αμερική, δε φαίνεται να έχουν στα άμεσα σχέδιά τους να επιστρέψουν και έχει γίνει δύσκολη ακόμη και μία επίσκεψή τους, αφού, μετά την παραίτησή τους από «senior μέλη», δε δικαιούνται προστασία από τη βρετανική ασφάλεια.