Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ έχει δύο φορές γενέθλια;

Νατάσσα Σχοινά
Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ έχει δύο φορές γενέθλια;

Τα πρώτα -και πραγματικά- γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ είναι στις 21 Απριλίου, αλλά τα δεύτερα και οι επίσημοι εορτασμοί γίνονται τον Ιούνιο.

Τα νέα που ακούγονται για τη βασίλισσα Ελισάβετ σχετικά με την υγεία της είναι κάπως ανησυχητικά. Η μονάρχης αποσύρεται από το ένα γεγονός μετά το άλλο, ενώ έχει «στρατοπεδεύσει» στο παλάτι όπου και θα συναντά μόνο στο σαλόνι τους επισκέπτες, καθώς φαίνεται πως η υγεία της χειροτερεύει.

Σε μερικές ημέρες από σήμερα και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου, η βασίλισσα έχει γενέθλια και κλείνει τα 96 της χρόνια. Αυτά, ωστόσο, είναι τα πρώτα της γενέθλια και, αν αυτό σου ακούγεται περίεργο, μόλις ακούσεις τον λόγο που έχει καταλήξει να έχει δύο γενέθλια, θα ξεδιαλύνεις κάπως τα πράγματα.

Για όλα φταίει ο Εδουάρδος VIII

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει τα κανονικά της γενέθλια στις 21 Απριλίου, όμως, οι μεγάλες γιορτές και κατ’ επέκταση τα «δεύτερα» γενέθλια συμβαίνουν το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου -φέτος στις 11 Ιουνίου-.

Η σύλληψη αυτής της παράδοσης βρίσκει τις ρίζες της αρκετά χρόνια πίσω, στην εποχή του Εδουάρδου VIII που βασίλεψε από το 1901 έως το 1910. Ο βασιλιάς και προπάππους της Ελισάβετ είχε γενέθλια στις 9 Νοεμβρίου, δηλαδή μία εποχή που η Αγγλία δε φημίζεται για τον καλό της καιρό, άρα πολύ δύσκολα μεγάλο πλήθος ανθρώπων θα παρευρισκόταν στους εορτασμούς.

Ο βασιλιάς, φυσικά, ήθελε μεγάλο κοινό την ημέρα των γενεθλίων του, οπότε αποφάσισε να ορίσει άλλη μία μέσα στο καλοκαίρι που θα μπορούσε να συνδυάσει μία γενέθλια παρέλαση με μία ετήσια στρατιωτική. Έτσι, θα μπορούσε να συγκεντρωθεί άνετα ο λαός για να τιμήσει τον βασιλιά του.

Πώς περνάει η Ελισάβετ τα γενέθλιά της

Στις 21 Απριλίου, συνήθως, η βασίλισσα Ελισάβετ περνάει χρόνο με την οικογένειά της. Τα 96α γενέθλιά της, φέτος, συμπίπτουν και με το Πλατινένιο Ιωβηλαίο -τα 70 της χρόνια στην υπηρεσία του βρετανικού θρόνου- και, όπως είθισται, η παρέλαση προς τιμήν της «Trooping the Colour» θα λάβει χώρα τον Ιούνιο (2 Ιουνίου) ξεκινώντας από το παλάτι του Buckingham και διασχίζοντας τον δρόμο Mall (σ.σ. ο δρόμος στην πόλη του Westminster μεταξύ του Buckingham και της πλατείας Trafalgar). Πάνω από 1400 αξιωματικοί και στρατιωτικοί βρίσκονται στην παρέλαση με 200 άλογα, την ώρα που 400 μουσικοί από 10 μπάντες και τύμπανα παρελαύνουν και ντύνουν τη μεγάλη ημέρα με μουσική.

Η βασίλισσα διασχίζει τη διαδρομή με τη συνοδεία του Ιππικού, όπου την υποδέχονται με έναν βασιλικό χαιρετισμό.

Εορτασμοί για τα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ δε γίνονται μόνο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες, όπως στον Καναδά, στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία. Η τελευταία είναι, μάλιστα, η χώρα που δε γιορτάζει μόνο μία φορά τα γενέθλια της Ελισάβετ. Η πρώτη είναι τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουνίου, ενώ η δυτική Αυστραλία τα γιορτάζει την τελευταία Δευτέρα του Σεπτεμβρίου ή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Το 2020 και το 2021, λόγω της πανδημίας, το Trooping the Colour πραγματοποιήθηκε στον ευρύτερο χώρο που βρίσκεται το παλάτι του Windsor.

Συνέχισε παρακάτω για μερικές από τις πιο ωραίες ρήσεις της βασίλισσας Ελισάβετ ανά τα χρόνια.